Ekonomi DOLAR TL’YE 3’LÜK ATTI

DOLAR TL’YE 3’LÜK ATTI

21.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Para piyasalarında yılın en büyük hayal kırıklığı yaşanıyor. Küresel gelişmelere yurtiçi tansiyon eklenince dolar 3 TL’ye, euro ise 3.34 TL’ye tırmandı

DOLAR TL’YE 3’LÜK ATTI

Borsa 73.875 ile yılın en düşüğünü gördü. Dolar/TL, tarihi rekorun ardından günün kalanında gelen kâr realizasyonları ile 2.92’nin altına geriledi. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, “Uzun süredir devam eden uzun dolar/TL pozisyonunda hedefe ulaşarak kâr realizasyonu yapıyoruz, (kurdaki) son oynaklığın ardından politika önlemi alınması riski bulunuyor. Temmuz başında 2.6550’den açtığımız uzun dolar/TL tavsiyesinde 3.00 hedefine ulaştık, pozisyonda kâr realizasyonu yapıyoruz” dedi.
Yabancı analistler ise, “ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı masada dururken, Türk siyasetinde belirsizliğin hâkim olacağını varsayarsak, Türk lirası dolar karşısında en savunmasız para birimi olmaya devam edecektir” yorumunu yapıyor.
Döviz kurlarında yılın en büyük hayal kırıklığı yaşanıyor. Brezilya realinden sonra bu yıl en kötü performansı gösteren para birimi olan TL, güç kaybını sürdürüyor.

Gözler 3.20 TL’de
Dolar kuru dün sabah saatlerinde Asya piyasalarında 3 seviyesini görürken euro 3.34’lere tırmandı. Yurt içerisinde arka arkaya gelen saldırı haberleri, koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ile artan siyasi belirsizlik, Merkez Bankası’nın yarattığı hayal kırıklığı ve Fed’in faiz artışının yakında olacağını dillendirmesi döviz kurlarındaki tırmanışın ivmesini artırıyor. ‘Peki şimdi ne olacak?’ diye baktığımızda erken seçimlere kadar içeride olumlu yaşanabilecek bir gelişme görünmüyor.
Dolar kurundaki hareket 3.20 TL’ye doğru yol alıyor. Olası bir not düşüş ihtimalinin masada olması da TL’deki değer kaybını hızlandırıyor. Dolar/TL’de 2.95 seviyesi kritik. Bu seviyenin üzerinde 3 gün kapanış gerçekleşmezse hemen altında 2.90 seviyesi izlenecek. Dolar/TL’de kısa vadede 2.90 - 3.00 bandında taban oluşumu gözlenebilir. Ancak biraz daha orta vadede ilk hedef 3.20’lerde bulunuyor.

Haberin Devamı

NE RAHATLAMA YARATIR?
- Yurtdışında Fed’in ilk faiz artırımının aralık ayına ötelenmesi kısmi bir rahatlamayı eylül ayında yaratabilir.
- Kısa süre içinde erken seçimler sonrasında tek parti iktidarı çıkabileceği ya da sonra koalisyon kurulacağı beklentileri piyasalar için olumlu olabilir.
- Çözüm sürecinin yeniden devreye girmesi olumlu algılanabilir.
- Kısa vadede hisse senedi ve tahvil piyasalarını olumsuz etkileyebilecek olsa da yapılabilecek bir faiz artışı lirayı olumlu etkileyecektir.

TANSİYONU NE ARTIRIR?
- 4 Aralık’ta Moodys’in olası not indirimi.
- Erken seçim sonuçlarının 7 Haziran’la aşağı yukarı aynı çıkması.