Ekonomi Dünya Ekonomik Forum İstanbul’da başlayacak

Dünya Ekonomik Forum İstanbul’da başlayacak

01.06.2012 - 16:05 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin bir yanında Avrupa’nın değerleri, öbür yanında Asya’nın sunduğu fırsatlar olduğunu belirterek, ” İşte İstanbul’da bu sentezi bir araya getirmenin farklı yolları tartışılacak. Sayın Başbakanımızın açılışını yapacağı zirvenin çok önemli mesajlar içereceğine inanıyorum” dedi.

Dünya Ekonomik Forum İstanbul’da başlayacak

Türkiye’de ilk kez yapılacak olan ”Dünya Ekonomik Forumu”nun tanıtım toplantısına Bağış, Cünety Zapsu Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Zapsu, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa Bünyesi Başkanı Stephen Kinnock ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkanı Minoslav Dusek katıldı.

Toplantıda konuşan Bağış, Türkiye’nin istikrarıyla bir çok ülke için ilham kaynağı olduğunu belirterek, Türkiye’nin aynı zamanda insan hakları, demokrasi ve değerleriyle de bölgede çok önemli bir ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Bağış, bütün bu nedenlerden dolayı zirveden çok önemli mesajların çıkacağına inandığını ifade ederek, şöyle konuştu: ”Bir yanımızda Avrupa’nın değerleri, öbür yandan Asya’nın bize sunduğu fırsatlar var. İşte İstanbul’da bu sentezi bir araya getirmenin farklı yolları tartışılacak. Sayın Başbakanımızın açılışını yapacağı zirvenin çok önemli mesajlar içereceğine inanıyorum. Zirve boyunca İstanbul’da dünyaya çok önemli bir takım mesajların verileceği inancıyla, Dünya Ekonomik Forum yetkililerine güzel ülkeme güzel şehrime, seçim bölgeme hoş geldiniz diyorum.”

Haberin Devamı

Zapsu da Bakan Bağış’a toplantının hayata geçirilmesinde gösterdiği katkı için teşekkür ederek, toplantının doğduğu ve büyüdüğü şehirde olmasının kendisini çok mutlu ettiğini ifade ederek, ”Bundan 5, 10 yıl önce bu tip toplantıları keşke alabilsek diye düşünüyorduk. Şu an ise daha değişik bir şey oldu onlar artık İstanbul’a gelmek istiyorlar. Toplantının hangi ülkeleri hangi bölgeleri kapsadığına bakarsanız; kapsadığı ülkelerin tam ortasında Türkiye var. Herhalde forum yöneticileri bunu düşünüp İstanbul’a gelmek istediler. İnşallah iyi bir performans göstereceğiz ve bunu sürekli bir İstanbul toplantısı haline getirebileceğiz” diye konuştu.

Türkiye Arap Baharı’nda önemli bir ilham kaynağı oldu

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa Bünyesi Başkanı Stephen Kinnock, toplantının temasının uluslararası köprü kurmak ve dönüşüm olduğunu belirterek, ”Burada iki önemli kelime var. Birisi köprü diğeri de dönüşüm. Temamızda köprü İstanbul. İstanbul, toplantıda konuşacağımız bütün bölgeleri kapsıyor. Türkiye bölgesinde ekonomik ve politik açıdan büyük bir rol oynuyor. Biz bu toplantıda köprü kelimesinin, Türkiye’nin bölgesinde oynadığı kritik önemdeki rolü sembolize etmesini istedik” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkanı Minoslav Dusek de toplantının temelini Ortadogu, Kuzey Afrika ve Avrupa bölgelerinin oluşturduğunu dile getirerek, ”Özellikle Arap Baharı’nı yaşayan ülkelerin kaderi son derece önemli. Bu yüzden toplantı için Türkiye’den daha iyi bir yer düşünülemezdi. Türkiye Arap Baharı süresince son derece aktif bir rol üstlendi ve önemli bir ilham kaynağı oldu” diye konuştu.

-Sorular-

Bakan Bağış, ”Sayın Başbakan Erdoğan, en son Dünya Ekonomik Forum’a katıldığında ’Bir daha Davos’a gelmem’ demişti. Şimdi toplantının İstanbul’da yapılmasını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna şöyle cevap verdi: ”Bir anekdotla cevap vermek istiyorum. Türkiye’nin tarihindeki belki de en önemli zirvelerden bir tanesi 17 Aralık 2004’de Brüksel’de gerçekleşen AB zirvesidir. Orada yine Sayın Zapsu ile beraberdik. Sayın Başbakanımız o zaman ki dönem Başkanı ile yaptığı bir toplantının sonunda Kıbrıs konusundaki çifte standartlardan ve Türkiye ’ye uygulanan haksız yaklaşımlardan duyduğu rahatsızlıkla masaya yumruğunu vurdu.’Uçağı hazırlayın arkadaşlar dönüyoruz. AB dosyası ileri gidecek durumda değil’ demişti.

Uçağın hazırlanması sırasında AB konseyi binasında Türkiye’ye ayrılan odada beklerken, koridorda İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi bize yanaştı. ’Bu durumu toparlamamız lazım beyler! Acaba Başbakanımız Blair’i getirsem, Sayın Erdoğan’ı ikna edebilir mi?”dedi. Ben de ’Hiç kalkışma Blair’i kapıdan döndürmek zorunda kalırız. Tayyip Bey’i hiç bu kadar kararlı ve kızgın görmemiştim’ dedim. Yine de içime bir dert düştü ’Sayın Başbakanımıza durumu ilettim. Tayyip Bey, ’Egemen, bizim kültürümüzde kapıya geleni geri çevirmek var mı? Gelmek isterse tabii ki gelebilir” dedi.

Blair’in arkasından İtalya ve Almanya Başbakanları geldi. Türkiye’nin taleplerinin kabul edilmesi yönünde onların da baskı yapması sonucu bugün Türkiye AB müzakerelerini yürüten bir ülke oldu.”

Haberin Devamı

Bağış, aynı şekilde Dovas’da da tatsız bir olay yaşandığını belirterek, ”Bu olayın ardından Sayın Schwab bir açıklama yaptı. Ardından Perez, özür diledi. Ardından Sayın Schwab Türkiye’ye geldi. Başbakanımıza ’Sizin Davos’a gelmeme kararlığınızın farkındayız ama uygun görürseniz biz İstanbul’a gelelim’ dedi. Kendisi partimizin düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Davos Zirvesi’nin tarihinde ilk defa 5 kıtayı bir araya getiren bir toplantıya ev sahipliği yapacağını söyledi. Biz kültürümüzün ve değerlerimizin gereği gelen konuklarımızı ağırlamayı heyecanla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Aynı soruya Zapsu, ”Sayın Başbakanımız ’bir dakika’ dedi. Oldukça uzun bir dakikaydı ama geçti” diye cevap verdi.

”Yunanistan’daki ekonomik kriz bölgeyi nasıl etkileyecek?” sorusuna Bağış, ”Yunanistan son derece önemli bir komşumuz. Önümüzde yapılacak seçimlerde zorlu tedbirleri alabilecek, bizim yaptığımızı yapabilecek, mali ve ekonomik politikaları uygulayabilecek güçlü bir hükümeti ortaya çıkarmasını umuyoruz” diye cevap verdi.

Türkiye AB ve daha geniş pazarlarla köprü vazifesi görebilir

Haberin Devamı

Bağış, Türkiye’nin Ortadogu ve Afrika ile olan ilişkilerine de değinmek istediğini belirterek, ”Dünyanın bir çok yerinde Libya ya da Mısır’a gidip oranın insanları ile birlikte camide namaz kılabilecek bir çok Müslüman liderler var. Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Sarkozy ya da İngiltere’nin Başbakanı Cameron gibi oralara gidip demokrasinin faydaları hakkında konuşabilecek bir çok Batılı liderler var. Ama bu ikisini bir arada yapabilecek çok fazla lider yok. Türkiye’nin, Avrupa’ya en büyük katkısı olacak. Bu ülke, bu şehir, yüz yıllardır Doğu ve Batı arasında köprü vazifesi gördü. Bugün Türkiye AB ve daha geniş pazarlarla köprü vazifesi görebilir” diye konuştu.