Ekonomi DÖNÜŞÜME İNANDI ‘KONSEPT’İ BÜYÜTMEYE KARAR VERDİ

DÖNÜŞÜME İNANDI ‘KONSEPT’İ BÜYÜTMEYE KARAR VERDİ

19.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sultanbeyli’de 326 konutluk ByConcept projesini inşa eden ByGroup, gelecek gördüğü bölgede yeni yatırım kararı aldı. Firma böylece projedeki daire sayısını 800’e çıkaracak

DÖNÜŞÜME İNANDI ‘KONSEPT’İ BÜYÜTMEYE KARAR VERDİ

İstanbul’un büyük gelişme göstermesi beklenen bölgelerinden biri olan Sultanbeyli’de ByConcept projesini hayata geçiren ByGroup, projeyi büyütme kararı aldı. 326 konutluk projenin yanındaki arsayı da alan firma burada da proje yapmak için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

ByGroup İcra Kurulu Başkanı Mahmut Bayraktar, konutlara olan ilgiyi ve bölgenin gelişimini düşünerek Sultanbeyli’de 800 daireye ulaşacaklarını açıkladı.

Mahmut Bayraktar, Sultanbeyli’nin İstanbul’un en önemli dönüşüm alanlarından biri olduğunu belirterek, “Bölge dönüşüm potasına girdi. Belediye de çalışmaları yürütüyor. Planlar yapılıyor. Yükseklik serbest bırakıldı” dedi.

Arsa fiyatları 5 kat arttı

Bölgede son 6 ayda arsa fiyatlarının 5 kat arttığını dile getiren Bayraktar, “Daha önce metrekaresi 500 lira olan arsalar için bugün 2 bin 500 lira isteniyor. Bu tablo konut fiyatlarını da arttırıyor” diye konuştu. Sultanbeyli’de nitelikli konut sayısının çok az olduğunu ve ByConcept projesinin bu anlamda büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, “Bizim dışımızda 1-2 proje daha var ama yeni yatırımlar bölgeye gelmeye başladı. Mesela 45 bin metrekareli arsa üzerinde büyük AVM yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

Mahmut Bayraktar, bölgenin tek sıkıntısının temiz parsel olmamasını göstererek, “Burası hızla gelişiyor. Ama aslında Sultanbeyli’nin dönüşümü çok daha kolay olur. Özellikle ticari yatırımlar bölgeye bekleniyor. Bölgeye yatırım gelince de sorunlar çözülüyor” değerlendirmesini yaptı.

Finans merkezi etkileyecek

Mahmut Bayraktar, ByConcept projelerinde 4 ay önce satışa çıktıklarını ve yoğun ilgi gördüklerini belirterek, “Hem yurt içi hem de yurt dışından talep alıyoruz. İstanbul’da otelde kalmak istemeyen gurbetçiler de gelip bizden daire alıyor” dedi. Bayraktar, projedeki ilk metrekare satış fiyatlarının 1.800 lira olduğunu ama gelinen noktada fiyatların 2 bin 700 liraya çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Buraya yakın lokasyonlarda fiyatlar 3-4 bin lira civarında. Buranın fiyatları da hızla yükseliyor ama özellikle Ataşehir Finans Merkezi yapıldığında burada da fiyatlar en az 2 kat artacak. Sabiha Gökçen’e yakınlık, TEM’in kenarında olması, planlanan metro bağlantısı ve 3 köprü yolu burayı çok değerli bir lokasyon haline getiriyor.”



SIFIR FAİZLE 40 AY VADE
Üç blok ve 326 konuttan oluşan ByConcept projesinde 79 bin 850 liradan başlayan fiyatlarla satılan daireler için yüzde 1 peşinat, sıfır faiz ve 40 ay vade gibi çok cazip ödeme imkanları sunuluyor. Kaba inşaatının yüzde 50’ye geldiği ByConcept’de teslimatların 2014 yılının ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor.


Gurbetçileri de hedefine koydu


Mahmut Bayraktar, projenin lokasyonu nedeniyle yurt dışında yaşayan Türklerden de ilgi gördüğünü belirterek, onlara yönelik ödeme planı da oluşturduklarını söyledi. Türklerin ortalama 1500-3.000 euro arasında gelirleri olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Onlara uygun ödeme planları sunuyoruz.
Bu sayede 50 bin euro’ya daire sahibi olabiliyorlar” dedi.


Pendik’in merkezini ekolojik duvarla örecek

İstanbul’un hızla gelişen semtlerinden biri olan Pendik’in merkezinde geliştirilen Statü Park, tasarruflu ve çevreci bir yaklaşımla inşa ediliyor. Ekolojik duvarlarla çevrili projenin toplam maliyeti 40 milyon lira


Konut İnşaat, Mostar Yapı ve Evra Group iş birliğince hayata geçirilen Statü Park, 8 bin 529 metrekarelik alan üzerinde projelendiriliyor. 30 bin metrekarelik inşaat alanına sahip proje 2 blokta planlanan 218 konuttan meydana geliyor. Büyüklükleri 51 ile 214 metrekare arasında değişen dairelerin yer aldığı projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçeneklerine yer veriliyor. İnşasına 2012 Nisan’da başlanılan projenin teslim tarihi ise Nisan 2014 olarak belirtiliyor.
Büyük bir kısmının peyzaj alanlarına ayrıldığı Statü Park, mümkün olduğu kadar tasarruflu olabilmesi amacıyla ekolojik duvarlarla çevriliyor. Artı ve eksi 70 dereceden etkilenmeyen izolasyon özelliğiyle yüksek oranda ısı ve ses yalıtımı sağlanılan projede, binaların dış cephesine ve daireler arasındaki bölümlere yüksek yalıtım sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca bina ortak giderleri ve çevre aydınlatma giderlerinin güneş enerji sistemleriyle desteklendiği projede tasarruflu ve çevreci bir yaşam alanı oluşturulması planlanıyor. Çeşitli sosyal olanakların sağlandığı projede, şelale, çocuk parkları ve yürüyüş alanlarına yer veriliyor. 1+1 suit,1+1 ve 2+1 daireler için birer adet kapalı, 3+1 ve 4+1 daireler için ise ikişer adet kapalı otopark alanı ayrılan projede, açık misafir otoparkına da yer veriliyor.


‘Güneş panelleriyle tasarruf yapacağız’

Mostar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Köç, projenin konsepti, çizgileri ve nitelikleri itibariyle Pendik’e ve İstanbul’a yeni bir soluk getirdiğini belirterek, “Dolayısıyla bu anlamda hem Pendik’e hem de İstanbul’a katkı sağlamaya başladı bile” şeklinde konuştu.
Projenin çevreci bir anlayışla inşa edildiğini dile getiren Köç, “Duvar panellerimiz geri dönüşüm özelliği taşıyan artı, eksi 70 dereceye dayanıklı, A 1 yanmazlık raporuna sahip ve geçirgenlik özelliği sayesinde küf rutubet nem yapmaz özelikte. Güneş enerji panellerimiz ve yağmur suyu atık su toplama kanallarımızla da tasarruf sağlamaktayız. Dolayısı ile şimdiden Leed sertifikasına adayız” dedi.


ZEKERİYAKÖY’ÜN ‘İMAJ’INI İKİ PROJEYLE ARTIRACAK


İmaj Grup bünyesinde faaliyet gösteren İmaj İnşaat, Zekeriyaköy’deki İmaj Garden Zekeriyaköy ve İmaj Greenlife Zekeriyaköy adlı yeni projelerini satışa çıkardı. İmaj İnşaat Genel Müdürü Hasan Aras, Zekeriyaköy’deki İmaj Garden ve İmaj Greenlife projelerinde ön satışla yüzde 40’ının sahibini bulduğunu belirterek, iki projede toplam 46 konut yaptıklarını söyledi.
Projelerde inşaatın önümüzdeki ay başlayacağını ve 2013 Aralık’ta teslim edileceğini dile getiren Aras, konut fiyatlarının ise 400 bin ile 1 milyon 200 bin dolar arasında değiştiğini vurguladı. Aras, kendi arsalarında yaptıkları iki projenin toplam yatırım tutarının 30 milyon dolar olduğuna dikkat çekerek, projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
Faizi yüzde 1’in altına çekti
“İmaj Garden, 4 bin 500 metrekare arsa üzerinde 20 villadan oluşuyor. Arazinin yüzde 70’inin yeşil alanlara ayrıldığı projede 800 metrekarelik sosyal tesis yer alıyor. 5 bin metrekarelik arsada yapılan Gardenlife projesi ise 8 blokta 26 konuttan oluşuyor. Projelerimizde Denizbank ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma sonucunda yüzde 0,87 faiz oranıyla kredi imkânı sunuyoruz.”
Aras, projelerde açık yüzme havuzu, mini aquapark, sauna ve buhar odası, yürüyüş parkuru ve fitness merkezi, karaoke salonu, oyun odası, 20 kişilik özel cep sinema, mini futbol sahası gibi tesislerin bulunduğunu belirtti.


7200 konut hedefi
Hasan Aras, Zekeriyaköy dışında Levent ve Kağıthane’de yatırım planları olduğunu belirterek, “2011’de tamamladıkları Levent Life 1 projesinin ardından aynı bölgede 220 rezidans ve ofislerden oluşan projemizi yılsonunda satışa sunacağız” dedi.
Kağıthane’de de 5 proje yapma planları olduğunu aktaran Aras, “Bu bölgede 125 milyon dolar yatırımla farklı projeler yapacağız. Önümüzdeki 5 yılda 2 bin 200, ikinci 5 yılda ise 5 bin konut yapmayı planlıyoruz. Bu planların içinde Bursa da yer alıyor” diye konuştu. Aras, çok yüksek adetli konut projeleri üretmek yerine, kişiye ve kişinin hayatına uygun residence veya villa tipi projeler üretmeyi tercih ettiklerini söyleyerek, İmaj İnşaat’ın butik ve özel projeler yapmamaya özen gösterdiğini belirtti.


Maliyetlerdeki artış konut fiyatlarını yukarı çıkardı

Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’ndeki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2012 Nisan ayı raporu yayınlandı.
Buna göre, Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0,86, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,39 oranında artış gerçekleşti.
İstanbul ve Ankara, geçtiğimiz ay bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 0,96’lık değer artışıyla, Nisan 2012’de ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği iller oldu. Aynı dönem içinde metrekare başına ikinci el konut satış fiyatları, Kocaeli’nde yüzde 0,89, İzmir’de yüzde 0,84, Bursa’da yüzde 0,44, Adana’da yüzde 0,30 ve Antalya’da yüzde 0,12 oranında arttı.
Yeni konutta artış yüksek
Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin Nisan 2012 raporuna göre ise, yeni konut fiyatları geçtiğimiz ay, bir önceki aya göre yüzde 0,84 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,93 oranında yükseldi.
Geçtiğimiz ay, yeni konut satış fiyatları, bir önceki aya göre, 1+1 daire tipinde yüzde 0,75, 2+1 daire tipinde yüzde 0,97, 3+1 daire tipinde yüzde 0,85 ve 4+1 daire tipinde ise yüzde 0,88 oranında arttı. Nisan ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 m2 konutlarda yüzde 0,85, 76-100 m2 konutlarda yüzde 0,78, 101-125 m2 konutlarda yüzde 0,99, 126-150 m2 konutlarda yüzde 0,68, 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,61 oranında arttı.
Kiralar da artıyor
Nisan ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il, yüzde 1,18 artışla İstanbul oldu. Aynı dönem içinde, konut kira değerleri, İzmir’de yüzde 1,12, Ankara ve Kocaeli’nde yüzde 0,67, Adana’da yüzde 0,60, Antalya’da yüzde 0,46, Bursa’da yüzde 0,22 oranında arttı.