Ekonomi ‘Enerjide kadına pozitif ayrımcılık’

‘Enerjide kadına pozitif ayrımcılık’

07.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’ ödül töreninde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektöründe kadın oranının istenilen düzeyde olmadığını belirterek, “Bu alanda sizlere pozitif ayrımcılık yapacağız” dedi

‘Enerjide kadına pozitif ayrımcılık’

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bu yıl ilkini düzenlediği ‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’ ödül programında enerji sektöründe lider kadınlar ödüllendirildi. Sektörde lider kadınlara dikkat çekerek farkındalık uyandırmayı hedefleyen ödül programı Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa ayrıca iş, sanat ve siyaset dünyasından önemli isimler katıldı.
Törende Türkiye’nin eski medeniyetlerden itibaren kadın-erkek eşitliğine verdiği öneme dikkat çeken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yaptığı konuşmada kadınlara seslendi. Albayrak, “Her alanda adeta lokomotif görevi gören bu sektörü kadın yönetici anlamında istediğimiz düzeye taşıyamadık. Böyle bir sektörde artık bu cesaretlendirici programla birlikte bunu başarmak için önemli bir adım atıyoruz. Özellikle kariyerinin hemen başında olan genç kadınlara seslenmek istiyorum; enerji ve maden alanında sizlere büyük bir ihtiyaç duyuyoruz. Enerji Bakanlığı olarak kadın çalışan oranının istediğimiz oranda olmadığı bu alanda sizlere pozitif ayrımcılık yapacağımızı taahhüt ediyorum. Özel sektörde bu yapılıyor, kamu eliyle biz de bakanlık olarak bu desteği vereceğiz. Türkiye olarak büyük hedeflerimiz var, bu hedefleri hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"İLHAM OLACAK"

Türkiyenin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli kaynakların en üst düzeyde kullanımına yönelik milli enerji atağı başlattıklarını hatırlatan Albayrak, “Bu nedenle sizlere, sizlerin bakış açısına, estetik ruhuna, merhametine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi. Albayrak, “Bu ödüller, bu sektörde çalışmak isteyenler için önemli bir ilham olacaktır. Özellikle girişimci kadınlara seslenmek istiyorum. Korkmayın, farklı düşünün, farklı olun ve sonunda da fark yaratın. Yarının büyük ve güçlü Türkiyesi’ni 81 milyon yek vücut olarak inşa edeceğiz” diye konuştu.

"GÜÇ BİRLİĞİ YAPALIM"

Programda konuşan Emine Erdoğan da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken, “Kadın ve erkek bir bütünün iki yarısıdır” ifadesini kullandı. Gelecek yüzyılın en önemli konularının çevre, enerji ve kadın olacağını belirten Erdoğan, “Taşıdığı çevresel hassasiyetler nedeniyle ödüle layık görülen, içindeki enerjiyi işteki enerjiye taşıyan kadınlar tanıyorum. Yüreğimizdeki heyecan, Afrikalı, Myanmarlı, Filistinli kadınların sorunlarını çözene kadar devam edecektir. Sizlerin enerjisine, heyecanına sadece bu ülkenin değil tüm dünya kadınlarının ihtiyacı var. Bize düşen bu gücü artırmaktır. Gelin güç birliği yaparak mayasında insan sevgisi olan bu enerjiyi kulakların duymadığı sorunlara kanalize edelim” dedi.

Haberin Devamı

‘Enerjide kadına pozitif ayrımcılık’
SABANCI: BU BİR BAŞLANGIÇ

Jüri üyeliklerini Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Vitol Türkiye Üst Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Erişah Arıcan ve devlet sanatçısı Hülya Koçyiğit’in yaptığı programda 6 dalda ödül verildi. Jüri Başkanı Güler Sabancı, enerjiyi geleceğin stratejik sektörlerinden olarak tanımlarken, “Cinsiyet eşitsizliğinin en yoğun yaşandığı sektörlerden biri enerji. Bunun en önemli nedenlerinden biri de kadın rol model olmaması. Bu ödüller bunu aşacağımız yolda önemli bir başlangıç oldu” dedi.

Haberin Devamı

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

- ‘Akademi Ödülü’nün kazananı Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nano Mühendislik Programı Öğretim Üyesi Selmiye Alkan Gürsel oldu. Ayrıca 50 bin liralık araştırma ödülü de verilen Gürsel’e ödülünü Ferit Şahenk sundu.

- ‘Profesyonel Ödülü’ kategorisinin kazananı Aksa Gümüşhane Bayburt Doğalgaz Dağıtım AŞ Şirket Müdürü Rahime Meydan’a ödülünü Güler Sabancı takdim etti.

- ‘İş Dünyası Ödülü’nün kazananı ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Nevin Selçuk oldu. Selçuk’a ödülünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu verdi.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ödül verdiği ‘Girişimci’ kategorisinin kazananı Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Kurucu Üyesi Zümran Ömür oldu.

- ‘Enerjide Örnek Şirket Ödülü’ kategorisinde kazanan Limak Uludağ adına ödülü alan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’e ödülünü Berat Albayrak takdim etti.

Haberin Devamı

- ‘Jüri Özel Ödülü’ne ise Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı değer görüldü. Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı’na ödülünü Emine Erdoğan verdi.