Ekonomi Enerjide 1 koyup 3 alacağız

Enerjide 1 koyup 3 alacağız

13.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji verimliliği için 11 milyar dolar yatırım yapılacak. 2033’te sağlanacak tasarruf, yatırımın 3 katı, 30 milyar dolara ulaşacak. Bir koyup üç kazanacağız” dedi

Enerjide 1 koyup 3 alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “2023’e kadar enerji verimliliği için yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yapılacak. 2023’e kadar kümülatif olarak yaklaşık 24 milyon ton eş değer petrol tasarrufu da gerçekleştirmiş olacağız. 2033’e geldiğimizde ise elde edeceğimiz tasarruf miktarı yatırım bedelinin yaklaşık üç katı karşılığında, yani 30 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmış olacak. Başka bir ifadeyle, bir koyup üç kazanacağız” dedi.

Haberin Devamı

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) 5. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu kapsamda özellikle kamunun öncü olduğunu; 2017’deki enerji verimliliğine yapılan yatırımlarla yaklaşık 122 milyon dolarlık bir tasarruf yapılarak, 500 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının da önlemiş olduğunu söyledi.

Bakan Dönmez, gelecek dönem, kamuda enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için Dünya Bankası ile yaklaşık 200 milyon dolarlık bir kaynak anlaşmasına vardıklarını açıklarken, İller Bankası üzerinden sağlanacak bu kaynaktan, kamu binalarının başta ısı yalıtımı olmak üzere enerji tasarrufuna dönük çalışmaları için merkezi idari birimlerin ve belediyelerle birlikte yerel yönetimlerin uzun vadeli ve düşük faizli olarak yararlanabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bu yıl martta açıklanan ‘Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı hatırlatan Dönmez, planın birçok sektörü ilgilendiren 6 alanda toplam 55 eylemi içerdiğini kaydetti. Bakan Dönmez, sanayinin dönüşümünün ekonominin de dönüşümü olduğunu anlatırken, “Elektrikli ve hibrit araçlar konusunda da öncü olmak istiyoruz” dedi.

‘Tasarruflu ampul markette pahalı’

Toplantıda konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, tasarruflu ampul kullanımının önemini vurgulayarak, “Ancak tasarruflu ampul markette çok pahalı. Bir de bu ampullere bir ömür biçiliyor. 15 bin saat yani günde 5 saat kullanımla 30 yıl süresi var. Ama 3 yıl dayanmıyor. Bunun denetimini de yapmak lazım” diye konuştu.

1 dereceyle % 7 tasarruf

Binalarda enerji verimliliği fırsatlarının daha yüksek olduğunu anlatan Bakan Dönmez, standarda uygun yalıtımla yüzde 40’a varan tasarruf sağlanabileceğini vurguladı. Dönmez, “Bir hanede yıllık 600 lira tasarruf anlamına geliyor. Kışın ideal ortam sıcaklığı 20-23 derece. Oda sıcaklığını bir derece düşürünce elde edeceğimiz tasarruf yüzde 7” diye konuştu.