Ekonomi Enerjisa halka açılacak

Enerjisa halka açılacak

06.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerjisa’yı 2017’nin sonu, 2018’in başında halka açmayı planladıklarını söyleyen Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, “Türkiye tarihinin belki de en büyük halka arzlarından birisi olacak” dedi

Enerjisa halka açılacak

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Enerjisa’yı 2017’nin sonunda, en geç 2018’ın başında halka açmayı planladıklarını ve bunun için çalışmaya başladıklarını söyledi. Halka arzı, kurumsallık, şeffaflık ve sağlam finansal kaynaklara ulaşmak açısından çok önemsediklerini belirten Göçmen, “İç ve dış piyasa koşullarının uygun olması halinde bu konuda geç kalmak istemiyoruz” dedi.
Enerjisa’nın cirosunun 4 milyar dolar civarında olduğunu belirten Göçmen, bu yıl satış gelirlerinde yüzde
8, faaliyet karında ise yüzde 40 ile 50 arasında büyüme hedeflediklerini söyledi. “Bizde satılık tesis yok, elimizdeki lisans portföyü ve az kısımları tamamlanmış projelerle ilgili görüşmeler vardı ve yapıyoruz” diyen Göçmen, hazır bir varlığın satışının şu anda söz konusu olmadığını da açıkladı.
Şirketin halka arzı için ‘Türkiye tarihinin belki de en büyük halka arzlarından birisi olacak” ifadesini kullanan Göçmen, düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu:
“Ev ödevimizi tamamladığımız ve ülke koşullarının olumlu olduğu takdirde, 2017’nin sonu, 2018’in başında Enerjisa’yı halka arz etmek istiyoruz. Bu halka arzı sadece ‘Büyük bir halka arz olacak, bizim için de iyi olacak’ diye düşünmüyoruz. Bunu Türkiye’deki enerji piyasaların kurumsal gelişimi açısından önemsiyoruz. Türkiye enerji sektörünün daha kaliteli finansman kaynaklarına ulaşımı yolunda bir ışık tutacağı için önemsiyoruz. Sektöre bir disiplin, şeffaflık kazandıracağı için önemsiyoruz. Türkiye tarihinin belki de en büyük halka arzlarından birisi olacak parasal büyüklük bir tarafa bunun arkasındaki öncelikler Türkiye’nin ufkunu açmakta çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Bağımlılık azalıyor
Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, düşük seyreden enerji fiyatlarının verimliliğe olan yatırım iştahını azalttığını, ancak Türkiye için avantajlar olduğunu da belirterek düşük fiyatların rekabet avantajı sağladığını söyledi. Cari açığın büyük kısmının enerji ithalatından kaynaklandığını ve geçen yıl açığın azalmasında düşük enerji fiyatlarının etkisi olduğunu belirten Göçmen, Türkiye’nin yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklarını teşvik etme kararı aldığını söyledi.
Göçmen, doğalgaz fiyatlarının düşüyor olmasının özellikle LNG piyasasında Türkiye’nin lehine bir ortam oluşturduğunu belirterek, bu ortam olumlu kullanılırsa doğalgaz boru hatları sayesinde, LNG üzerinden komşu ülkelere olan bağımlılığın minimize edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘İşçi sağlığı vizyonumuz’
Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler basın toplantısında yaptığı konuşmada 9 milyon müşterileri olduğunu belirterek, müşterileri, hissedarları ve çalışanları için halka arzla değer yaratmaları gerektiğini söyledi. Zaimler, işçi sağlığı ve güvenliğinin öncelikleri olduğunu ve bunu tüm Türkiye’de bir vizyon olarak gördüklerini söyledi.

‘10 yılda 100 milyar dolar yatırım lazım’
Gelecek 10 yılda enerji sektöründe en az 80-100 milyar dolar yatırım ihtiyacı olduğunu ifade eden Göçmen, yerli ve yabancıların Türkiye’ye yatırım yapmaya devam etmesinin öngörülebilirliğin güçlenmesi, kararların ve kuralların proaktif olarak belirlenmesi, yaklaşım ve uygulama bütünlüğü ile şeffaflığın olduğu bir enerji piyasası ile mümkün olacağını söyledi.
Göçmen, bunun her anlamda liberalizasyonla sağlanacağının altını çizerek, sektördeki yatırımcıların sayısının artırılmasının amaçlanması gerektiğini kaydetti. Yeni hükümetin enerji yönetiminin bu anlamdaki yaklaşımını olumu bulduğunu belirten Göçmen, bütün bu sorunların farkında olarak zor dönemde adımlar attıklarını söyledi.