Ekonomi Emlak Konut: Tapu devri hukuka uygun, vergi kaçağı yok

Emlak Konut: Tapu devri hukuka uygun, vergi kaçağı yok

08.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tapu devirlerinde satış bedellerini düşük göstermek suretiyle vergi kaçırdığı iddia edilen Emlak Konut GYO, yaptığı açıklamada bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı

Emlak Konut: Tapu devri hukuka uygun, vergi kaçağı yok

Türkiye’nin en büyük GYO’su olan Emlak Konut GYO, ‘tapu devirlerinde satış bedellerini düşük göstermek suretiyle vergi kaçırdığını’ iddiası üzerine bir basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada, Emlak Konut GYO’nun mülkiyetinde olan arsalar üzerinde projeler gerçekleştirildiği, inşaat ruhsatlarının alınması ile birlikte bağımsız bölüm satışlarına başlandığı belirtilerek, “Bağımsız bölümler, satış tarihinde inşaat aşamasında olmasından dolayı alıcı ile Gayrimenkul Satış Vaadi ve Borçlanma Sözleşmesi imzalanarak satılmaktadır. 5838 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar Harçlar Kanunu’nun ilgili tarifesine göre kat irtifaklı bağımsız bölümler arsa emlak vergi değeri üzerinden alıcılara devredilmiş, inşaatın tamamlanması ile birlikte cins tashihi harçları yatırılarak harçlara ilişkin yasal yükümlülükler yerine getirilmiştir. Tapu devrine esas teşkil eden tüm işlemler Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın konuyla ilgili müktezaları doğrultusunda yapılmıştır” denildi.

‘Danıştay kararı var’
Emlak Konut GYO’nun tüm uygulamalarını hukuka uygun olduğunun vurgulandığı raporda şu görüşlere yer verildi:
“492 sayılı Harçlar Kanunu’ndan hareket edilerek 12.7.2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığı’nın 56 seri No’lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde ‘Burada üzerine kat irtifakı tesis edilmiş arsaya inşa edilecek binaya ait bağımsız bölüme isabet eden arsa payının satışı söz konusu olup, arsa payı satışının inşaatı tamamlanmamış konut satışından bir farkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla, arsa payı vasfındaki gayrimenkulün alım-satımında alıcı ve satıcı gerçek satış bedeli üzerinden harç ödeyecektir’ denilmiştir. Ancak daha sonra bu tebliğin Anayasa ve kanunlara aykırı olduğu ve iptali gerektiği iddiasıyla Danıştay nezdinde dava açılmıştır. Danıştay 9. Dairesi bu davada söz konusu düzenlemenin iptaline karar vermiştir. Yüksek mahkemenin bu kararı Şirketimizin o dönemde yaptığı uygulamaların hukuka uygun olduğunu göstermektedir.”

Haberin Devamı

‘VERGİ KAYBI YAŞANMADI’

Emlak Konut GYO’nun yaptığı tüm uygulamaların işlem tarihi itibari ile yürürlükte olan mevzuata uygun olup kesinlikle vergi kayıp veya kaçağının bulunmadığının belirtildiği raporda şu görüşler yer aldı:
“2009 yılında yürürlüğe giren 5838 sayılı yasa ile kat irtifaklı gayrimenkullerin devir ve iktisabında tapu harcının gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere devir ve iktisap bedelinin tamamı üzerinden hesaplanmasına yönelik düzenleme yapılmış, bununla birlikte cins tashihi harcı maktu hale getirilmiştir. 5838 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Emlak Konut GYO olarak söz konusu yasal düzenleme doğrultusunda taşınmaz devirleri de satış bedeli üzerinden yapılmaya başlanılmıştır. Söz konusu haberde ise Emlak Konut’un yasal defter ve kayıtlarına atıfta bulunulmakla birlikte ödenen cins tashihi harçlarına değinilmemiştir. Söz konusu haberde iddia edilen yanlış uygulamanın değil dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın gözünden kaçması şirketimizin her kademedeki personelinin dahi dikkatinden kaçmayacak kadar önemli bir husustur.”