Ekonomi Enerji verimliliği kalkınma getirir

Enerji verimliliği kalkınma getirir

11.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, iklim değişikliğiyle mücadelede enerji sektöründeki dönüşümün, ekonomide sürdürülebilir büyümeyi de destekleyeceğini vurguladı.

Enerji verimliliği kalkınma getirir

Birleşmiş Milletler Paris iklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın (COP 21) enerji sektörüne yansımalarının tartışıldığı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu’nda konuşan Sabancı, karbon emisyonlarının azaltarak enerji verimliliğini sağlamanın önemine dikkat çekti. Sabancı, modern enerjiyi erişilebilir hale getirmek için “güçlerin birleştirilmesi gerektiği” çağrısı yaptı. Sabancı ayrıca, Türkiye’nin “enerji üretiminde, iletiminde, dağıtımında ve tüketimindeki devasa verimlilik potansiyelini henüz tam anlamıyla gerçekleştiremediğini” ifade etti.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir büyüme

“Ekonomide sürdürülebilir büyüme istiyorsak, enerji piyasalarını serbestleştirmenin yollarını aramalıyız” diye konuşan Sabancı, şunları da söyledi:

“Küresel enerji sistemi, yol açtığı birçok soruna rağmen önemli fırsatları beraberinde getiriyor. Bugünkü enerji sektörünün geçireceği dönüşüme yeni boyutlar getiren şehirleşme, dijitalleşme, globalleşme ve elektriğe erişim gibi birçok global trend sayesinde bu sorunlar ve fırsatlar günümüz dinamik dünyasında büyük bir değişim geçirecektir.”

Sabancı, dünyadaki sera gazı emisyonunun üçte ikisinin enerji üretimi ve kullanımı sonucunda ortaya çıktığına işaret ederek “iklim sorunlarıyla mücadele etmek istiyorsak enerji sektörünü dönüştürmek durumundayız” dedi.