Ekonomi ‘Ev’de satış hızını yüksek faiz kesti

‘Ev’de satış hızını yüksek faiz kesti

23.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

2016 yılında Cumhuriyet tarihinin konut satış rekoru kırılarak 1 milyon 341 bin 452 adet konut satışı yapılmıştı. Bu yıl yine dünyadaki ekonomik durgunluk, kur dalgalanmaları ve yüksek konut kredisi faiz oranlarına rağmen yeni bir rekor kapıda. Türkiye İstatiktik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım ayı konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 azalarak 122 bin 732 olarak gerçekleşti. Böylelikle 2017 ilk 11 ayında toplamda 1 milyon 276 bin 342 adet konut satışı yapıldı.

‘Ev’de satış hızını yüksek faiz kesti

Son iki aydır ufak düşüşlerle devam eden satışlarını en çok konut kredisi faiz oranlarının etkilediğini anlatan sektör temsilcileri, TÜİK verilerine göre yılın başından bu yana yine 1’in üzerine çıkan faiz oranlarının konut alıcısı için ‘psikolojik sınır’ olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle konut alacaklar öncelikle firmaların kendi bünyelerinde yaptıkları faizsiz satış fırsatlarını ya da düşük faizli uzun vadeli ödeme seçeneklerini değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları kasımda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.9 düşüşle 37 bin 250’ye geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 30.4 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde kasımda diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 artarak 85 bin 482’ye çıktı.

‘Olumsuz etkiliyor’

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut satışlarının ay bazında yüzde 0.1 oranında düşüş gösterdiğini ancak yıllık bazda, yani ilk 11 aylık periyotta yüzde 6.5 artış kaydettiğine dikkat çekti. Durbakayım, “Makro bazda bakıldığında aralık ayında gerçekleşecek net 65 bin 112 adetlik konut satışı, sektörün yeni bir rekor kırması anlamına geliyor. Son 3-4 yıldır aylık bazda ortalama 115 bin konut satışı gerçekleştiği göz önünde bulundurulursa, yılı yeni bir rekor ile kapatacağımız kesin görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

Banka kredili satışların bu süneçte ‘dibe vurduğunu’ kaydeden Durbakayım, “Banka kredisi ile gerçekleşen konut satışları, sektörde yılın en düşük satışlarının gerçekleştiği ocak ve Haziran aylarında olduğu gibi düşük seviyede gerçekleşti. Aylık bazda ortalama 40 -43 bin adet olarak gerçekleşen banka kredili konut satışları, kasım ayında 37 bin seviyesine düştü.
Diğer bir ifade ile yılın en verimli döneminde gerçekleşen toplam satış içinde banka kredisi kullanılarak yapılan satış, faiz oranlarının tüketiciyi olumsuz etkilediğinin yine bariz göstergesi oldu” diye konuştu.

Yabancı alımı devam ediyor

Yabancılara yapılan konut satışları kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21.4 artarak 2 bin 152 oldu. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 728 konutla İstanbul aldı. İstanbul’u 491 konutla Antalya, 142 ile Bursa, 128 ile Yalova, 94 ile Sakarya izledi.

Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye’den 405 konut satın aldı. Bunu 239 konutla Suudi Arabistan, 151 konutla Kuveyt, 135 konutla Rusya Federasyonu ve 105 konutla Afganistan vatandaşları takip etti.