Ekonomi EYT hakkında son durum 2022: EYT şartları neler, çıkıyor mu? İşte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika bugün

EYT hakkında son durum 2022: EYT şartları neler, çıkıyor mu? İşte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika bugün

19.07.2022 - 01:46 | Son Güncellenme:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgli yeni ve son dakika gelişmeleri, binlerce çalışanın gündeminde!EYT çıktı mı, kimleri kapsıyor? Konu hakkında art arda açıklamalar gelirken düzenlemenin görüşüldüğü de belirtilmişti. Binlerce kişinin aklındaki soru ise 'EYT ne zaman çıkıyor, kimleri kapsıyor, şartları neler?' oldu.

EYT hakkında son durum 2022: EYT şartları neler, çıkıyor mu İşte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika bugün

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için beklenen düzenleme için açıklamalar geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT hakkında çalışmaların masada olduğunu ve çözüleceğini bildirmişti. Şimdi gözler EYT'nin çıkacağı tarih ve masadaki EYT formüllerinde...

Haberin Devamı

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) gündeme getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Böylelikle, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması gerekli hale gelmiş oldu.

EYT ŞARTLARI NELER?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılır. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

Haberin Devamı

EYT'li olmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

EYT'DE SON DURUM NEDİR, NE ZAMAN ÇIKIYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, daha önce katıldığı bir TV programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

“Bu yılın sonuna kadar bu yolda önümüzde olan bütün dosyaları çözeceğiz. O da önemli dosyalardan biri. Orada da alternatif maliyetleri, çözüm önerilerini oluşturmaya çalışıyoruz. Her şey önümüzde.” Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, önlerinde acil çözülmesi gereken sorunlardan birinin de “geçici işçiler” olduğunu belirterek, şu sözleri kullandı, “Bu sorunu çözeceğiz. Onlara söz verdim. Öncelikli çözeceğimiz sorunlardan birisi bu. Bunun yanında kamuda sözleşmeliler sorunu var. Bunları sadeleştireceğiz, sözleşme yapılması zorunlu olanları statülere dönüştüreceğiz, diğerlerinin de kadro haklarını vereceğiz.” dedi

Haberin Devamı

Konu hakkında AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da bir açıklamada EYT'ye de yer vererek; ''Ama sonuçta yani vatandaşın beklentisi-talebi bizim siyasetimizi, bizim anladığımız siyaset tarzını yönlendiren bir husustur, eldeki imkanlar, halkın beklentileri ve bir öncelik sıralaması içerisinde bütün bu sorunlar ele alınır ve bunlar da çok şükür birer-birer çözülüyor. Ümit ediyorum ki EYT meselesi de zaten Bakanlığın masasının üzerindedir, bu konudaki çalışmalar yapılmaktadır, tamamlandığında hem Bakanlık, hem de Türkiye Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanımız bunu kamuoyuyla paylaşır.'' sözlerini kullandı.