Ekonomi Eriyen şirketleri ‘ortak’ kurtaracak

Eriyen şirketleri ‘ortak’ kurtaracak

16.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anonim ve limited şirketlerle sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin, sermaye kaybı veya borca batık olma durumlarında uygulayacakları usul ve esaslar çıkarılan Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile netlik kazandı. Özellikle finansal durumu bozulmuş, halka açık şirketlerin sermaye kaybı ile ilgili durumu için sıkça gündeme gelen Türk Ticaret Kanunu’nun 376. maddesinin uygulanmasını içeren tebliğ aynı zamanda şirketlere yol gösterici olacak.

Eriyen şirketleri ‘ortak’ kurtaracak

Tebliğe göre bir şirketin sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının karşılıksız kalması halinde yönetim kurulu, genel kurula uygun gördüğü iyileştirici önlemleri sunması gerekiyor. Şirketin sıkıntısını aşabilmesi için sermayenin tamamlanması, sermaye artırımı, bazı üretim birimlerinin veya bölümlerinin kapatılması ya da küçültülmesi, iştiraklerin satışı, pazarlama sisteminin değiştirilmesi gibi iyileştirici önlemlerden herhangi birini veya farklı bir çözüm yolunu genel kurul kabul edebilecek.

Haberin Devamı

Karşılıksız olacak

Tebliğde sermayenin tamamlanması bilânço açıklarının ortakların tamamı veya bir kısmı tarafından kapatılması olarak tanımlanırken kanuni yedek akçelerin yitirilen kısımlarının tamamlanmasına gerek bulunmadığı belirtildi. Öte yandan firmanın, sermayenin tamamlanmasına karar vermesi halinde her ortak zarar sebebiyle karşılıksız kalan tutarı kapatacak miktarda parayı vermek zorunda kalacak. Öte yandan her ortak, payı oranında tamamlamaya katılmakla birlikte verdiğini geri alamayacak. Daha açık bir ifade ile bu yükümlülük şirkete sermaye konulması veya borç verilmesi şeklinde değerlendirilemeyecek, karşılıksız olacak. Ayrıca yapılan bu ödemeler şirketin gelecekte yapacağı sermaye artırımına ilişkin bir avans olarak da nitelendirilmeyecek.

Haberin Devamı

Kur zararı dışarıda tutulacak

Minerva Eğitim ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Gökhan Güngör, tebliğin getirdiği en önemli huşulardan birisinin de kambiyo zararlarının şirketler için yaratacağı hasarı gidermeye yönelik getirilen önlem olduğunu belirtti. Güngör şu bilgileri verdi: “Şirketlerin zararları sermaye ve yedek akçe toplamının üçte ikisini geçtiği zaman şirketler temel olarak iki seçenekle karşı karşıya kalıyorlar. Bunlardan biri sermayeyi güçlendirmek diğeri de şirketi tasfiye etmek. Kambiyo zararları önümüzdeki dönemde şirketleri bu iki seçenekten birisini seçmek zorunda bırakabilirdi. Bu karar ile kur hareketlerinden dolayı oluşan kambiyo zararları diğer zararların dışında tutularak sermaye ve kanuni yedek akçe toplamının hesaplamasına 2023 yılına kadar dahil edilmeyecek. Dolaysıyla 2023 yılına kadar kur hareketleri nedeniyle yüklü kambiyo zararı yazmak zorunda kalan şirketlerin sermaye artırımına gitme veya tasfiye zorunluluğu ortadan kalkacak.”