Ekonomi Enerjisa HES portföyünü satacak!

Enerjisa HES portföyünü satacak!

30.10.2015 - 09:47 | Son Güncellenme:

Enerjisa`nın 900MW’a ulaşan ve yapım aşamasında olan HES portföyünü satma kararı aldığı bildirildi.

Enerjisa HES portföyünü satacak

Enerjisa`nın 900MW’a ulaşan ve yapım aşamasında olan HES portföyünü satma kararı aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Reuters’in haberine göre Sabancı Holding'in yüzde 50 iştiraki Enerjisa 900MW’a ulaşan ve yapım aşamasında olan HES portföyünü satma kararı aldı.

Halka arzını en erken 2017 yılının üçüncü çeyreğine öteleyen Enerjisa, Siirt ve Muş’taki toplam kurulu güçleri 900 MW olarak planlanan 3 hidroelektrik santralinin (HES) satışı için düğmeye bastı. Reuters’in haberine göre, Sabancı Holding ve Alman E.ON’un yüzde 50-50 ortaklığı olan Enerjisa’nın, portföyünü konsolide etmek ve şirketin borç seviyesini düşürmek amacıyla yatırım süreçleri devam eden 3 hidroelektrik santralinin satışını hedeflediği bildirildi. Bilgi sahibi üç kaynağın verdiği bilgiye göre, söz konusu santraller 400 MW kurulu güce sahip olması planlanan Siirt’teki Botan Çayı üzerindeki Pervari HES, Muş’ta Murat nehri üzerinde bulunan 280 MW’lık Alpaslan II HES ve Siirt il sınırlarında yer alan 168.4 MW’lık İncir HES. Bir kaynak, “Enerjisa’nın 3 HES’i için başlatılan süreç devam ediyor. Enerji sektöründe hedefler istendiği gibi gitmiyor. Bu satışı şirketin bir portföy optimizasyonu olarak görmek lazım” dedi. Enerjisa ise yorum yapmadı.

Haberin Devamı

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, 22 Ekim’de düzenledikleri basın toplantısında, enerji sektöründe fiyatların düştüğünü, arz fazlası olduğunu belirterek, “Türkiye elektrik sektöründe yatırımların sürdürülebilir olması için, sektörün finansal sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması; sektörde bulunan şirketlerin sermaye yapıları ve bilançolarının iyileştirilmesi gerekiyor” demişti. Enerjisa’nın mevcut durumda 2.500 MW olan kurulu gücü, devam eden yatırımlarının Nisan 2016’da devreye girmesi ile 3.500 MW’a çıkacak. Enerjisa, 2020 yılında enerjide ulaşmak istediği toplam kapasite hedefini 7.500 MW’den 5.000 MW’ye düşürmüş ardından yaptığı açıklamalarda kurulu güç hedefleri olmadığını, stratejilerinin verimlilik ve kâr odaklı olduğunu vurgulamıştı.

MANAVGAT HES’E KİBAR PATRON

Bünyesinde metal ve otomotiv ağırlıklı olmak üzere birçok sektöre hizmet veren sanayi kuruluşlarını barındıran Kibar Holding, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), Manavgat Hidroelektrik Santrali’nin (HES) 49 yıllık işletme hakkı için açtığı ihalede 370 milyon lira ile en yüksek teklifi verdi. Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, 14 firma ve ortak girişim grubunun ihaleye katıldığına işaret ederek, “Kazandığımız Hidroelektrik Santrali ihalesi ile mevcut operasyonlarımızda maliyet avantajı sağlayarak, grubumuzu bulunduğu sektörlerde en üst seviyeye çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.