Ekonomi Kritik tarih 2023! Tek tek anlattı...

Kritik tarih 2023! Tek tek anlattı...

04.06.2021 - 07:02 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre, Türkiye'nin merakla beklediği müjde haberinin detayları belli oldu. Prof. Dr. Sefer Şefer Şener 'müjde' ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şener, "Berat Albayrak döneminde milli enerji politikasına dönük atılan adımlar hem petrol hem de doğal gaz arama faaliyetlerini geliştirilmiştir." dedi.

Kritik tarih 2023 Tek tek anlattı...

Prof. Dr. Sefer Şefer Şener'in Milliyet'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Türkiye özellikle 2013 yıllarından sonra enerji alanında uzun vadeli bir takım yatırımlar yapmaya başladı. Petrol ve doğal gaz aramalarına dönük dünyanın en modern gemileri diyebileceğimiz yeni nesil arama ve sondaj gemileri temin etti. Dolayısıyla bu alanda dünya üzerinde derin denizlerde arama yapabilen 3-4 ülkeden biri oldu.

Haberin Devamı

Orta ve uzun vadede ekonomik tabloyu tümden değiştirebilecek bir potansiyele doğru hızla ilerlemektedir.

Tuna-1 lokasyonu yeni bir kuzey denizi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu yatımlar uzun vadeli düşünülmüştür. Dolayısıyla bir önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde milli enerji politikasına dönük atılan adımlar hem petrol hem de doğal gaz arama faaliyetlerini geliştirilmiştir.

Nitekim 2020 Temmuz'unda Karadeniz'de 320 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi keşfedilmiş, arkasından kasım ayında 80 milyar metreküplük bir rezerv daha bulunmuş ve doğal gaz miktarı 405 milyar metreküpe çıkmıştır.

Türkiye'nin her yıl 13-15 milyar dolarlık doğal gaz ithal ettiği düşünülürse yapılan bu çalışmaların uzun vadede Türkiye ekonomisini daha dirençli hale getireceği açıktır. Ayrıca enerji maliyetindeki düşüş ihracatta da daha rekabetçi olmamızı da beraberinde getirecektir.

Haberin Devamı

Diğer taraftan yapılan tüm çalışmalarla birlikte Türkiye, enerji alanında bir ticaret merkezi olmaya adaydır.

Daha sonra CNN Türk canlı yayınına çıkan Prof. Dr. Sefer Şefer şu ifadeleri kullandı:

KRİTİK TARİH 2023 

Öte yandan bundan sonra ki aşamada Türkiye'nin 10-15 yıllık rezervi oluşmuş olacak. Gazın çıkarılmasına  2023 yılından itibaren başlanacak.

Burada çok modern tesisler kuruluyor. Çıkarılacak gazın doğal gaz faturalarına yansıması kesinlikle olacak. Bunun için doğal gazın kullanıma açılması bekleniyor. 2023 yılı itibarıyla kullanıma sunulacak olması rekabeti de artıracaktır. Bu nedenle fiyatlarda da olumlu yönde ciddi bir oynamalar olacaktır.

'TÜRKİYE'NİN ELİ POLİTİK OLARAK GÜÇLENİYOR'

Ayrıca işletmelere maliyet avantajı da sağlayacak. İşletmelere çok ciddi bir rekabet avantajı sunacak. Türkiye'nin eli politik olarak da güçlendiriyor.

Aldığımız haberler göre Akdeniz'de de çok ciddi rezervler. Türkiye, 'doğal gaz yok petrol yok' sürecini geçirmiş durumda. Çıkarılacak miktar çok önemli. Eğer yüksek bir miktar çıkarılırsa dışa bağımlılık tamamen kalkabilir.