Ekonomi Eşitlikçi bütçe için bir araya geldiler

Eşitlikçi bütçe için bir araya geldiler

28.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kadını Birimi (UN Women) tarafından düzenlenen Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Semineri, TBMM Plan ve Bütçeleme Komisyon Üyesi milletvekillerinin katılımıyla Afyon’da düzenlendi. Seminer, kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçeleme ile Türkiye’de kadınların güçlenmesini destekleme konusunda verimli tartışmalara ortam sağladı.

Eşitlikçi bütçe için bir araya geldiler

Farklı siyasi partilerden milletvekillerinin katıldığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan ilgili çalışanlarının bir araya geldiği seminer kapsamında kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemenin Meclis tarafından nasıl yapılandırılması gerektiği ve konuyla ilgili atılabilecek adımlar değerlendirildi.

Haberin Devamı

Seminer kapsamında komisyon milletvekilleri, Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri bütçe planlamalarının kadın erkek eşitliğine duyarlı hale getirilmesi için Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun rolü ve katkısı, eşitliğe duyarlı bütçelemenin uygulanabilirliği için hangi yöntemler kullanılabilir ve ne tür yasal ve kurumsal değişiklikler yapılabilir konularında istişarede bulundu. Seminer, kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçeleme konusunda uluslararası konuklara ev sahipliği yaparken farklı ülkelerden uygulama örnekleri değerlendirildi.

Güçlü kalkınma eşitlikle olur

Avrupa Birliği ve BM Kadın Birimi’nin fonladığı, BM Kadın Birimi’nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı işbirliğinde yürüttüğü proje kapsamında düzenlenen seminerde konuşan eski Kalkınma Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, “Güçlü kalkınma ve demokrasi için kadın erkek fırsat eşitliğini tam anlamıyla sağlamalı ve bu kapsamda hayatımızı belirleyen plan ve bütçelemelerde kadınların öncelik ve ihtiyaçlarını gözetmeliyiz. Proje ile ortak hedefimiz tüm planlama ve bütçelemelerde kadın erkek fırsat eşitliği perspektifini sağlamaktır” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da toplumsal gelişim ve sürdürebilir kalkınmanın ancak kadın erkek eşitliğinin ve kadının insan haklarının tam anlamıyla sağlanmasıyla olabileceğinin altını çizerek, “Birlemiş Milletler Kadın Birimi işbirliğinde uyguladığımız bu proje ile eşitliğe duyarlı bütçelemeyi etkin bir şekilde uygulayarak adil ve sürdürülebilir sistemler kurup güçlü yarınlara doğru emin adımlar atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Perspektifi anaakımlaştırmak

Seminerde konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Dr. Fatma Aksal da, “Kadının kalkınma sürecine, iş hayatına ve sosyal hayata tam anlamıyla katılımının sağlanması hedefimize ancak kadın erkek eşitliği perspektifini anaakımlaştırarak ulaşabiliriz. Bu bağlamda bütçe ve planlamaların eşitliğe duyarlı olması, kamu harcamalarının kadınların eşit hak ve fırsatlara erişimini desteklemesi gerekmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Bütçe Genel Müdürü Bahtiyar Sazlık da, “Güçlü toplumun inşası kadınların güçlenmesiyle mümkündür. Bu kapsamda kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemenin uygulanması kadınların öncelik ve ihtiyaçlarını görünür kılar, eşit ve adil toplumun inşasında bizlere kılavuz olur. Proje ile hedefimiz var olan çalışmalarımızı güçlendirmek ve kadın erkek eşitliğini sağlamaktır” dedi.

Güçlenerek devam ediyor

BM Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova da, “Türkiye’de kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçeleme çalışmalarımız TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu işbirliğinde güçlenerek devam ediyor. Kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemenin uygulanması ve bütçelerin kadınların ve erkeklerin farklılaşan ihtiyaçlarını gözetmesi için Komisyon çok önemli bir konuma sahip” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddete karşı sanatın gücü

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye, kadına yönelik şiddet sorununu, şiddetin biçimlerini, toplumun ve kurumların şiddete tepkisini, sorumlu, etik ve özgün bir şekilde anlatan görsel içeriklerin yer alacağı ulusal yarışması için çağrıda bulundu. Türkiye’nin hukukta tasarım metodunu uygulayan ilk sosyal girişimi Hukukta Tasarım Türkiye’nin katkısı ile düzenlenecek ve 28 Şubat 2022 tarihine kadar başvuruların kabul edileceği yarışmaya; görsel sanatlar alanında çalışan tüm öğrenci, amatör ve profesyoneller, fotoğraf, resim, illüstrasyon, grafik tasarım, kolaj ya da karma teknikleri içeren çalışmaları ile katılabilir.

UNDP, bu organizasyon ile, şiddete maruz kalan kadınların güçlenmelerini, şiddet karşısında verilen hak mücadelesinin desteklenmesini, şiddet sürecinde ve sonrasında ihtiyaç duyulan destek ve doğru bilgiye erişim mekanizmalarının ortaya çıkarılmasına destek olmayı ve kadınların, şiddet karşısında yalnız olmadıklarının gösterilmesini amaçlıyor. Yarışmada, şiddete uğrayan kadın perspektifi, şiddet mağdurlarına yönelik harekete geçme çağrısı, kadınların şiddet riski karşısında dayanıklılığı ve güçlenmesi, kadına yönelik şiddetin çeşitleri konusunda farkındalık artırma, kadına yönelik şiddeti mazur gösteren kalıp yargılarla mücadele ve kadına yönelik şiddetin birey ve toplum üzerindeki etkileri gibi temalara sahip eserler değerlendirilecek.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr