Ekonomi ‘Emlak GYO milyarlarca lira vergi kaçırdı’

‘Emlak GYO milyarlarca lira vergi kaçırdı’

07.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında yeni bir iddia ortaya attı.

‘Emlak GYO milyarlarca lira vergi kaçırdı’



İddiaya göre, Bayraktar’ın TOKİ Başkanı olduğu dönemde, TOKİ’ye bağlı olan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EGYO), sattığı konutların bedelini tapu harcında düşük göstererek devleti milyonlarca lira vergi kaybına uğrattı.
CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen milletvekillerinin iddiasına göre, tapu kayıtlarında konut bedeli düşük gösterilerek müteahhitler 10 kat daha düşük vergi ödedi.
Milletvekili Şeker, İstanbul’da 10 bin konutta bu usulsüzlüğün yapıldığını belirterek, “Tapu harcı olarak yüzde 3.3 vergi ödenmesi gerekiyor. 400 bin liralık daireyi tapu senedinde 40 bin lira olarak göstermişler. Daire başına ortalama 10 bin lira vergi kaybı sözkonusu. 10 bine yakın konutta bu işlem yapılmış. Devletin uğradığı zarar milyarlarca liradır” dedi.
Satış değerleri ile yasal defterlerdeki değerler arasında yüzde 90 fark bulunduğunu belirten milletvekilleri, “Bu kaçakçılık suçudur. Emlak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın bundan haberdar olmaması mümkün değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı istifaya çağırıyoruz” dediler.