Ekonomi Elektrikli ticari oto merkezi Türkiye

Elektrikli ticari oto merkezi Türkiye

17.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ford Otosan’ın 2 milyar euro’luk yatırımının en önemli fazını duyurduğu törende konuşan Erdoğan elektrikli ticari araçta en büyük üretim merkezinin Türkiye olacağını söyledi

Elektrikli ticari oto merkezi Türkiye

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi Türkiye olacak” dedi. Ford Otosan, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Kocaeli fabrikalarında yapmayı öngördüğü 2 milyar euro’luk (20.5 milyar TL) yeni yatırımının en önemli fazını duyurdu.

Haberin Devamı

Ford’un ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV versiyonları ile tam elektrikli versiyonu 2023 ortasında kademeli olarak seri üretime hazır hale gelecek. Ayrıca, Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında da yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli Ford Otosan tarafından Türkiye’de üretilecek.

Dev batarya üretimi

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Ford Otosan Türkiye’deki otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştirerek 12 bin 500 insanımıza istihdam sağlıyor. Bu yatırımla Ford Otosan Ar - Ge, ihracat, üretim ve katma değer etkisi 10 yıla yayılacak büyük bir vizyon ortaya koymakta. Proje tamamlandığında Ford Otosan’ın 440 bin olan üretim kapasitesi 650 bine yükselecek, Kocaeli’nde üretilip Avrupa’ya ihraç edilen ticari araçlarla Türkiye’nin liderliği daha da perçinlenecek.”

Haberin Devamı

Tesiste, 130 bin batarya kapasitesinin de ülkeye kazandırılacağını anlatan Erdoğan, “Yatırım sayesinde geleceğin otomotiv sanayisinde, elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi Türkiye olacak” dedi. Erdoğan, yatırımla bölgede ilave 3 bin kişilik doğrudan, yan sanayi ile de ilave 15 bin kişilik dolaylı istihdam beklediklerini vurguladı.

Elektrikli ticari oto merkezi Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ile Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, satın alma sözleşmesi imzaladı. Erdoğan’a üretilecek elektrikli aracın maketi hediye edildi.

‘Türkiye’ye olan güvenin ispatı’

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında ve herkesin yatırımdan uzak durduğu bir dönemde, tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancının en büyük ispatı. Bu yatırımla, Kocaeli fabrikalarımız Türkiye’nin, bataryası dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek” dedi.

Koç, törende yaptığı konuşmada, bu yatırım neticesinde üretilecek ilk aracı Cumhuriyetin 100’üncü yılında banttan indireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Konuşmasında uluslararası iş dünyasına da bir çağrıda bulunan Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye, tarihsel birikimi, yetişmiş insan kaynağı, Ar-Ge kabiliyetleri, ekonomik potansiyel, eşsiz jeostratejik konumu ve teşvik  sistemiyle dünyanın önemli fırsatlar sunan ülkelerinden biri. Türkiye’yi kısa dönemli analizlerle anlamaya çalışmak büyük bir yanılgı. Uzun vadede bu ülkeye yatırım yapan herkes kazanır.”

FORD’UN DÜNYA ÜSSÜ KOCAELİ

Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ise “Ford ve Türkiye arasındaki ilişkinin temelleri neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor.  Bugün geldiğimiz noktada Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün öncü şirketi ve global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri olmaya devam ediyor. Ford olarak, Koç Topluluğu ile ortak girişimimiz Ford Otosan ile bugüne  kadar Türkiye’de başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bundan sonrasında da bu başarılara yenisini eklemeye hazırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yatırım tamamlandığında Türkiye’nin elektrikli ticari araç üretimindeki öneminin artması, aynı zamanda Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssüne dönüşmesi hedefleniyor.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da katıldı.