Ekonomi Eskimiş donanımlara elvedaya hazırlanın!

Eskimiş donanımlara elvedaya hazırlanın!

24.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Otomobillerde pek çok şeye veda ettik. Artık küllük ya da CD çalar bile bulamıyoruz! Ancak anlaşılan o ki, pek çok benzeri donanıma veda edeceğiz bu gidişle...

Eskimiş donanımlara elvedaya hazırlanın

Bizim nesil, her ne kadar öncekiler kadar “ızdırap” çekmemiş olsa da, az cam açma-kapama koluyla boğuşmadık. İkide bir “saran” kasetler nedeniyle otomobilimizde kalem bile bulundurduk, buğuları temizlemek için torpidoda bezi eksik etmedik... Hoş bazılarımız, halen kaloriferi nasıl çalıştıracağımız konusunda kafa karışıklığı yaşadığından bez ve benzeri aletleri kullanmaya devam ediyor ama, olsun... Sonuçta teknoloji ilerledi. Yeni çıkan otomobillerde eskiden “lüks” yaftası yapıştırdığımız “klima” denilen şey de, artık olmazsa olmazlardan. “Almayanı dövüyorlar!” denir ya, aslında yalan, yok öyle bi şey! “İstemem” diyen olmaz zaten...

Haberin Devamı

Yine çok eskiden, hatırlarım, “dörtlü flaşör” denilen şeyi sonradan taktırırdık araçlara. Daha doğrusu büyüklerimiz yapardı. Sonradan takılma flaşörlerin düğmesi, bizim Anadol’un en müstesna yerine monte edilmişti. Konsolun alt kısmına... Şimdilerde artık frene bastığınızda kendiliğinden devreye giren flaşörleri biliyoruz, kullanıyoruz. Durduğumuzda kendimiz basıyor olabiliriz, o kadar eziyet de çekelim artık!


‘CD’si nerede bunun?’

Geçenlerde bir arkadaşım söylemişti... Kendisi otomobillerle pek de “ilgisiz” olmasına karşın, en doğru tespiti yapıp, beni “patates” durumuna çevirmişti, ama olsun! “Yaw bunca donanım sayesinde insanlar iyiden iyiye obez olup çıkacak! Tam tembel işi oldu!”

Vallahi de, billahi de doğru! Çünkü artık otomobil kullanmak, gerçekten de iyiden iyiye kolay hale gelmeye başladı. Zira onca donanım, biz insanoğullarında bile yok! Tabii, bir dolu teknolojinin içinde, hangi birini kullanabileceğiz ya da otomobillerimizin sınırlarını, yapabildiklerini nasıl keşfedeceğiz, o da ayrı bir mesele. Çünkü daha önce de yazıp, çizmiştim, ABS’yi kullanmaktan korkan ya da onu “gereksiz” bulanlarla tanışmışlığım var!

Haberin Devamı

Neyse, bunlar o otomobile bir dolu para ödeyenlerin sorunu olsun artık. Çünkü geçmiş ola, donanımlar arttı ve öğrenmek zorundayız işte! Ama ağzımızın tadı kalacak mı, ondan emin değilim. Zira ağız tadıyla bir CD’yi kabından çıkarıp takamıyor, ya da evdeki CD’leri otomobilimizde dinleyemiyoruz. Neden mi? Çünkü “CD player” artık yok! Onun yerine USB’ye parça yükleyip, cebimizden düşmemesi ya da aracın müzik sisteminin tüm şarkıları görebilmesi için dua etmeliyiz... Yakında ona da gerek kalmayacak zaten! Akıllı telefon üzerinden aplikasyonlarla halledeceğiz bunu.

Bunları “işkembe”den atmıyorum tabii ki. Örneğin, geçtiğimiz günlerde ABD’de tanıtılan ve o pazarda 80 bin dolara satışa sunulacak Cadillac CT6 modelinde çift turbo motor, üç düzine hoparlör ve arkayı kamera görüntüleriyle gösteren “ayna” mevcut. Ama CD-çaları yok! Toyota’nın yani nesil hibrid Prius modelinde “yedek lastik” hak getire!.. Tabii yeni değil bu, ama son örneklerden diye söyledim. Tabii kriko ve bijon anahtarı bulundurmak da gerekmiyor bu durumda!

Haberin Devamı

‘Tıkırtı burcu’ ne ola?

Mesela bu değişim, büyük ihtimalle “muhabbet”lerimize de yansıyacak. Yani az önce söylediğim “bijon anahtarı” (ki yerini mutlaka başka bir şeylere bırakmıştır!), bazı sinirli arkadaşların “muhabbet”lerinden kullandığı bir donanımdı. Yazık!
Yine “tıkırtı burcu” deyip durduğumuz ama nerede bulunup, ne işe yaradığını bile bilmediğimiz bir parça vardı. Bunu da muhabbetlerimizde kullanamayacağız çünkü öyle bir şey kalmamaya başladı. İleride “kendi kendine giden” araçlarda da kullanılır diyerekten, bir dönem konsept otomobillerde, sonrasında da lüks modellerde görmeye başladığımız elektronik direksiyonlar kaplayacak dört bir yanımızı. Ön aks ve tekerlekler, direksiyonun sensöründen gelen emirlere göre hareket edecek tamamen. Biz yine direksiyon çevireceğiz tabii bir süre daha. Ancak direksiyonda yaptığımız her hareket, “uzaktan kumanda gibi” sensörlerle tekerleklere iletileceğinden, arada mekanik parça olmayacak. O da “tıkırtı” yapamayacak... İşte böyle!
Bir de şimdi pek çok otomobilde gördüğümüz ibreler, göstergeler var ya!.. İşte onlar da artık yok olmaya başladı. Bir dönem denenmiş ancak “sağlık sorunları” nedeniyle kullanımdan kalkmış dijital göstergeler, “genleriyle oynanmış” kadar sağlıklı olarak araçlarımıza tekrar girmeye başladı. Yakında, o güzelim, kimi zaman “titrek” hareket eden hız göstergelerine de elveda dememiz gerekecek. Çünkü tamamen dijital büyükçe bir ekranda, tüm göstergeleri “sanal” olarak görme imkanı sunuyor üreticiler bize. Hatta isterseniz bu göstergeler yerine, aracınız kendi kendisini kullanırken, film seyretme imkanınız bile olacak!
Tabii bunların iyi yönleri de yok değil. Mesela Volvo, yeni nesil XC90’da, sadece silecekler hareket ederken su fışkırtan bir sistem yapmış. Bu da, yüzde 30 daha küçük su deposu kullanılması anlamına geliyormuş. Biz de daha az kaputu açacağız anlamına geliyor bu. Elbette, kaput mandalının nerede olduğunu bulabilir, hatırlayabilirsek!.. O da olmayabilir çünkü!