Ekonomi Eylül bereketi

Eylül bereketi

02.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TİM Başkanı İsmail Gülle, eylülde ihracatın yüzde 22.6 artışla 14.5 milyar dolara ulaştığını, bunun da tarihin en yüksek eylül ihracatı olduğunu açıkladı. İhracat artış hızında da son 13 ayın rekoru kırıldı

Eylül bereketi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eylül ayı ihracat verilerini Antalya’da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre, eylülde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.6 artışla 14.5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam bugüne kadar en yüksek eylül ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti. Eylül ayında ayrıca ihracatta son 13 ayın en hızlı artışı yaşandı. Açıklanan verilere göre ilk 9 ayda ihracat yüzde 7 artışla 123 milyar 110 milyon dolar oldu. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 7.6 artışla 165 milyar 56 milyon dolara yükseldi.

Haberin Devamı

13 ayın en hızlısı

İhracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, şunları söyledi:

“Tarihin en yüksek eylül ayı ihracatına imza attık. Son 13 ayın en hızlı ihracat artışını da gerçekleştirdik. 2018 yılı beklediğimiz gibi rekorlar yılı olarak kayıtlara geçiyor. Haziran ve ağustos ayları haricinde her ayı rekorla kapattık. Eylül ayında da bu başarıyı devam ettirerek yüzümüzü güldüren ihracatçılarımızı kutluyorum. Ayrıca eylül ayı rakamlarına baktığımızda yeni pazarlara girişte başarılarımızın gün yüzüne çıkmaya başladığını da ülkeler bazındaki artışla görüyoruz.”

Almanya temasları olumlu yansıyacak

Verilere göre, eylül ayında 172 ülke ve bölgeye ihracat artarken, en fazla ihracat yapılan ülke 1.4 milyar dolar ile Almanya oldu.

Haberin Devamı

Almanya’yı 1.1 milyar dolar ile Birleşik Krallık, 825 milyon dolar ile İtalya ve 722 milyon dolar ile Irak izledi. Ülkeler bazında ihracatı değerlendiren TİM Başkanı Gülle, “İhracatımızda ilk sırada 1.4 milyar dolar ile Almanya bulunuyor. Cumhurbaşkanımızın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman iş çevreleri ile temaslarının önümüzdeki dönem ticari ilişkilerimize de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Ülke grubu bazında ihracata bakıldığında eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, AB’ye ihracat yüzde 24.7 artışla 7.3 milyar dolar oldu. AB’nin payı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti. Uzakdoğu’ya ihracatta yüzde 100 artış ise dikkat çekti.

Otomotiv yine önde

2017 yılının eylül ayında 8.5 milyon ton olan ihracat miktarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 30 artışla 11.2 milyon tona yükseldi. Bu eylül ayı şimdiye kadar miktar bazında en çok ihracat gerçekleştirilen ikinci ay oldu. Eylül ayında en fazla ihracatı yine otomotiv sektörü yaptı. Sektörün eylül ayı ihracatı, 2.6 milyar dolar olurken, otomotiv sektörünün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.3 arttı.

Eylül bereketi

Ambargoya rağmen arttı

Otomotiv sektörünü, 1.5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1.4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. Eylül ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise yüzde 95 ile çelik, yüzde 65 ile kuru mevye mamülleri ve yüzde 53 ile diğer sanayi ürünleri grubu oldu.

Haberin Devamı

TL ile ihracat % 5.6’ya ulaştı

Kurdaki dalgalanmanın piyasalar üzerinde etki yarattığına değinen TİM Başkanı Gülle, “Bu dönemde, Türk Lirası’nın uluslararası ticarette kullanımını artırabilmemiz büyük önem taşıyor. 173 ülkede, toplam 5.1 milyar TL tutarında ihracatı kendi para birimimizle yaptık. Eylül ayı itibariyle TL ile ihracat toplam tutarın yüzde 5.6’sını oluşturdu” dedi.

Transit gündemde

2018 ve 2019 büyüme rakamlarında net ihracatın katkısının görüleceğini ifade eden İsmail Gülle küresel hacmi önemli miktarlara ulaşan transit ticaret konusunu da gündeme aldıklarını, mevcut durumda ihracat rakamlarına eklenmeyen bu ticaretin istatistiğinin düzenli olarak duyurulması için çalışıldığını anlattı.

Bankalara mesaj: Gözünüz gibi bakın

Son dönemde kurla ilgili sıkıntılar nedeniyle bazı bankaların teminat mektubu vermede sorun yarattıklarını, yüksek kredi faizlerinin istenildiğini belirten Gülle, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu konudaki dileklerimizi, taleplerimizi Türkiye Bankalar Birliği’ne ilettik. Biz ihracatı bugün için değil, bu ülkenin yarınları için istiyoruz. İhracatçılarımıza gözümüz gibi bakılması gerekiyor. İhracatçılarımızın her türlü istek ve taleplerinin yerine getirilmesi, onlara destek olunması milli bir görev.”

Eylül bereketi

Antalya’da 4 ‘t’ hedefi

İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kent için belirledikleri yeni hedefi açıkladı. Karaloğlu, “Antalya bir turizm şehri olduğu kadar önemli bir tarımsal üretim ve ticaret merkezi. Biz buna 3 t diyoruz. Bu 3 t’nin yanına bir dördüncü t’yi, teknolojiyi de koyma gayretindeyiz. Antalya’yı yazılımın, siber güvenliğin ve yapay zekanın merkezine dönüştürme konusunda gayretimiz var” dedi.

Eylül bereketi

Yazarlar