Ekonomi Faiz, üretime engel

Faiz, üretime engel

10.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yüksek faizin üretimi engellediğini, oranların düşürülmesini desteklediklerini  belirten MÜSİAD Başkanı Asmalı, “Faiz ne kadar düşerse maliyet o kadar azalır, enflasyonun düşmesine katkı sağlar” dedi.

Faiz, üretime engel

DUYGU ERDOĞAN - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yüksek faizi yatırımların, üretimin ve istihdamın önündeki en büyük engel olarak gördüklerini vurgularken, mevcutta faiz oranlarının düşürülmesini desteklediklerini söyledi. ‘Kur artışlarının mutlaka faizi artırarak dizginlenebileceği’ ifadelerini doğru bulmadıklarını belirten Asmalı, dünyada pek çok ekonomide faiz oranlarının enflasyonun altında bulunduğunu anlattı. Asmalı, “Türkiye gündemini meşgul eden en önemli konulardan biri de faiz indirim kararı… Faizlerin iki yönü var. Getiri yönü ve maliyet yönü. Sanayiciyi ilgilendiren maliyet yönü yani kredilerdir. Faizlerin yüksek olması üretim maliyetlerinin yüksek kalmasına, enflasyonun yüksek çıkmasına neden olmakta. Faizler ne kadar düşerse üretim maliyetleri de kredi faizlerinin gevşemesine bağlı olarak aynı miktarda düşecektir. Bu durum enflasyonun düşmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda yatırımların, üretimin ve istihdamın önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz faiz oranlarının düşürülmesini destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MÜSİAD yeni yönetim kurulu, 2021-2023 yıllarını içeren faaliyet planı ve hedeflerini anlatmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan ve soruları yanıtlayan Mahmut Asmalı, küresel anlamda yaşanan ekonomik daralmanın, tüm ülkeleri negatif yönde etkilemesine rağmen Türkiye ekonomisinde 2021 yılının Ocak-Ekim döneminde toplam 181.8 milyar dolara çıkan ihracata dikkat çekti.

Asgari ücret artışı

Çalışanların alım güçlerinin artırılması için 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, yıl sonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğine vurgu yapan Asmalı, bu kapsamda işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmının azaltılmasının doğru olacağını ifade etti.

‘Pahalılık oluyor’

Haberin Devamı

Mahmut Asmalı, bireysel tasarrufların yöneltileceği yeni yatırım enstrümanlarının geliştirilmesi konusunda da çalıştıklarını belirtirken, “Bugün aldığımız her döviz, ileride bir hayat pahalılığı olarak karşımıza çıkıyor. Mesela araba fiyatına yansıyor. Bu algıyı değiştirmek gerekiyor” dedi.

Düzenleme değişiyor

Yabancıya satışta 20 Eylül itibarıyla başlatılan, otomatik değerleme firması atayan düzenlemede değişikliğe gidiliyor. Yabancıya satışta vatandaşlık verilirken yapılan hileli işlemlerin önüne geçen düzenlemenin, ekspertiz değerlerinin konut satış değerinin yüzde 30-40 altında kalması nedeniyle sektörde adeta bir tıkanmaya neden olduğu belirtiliyordu. Mahmut Asmalı, sektör temsilcilerinin taraflarla yaptığı görüşmelerin sonuçlandığını açıkladı. Buna göre, atanmış ekspertiz uygulamasından vazgeçiliyor, firmalara istediği ekspertizi seçme hakkı veriliyor.