Ekonomi Doğan, Erdoğan’ın politik ve kişisel hedefi

Doğan, Erdoğan’ın politik ve kişisel hedefi

10.09.2009 - 00:05 | Son Güncellenme:

Uluslararası Basın Enstitüsü Derneği (IPI) Doğan Grubu’na yönelik vergi cezası uygulamasının, basın özgürlüğü açısından endişe verici olduğunu açıkladı

Doğan, Erdoğan’ın politik ve kişisel hedefi

1.74 milyar Euro (3.7 milyar TL) tutarındaki vergi ve cezasını “olağanüstü” olarak yorumlayan IPI, açıklamasında, eleştirel gazeticilik yapan Doğan Grubu’nun Başbakan Erdoğan’ın “hedefi” haline geldiğine dikkat çekilirken şu görüşler ifade edildi:

Siyasal baskı
“Doğan Medya Grubu’nun sahibi, Türkiye’nin en büyük medya şirketler topluluğu Doğan Yayın Holding, Maliye’nin eşi benzeri görülmemiş para cezasına çarptırıldı. Büyük ceza, grubun bu yıl şubatta çarptırıldığı 345 milyon euro’luk cezanın ardından gelmektedir.
Holding, tüm iddiaları reddetmiş ve karara karşı mücadele etmek için her türlü hukuk yolunu denemeye kararlı olduğunu ilan etmiştir.
İkinci ve muazzam para cezası Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yepyeni endişeler gündeme getirmektedir. Adının açıklanmasını istemeyen Türk medya kaynakları IPI’ya para cezasının ‘medya üzerinde siyasal baskı’ ve ‘karşıt seslerin susturulması teşebbüsü’ anlamına geldiğini belirtmektedirler.
Son zamanlarda, Doğan Medya Grubu, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yüksek profil hedefi” haline gelmiş, Başbakan açıkca medya grubunun yayınlarını eleştirmiş ve yandaşlarına Doğan gazetelerini boykot çağrısında bulunmuştur.
Erdoğan’ın medyaya karşı yürüttüğü sözlü saldırılar bu yıl şubat ayında, İstanbul’da metro istasyonunun açılışı töreninde en üst noktaya ulaşmış, gazetecileri “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın yanında olacaklarına başkalarının yanında olmakla” suçlamıştır.

Sözlü savaş
Yine şubat ayında Türk vergi yetkilileri, Doğan Medya Grubu’nu, grubun mal varlığının bir kısmının satışından doğan gecikmiş vergi borcu iddiaları nedeniyle 345 milyon euro tutarında para cezasına çarptırmıştır.
IPI, verilen cezanın konusu hakkında yorum yapabilecek durumda olamamasına karşın, bu yılın başlarındaki olaylar, Başbakan Erdoğan’ın medyaya karşı sözlü savaş başlattığını göstermektedir. IPI, vergi incelemelerinin Doğan Medya Grubunun finansal koşullarının gerçek anlamda incelenmesinden ziyade politik ve kişisel hesaplaşma olduğu endişesini taşımaktadır.”