Ekonomi E-ticarete ürün güvenliği ayarı

E-ticarete ürün güvenliği ayarı

12.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

E-ticareti denetim kapsamına alacak, “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” yürürlüğe girdi. Yeni dönemde e-ticaret platformları ve buralarda ürün satan mağazalar takip altına alınacak.

E-ticarete ürün güvenliği ayarı

MİTHAT YURDAKUL / Ankara

Vatandaşı mağdur eden e-ticaret platformlarına 500 bin liraya kadar para cezası verilecek. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Ürün Güvenliği Kanunu ile e-ticaret platformları ve buralarda ürün satan mağazaların sıkı bir şekilde takip altına alınacağını ifade etti. Çevikoğlu, “Vatandaşı mağdur edebilecek her dikkatsiz adımın ciddi yaptırımları olacak. Böylece e-ticaret sektörüne olan güven daha da artacak” dedi. E-ticaretin hızlı bir büyüme gösterdiğini anlatan Çevikoğlu, “Türkiye’de e-ticaretin hacmi 2020 yılında 200 milyar liranın üzerine çıktı. Bu tip denetim mekanizmaları ile de gelecekte e-ticaretin çok daha hızlı büyümesi teşvik edilmiş olacak” görüşünü dile getirdi.

Ürün güvenliğinde “güven damgalı” e-ticaret sitelerinin tercih edilmesinin vatandaşlar açısından kritik öneme sahip olduğunu aktaran Çevikoğlu, “Sistemde şu anda 28 e-ticaret sitesi bulunuyor” bilgisini verdi.

Risk bilgilendirmesi

Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan, “Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği”yle de ürünlerin üzerinde model, parti, seri numarası, isim, ticari unvan veya açık adresi yer alacak. Üreticiler, mümkün olduğu hallerde piyasaya arz ettiği ve burada bulundurduğu ürünlerden numune alarak test yapacak ve incelemelerde bulunacak. Üreticiler, ürünün kullanım süresinde taşıdığı riskler hakkında tüketiciyi bilgilendirecek. Gerekirse ürünün arzını durduracak ya da geri çağıracak. Dağıtıcılar, ürünün risk taşıması durumunda üretici ve yetkili kuruluşu bilgilendirecek.

Önce sağlık sonra sır

İnsan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde, ticari sır veya fikri mülkiyet hakkına ilişkin gizlilik uygulanmayacak. Düzenlemeler, elektronik ortamda yapılan satışlar için de geçerli olacak.