Ekonomi Esnaf döviz programında güncelleme bekliyor

Esnaf döviz programında güncelleme bekliyor

17.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınmaya başlaması için Kapalı Çarşı esnafı, döviz işlemlerinin yapıldığı programda güncelleme bekliyor. Programın düzenlenmesinin ardından esnaf, binde 1 vergiyi alabilecek.

Esnaf döviz programında güncelleme bekliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınacak. 1998 yılında Bakanlar Kurulu tüm kambiyo muamelelerinde Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) yüzde 0.1 olarak belirlenmiş, 2008 yılında ise oran sıfıra indirilmişti.

Haberin Devamı

Hazine kaynakları da kararla ilgili olarak, düzenlemenin yeni bir vergi düzenlemesi olmadığını var olan ve Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 0.1’den yüzde 0’a çekilen oranın yeniden yüzde 0.1’a çıkarılması olduğunu dile getirdi. Burada temel amaç olarak da spekülatif amaçla döviz alım - satımı yapılmasını caydırıcı hale getirilmesi ve vergi gelirlerinin artırılması belirtiliyor.

‘Müşteri kaçabilir’

Döviz işlemlerinin merkezi olarak da bilinen Kapalı Çarşı’da ise yeni sisteme henüz geçilememiş. Döviz esnafı, yeni sisteme geçebilmek için döviz işlemlerinin yapıldığı programların yeniden ayarlanmasını bekliyor.

Esnaf, bu sistem ile döviz satışlarının düşebileceğini belirtirken, vatandaşların zaten halihazırdaki fiyat üzerinden bir indirim istediğini böyle bir vergi olunca da işlerin zorlaşacağını söylüyor. Esnaf, yeni sistem ile döviz bürolarına ekstra bir iş çıkacağını, böylece müşterinin de kaçabileceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Pozitif katkı

İş dünyası temsilcileri, bu adımın TL’nin cazibesini artırmak ve dolarizasyonu caydırmak amacıyla atıldığı görüşünde. İlave vergi gelirlerinin bütçeyi pozitif etkilemesi de bekleniyor.

Bankalar uyguluyor

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından bankalar sistemi otomatik olarak direkt geçiş ile uygulamaya başladı. Kararın ardından sistemsel olarak geçiş olduğunu söyleyen banka yetkilileri, online bankacılıkta da kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 verginin uygulanmaya başladığını dile getirdi.