Ekonomi FAİZLERİ DÜŞÜK TUTTU SATIŞLAR HIZ KESMEDİ

FAİZLERİ DÜŞÜK TUTTU SATIŞLAR HIZ KESMEDİ

07.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneşli’deki CornerLife projesini hayata geçiren Beyaz ve Keleş İnşaat, düşük faiz politikası nedeniyle yaz aylarını hareketli geçirdi. Firma, yüzde 25 seviyesindeki satışlarını yaz aylarında yüzde 50’ye çıkardı

FAİZLERİ DÜŞÜK TUTTU SATIŞLAR HIZ KESMEDİ

İstanbul’un en önemli yatırım bölgelerinden biri haline gelen Güneşli, hayata geçirilen projelerle her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Bölgedeki ilk projelerini hayata geçiren Beyaz İnşaat ve Keleş İnşaat’ın ortak projesi olan CornerLife yaz dönemini iyi geçiren firmalarından biri.
İnşaat sektörü gezi olayları, Ramazan ve yaz tatili nedeniyle oldukça sıkıntılı bir dönem geçirirken, CornerLife ise iyi bir satış grafiği yakaladı. Beyaz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Beyaz, nisan ayında satışa çıktıklarını ve projenin kısa sürede yoğun bir ilgi gördüğünü anlatarak, bölgenin cazibesi ve projenin avantajları nedeniyle tüketici talebinin yaz aylarında kesilmediğini vurguladı. Beyaz, “Satışlarımız yüzde 25 seviyesindeydi. Yaz aylarında ise yüzde 50’ye ulaştık” dedi.

36 ay sıfır faiz
14 dönümde 211 dairenin bulunması nedeniyle düşük yoğunluk taşıyan projenin 2 emsale göre yapıldığını anlatan Beyaz, uyguladıkları faiz oranlarının da satışlarda etkili olduğunun altını çizdi. Özgür Beyaz, faizlerin son dönemde yükselmesine rağmen yüzde 0,25 oranından bile kredi kullandırdıklarının altını çizerek, şunları söyledi:
“İş Bankası ve Kuveyt Türk ile anlaşmamız var. 36 ay sıfır faiz, 120 aya yüzde 0,50 faiz uyguluyoruz. 48 ayda ise faiz yüzde 0,13’e kadar düşüyor. Şu anda bu faizleri uyguluyoruz. Faizler yükseltse bile bunu tüketicilere yansıtmıyoruz. Faizlerin düşük olması nedeniyle bizden konut alanların çoğu krediyi tercih ediyor.”
Projenin yapıldığı arsada tekstil fabrikası bulunduğunu ve orayı yıkarak 1 yıl önce inşaata başladıklarını anlatan Beyaz, “Burada hasılat paylaşımı yapıyoruz. Önce AVM yapalım dedik ama sonra konsepti değiştirdik. Mağaza ve konut karması yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Mağazalara özel otopark
Corner Life projesinin 211 konutun yanı sıra 21 tane cadde mağazasından oluştuğunu dile getiren Beyaz, 2 bloktan oluşan projenin altını mağazalara ayırdıklarını söyledi. Hepsi yola cepheli bu mağazalar için özel olarak 15 metrelik cep otoparkları planladıklarını kaydetti. Özgür Beyaz, mağazaların 57 ile 250 metrekare arasında büyüklüğe sahip olduğu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Mağazaları 15-25 metre arasında geri çektik ve araçlara otopark alanı yarattık. Bu da mağazaları daha değerli kıldı. Böylece proje de çok daha cazip hale geldi. Mağaza sahiplerine de otopark ayıracağız. Mağazalarla ilgili gelen talepler doğrultusunda kiralama ya da satış işlemlerine başlayacağız. Ayrıca 1500 metrekarelik özel bir alanımız var. Burası hastane ya da estetik merkezi olabilir. Kendine özel girişi, otoparkı, terası ve havuzu da bulunuyor.”

Haberin Devamı

Ruhsatı erken aldı, KDV %1 oldu
Projenin en önemli özelliklerinden birinin KDV avantajı olduğunu dile getiren Özgür Beyaz, 2012 yılında ruhsatı almaları nedeniyle yükselen KDV artışından etkilenmediklerini söyledi. Beyaz, bölgede yeni ruhsatlı projelerde KDV’nin yüzde 18 olduğunu vurgulayarak, “Arsa rayiçleri 1000 TL’nin üzerinde. Bu nedenle KDV de yüksek. Ama biz bundan etkilenmiyoruz” diye konuştu. Özgür Beyaz, projede inşaatın sorunsuz devam ettiğini ifade ederek, “10 kat seviyesindeyiz. Aralık 2014’te bitecek ama kış çok sert geçmezse erken teslim düşünüyoruz” dedi.

KONUT KREDİLERİ 104.3 MİLYAR TL OLDU
Merkez Bankası’nın yaptığı hesaplamalara göre, 23-30 Ağustos tarihleri arasında toplam tüketici kredileri 1 milyar 138 milyon TL artışla 231 milyar 837 milyon TL’den 232 milyar 975 milyon TL’ye yükseldi. Konut kredileri 505 milyon TL artışla 104 milyar 316 milyon TL’ye ulaştı.

Büyükşehirlerde bina altına fırın yasağı geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesiyle nüfusu 100 binin üzerinde olan yerlerde fırınlar müstakil olacak. Daha az nüfusa sahip yerlerde ise zemine fırın ve tandır yapılabilmesi için binada oturanların oybirliği gerekecek.
Bakanlık tarafından Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle, yangın olasılığının azaltılması, ısı değişimin binanın taşıyıcı sistemlerine zarar vermemesi, gerekli teknik koşulların sağlanması amacıyla fırınlara yeni standartlar getirilecek. Bu kapsamda, fırınlar müstakil olacak.
Fırınlar, sanayi, küçük sanayi, organize sanayi, konut dışı çalışma alanları ile ticaret bölgelerinde, zemin katı ticaret olarak belirlenen ve ticaret olarak teşekkül etmiş konut bölgelerinde yapılabilecek.
Katkılı pide, kebap, simit fırınları ve geleneksel tandır ocakları, zemin katı iş yeri olarak kullanılan binalarda açılabilecek.

Otoparkı bulunacak
Fırınların duvar ve döşemelerinde ısı ile ses yalıtımı uygulanması zorunlu olacak. Binanın taşıyıcı sisteminin ve fırınla ilgisi olmayan diğer bağımsız bölümlerin ısı değişiminden olumsuz etkilenmemesi için proje müelliflerince veya konunun uzmanı teknik elemanlarca hazırlanan rapora göre gerekli tedbirler alınacak.
Bayilere dağıtım hizmeti veren araçların yükleme, boşaltma işlemlerinin yol üzerinde yapılmaması için fırının önünde kendi otoparkının bulunması zorunlu olacak. Trafik açısından ilgili birimin görüşü de alınacak.

Haberin Devamı

3 seçenekli kampanyayla yeni bir ‘Ev’re açtıracak
Gayrimenkul sektöründeki ilk projesi Ev’re ile adından söz ettiren Gedizler, yeni kampanyası ile dikkat çekiyor. Buna göre yüzde 5 peşinat fırsatlı kampanyada 3 ayrı ödeme modeli sunuluyor.
Yüzde 1 KDV fırsatı satışa sunulan evlerde yüzde 5 peşinat ödeyip, kalan yüzde 20 peşinatı eşit taksitler halinde Haziran 2014 ve Haziran 2015 tarihlerinde ödeme imkânı veriliyor. Kalan yüzde 75’lik dilim için de banka kredisi kullanılabiliyor.
İkinci seçenekte ise konut bedelinin yarısını peşin ödeyebilecek durumda olanlara kalan yüzde 50’lik kısmı için vade farksız 24 ay taksitlendirme gerçekleştirilebiliyor.

% 5 indirim
Son seçenek standart ödeme modelinde olduğu gibi yüzde 25 peşinat ödenmesi halinde kalan kısmın banka kredisi ile ödenmesi esasına dayanıyor. Ancak Gedizler, bu seçenekte de yüzde 5 özel indirim uygulayarak alıcıları avantaj paketinden yararlandırıyor.
Ev’re konutları 250 milyon lira yatırımla gerçekleştiriliyor. İki etap halindeki projenin ilk etabının inşaatı başladı.

2015’te teslim
Projeyle ilgili bilgi veren Gedizler Grup Yönetim Kurulu Başkanı M. Reşit Gediz, Eylül 2015’te tamamlanması planlanan projenin birinci etabında 408 daire yer aldığını söyledi.
Projenin yükseldiği Sancaktepe bölgesinin de son dönemde en hızlı markalı konut projelerine yer vererek bir evrim geçirdiğine dikkat çeken Gediz, “Bu proje şirketimiz için de yeni bir alana geçmemiz nedeniyle evrim oldu.
Yaşamak amaçlı yatırım yapmayı planlayan projemizde iddia ediyoruz ki aileniz için en iyi seçeneği sunuyoruz. Ama bölgenin yükselişi, projenin kalitesi kira getirisini hedefleyen yatırımcıların da dikkatini çekmeye aday” diye konuştu.

Haberin Devamı

Emaar, örnek daireler için video hazırlatıyor
En büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Emaar Properties’in ülke iştiraki olan Emaar Türkiye, Çamlıca’da satışa sunduğu Emaar Square için gayrimenkul sektöründe ilk kez denenen bir uygulamayı hayata geçirdi.

Kişiye özel
‘Hayalindeki Ev?’ adı verilen uygulama için Emaar Square web ve Facebook sayfasına konulan iconlar ile bilgisayar üzerinden giriş yaparak projede yer alan üç ayrı ev tipi için yapılan video çekimlerle kullanıcı kendi evini oluşturabilecek.
Uygulama ile kendine uygun ev tipini belirlemek ve yakından görmek isteyenler önce facebook albümlerinden veya bilgisayarlarından en az beş fotoğrafı uygulamaya yüklüyor. Sonra uygulama devreye giriyor ve kişiye özel bir video oluşturuyor.

iPad hediye
Evlerin içinin dekorasyonundan ortak alanlarına kadar her mekânda kendini, ismini ve fotoğraflarını gören ziyaretçi, Emaar Square’deki konutları kendi evini gezer gibi geziyor ve sanal ortamda kendi evinde yaşıyor.
En çok izlenme sayısına ulaşan 5 video sahibine mini iPad hediye edilecek.

Haberin Devamı

İnşaat sektöründe istihdam % 1.9 azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri 2013 ikinci dönem sonuçlarını açıkladı. İnşaat sektöründe istihdam endeksi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.9, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 5.9 azaldı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü istihdam endeksi, ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.9 azalarak 98.9’a, takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 azalarak 100.4’e geriledi.

TOKİ, Ürgüp’te doğal volkanik tüf kullanacak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yöresel mimariye uygun projelendirdiği konut projelerinde Osmanlı-Selçuklu mimarisinin motiflerinin yanı sıra bölgenin yapı malzemelerini de kullanıyor. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde, bölgenin yapı malzemeleri kullanılarak yöresel mimariye uygun 923 konut inşa edileceğini açıkladı. Karabel, Ürgüp’te yapılacak bina cephelerinde yörede bulunan ‘volkanik tüf doğal taş’ ile kaplanarak yöreye uygun konutlar yapılacağını söyledi.
Karabel, inşa edilecek konutların ihalesinin ise 24 Eylül 2013’te gerçekleştirileceğini belirtti.

Bahçeada projesinde ev teslimleri başladı
Kocaeli’nin önde gelen inşaat şirketlerinden Pekdemir İnşaat, önemli bir projeyi daha zamanında tamamladı. Firma, Kocaeli’nin Bahçecik bölgesinde hayata geçirdiği 46 villalık Bahçeada projesini söz verdiği tarihte tamamlayarak, 2 Eylül 2013 tarihinden itibaren yeni sahiplerine teslimine başladı.
31 bin metrekarelik toplam alan üzerinde inşa edilen, 21 bin metrekaresi yeşil alan olarak ayrılan, özel bahçeli villaların olduğu projenin içinde bin metrekarelik meşe koruluğu bulunuyor.
Projede, 4+1’lerden oluşan 187 metrekarelik ve 5+1’lerden oluşan 255 metrekarelik olmak üzere iki tip villa yer alıyor.

‘Fiyatlar arttıkça erken alan prim kazanıyor’
Lema Grup tarafından Ankara İncek’te yükselen Uptown Kule projesinde ev sahibi olmak için erken davrananlar kazançlı çıkıyor. Daire fiyatlarında her geçen gün artış yaşanan projeden konut satın alanlar hemen kar etmeye başlıyor.
3 katlı satış ofisi ve 36 katlı kulenin 3’üncü ve 4’üncü katlarına tekabül eden bir konumda hazırlanan örnek daireleri ile fark yaratan Uptown İncek, lansmana özel fiyatları ile de dikkati çekiyor.
Lema Grup’un ortaklarından Emre Katırcı, “Projemizde ev sahibi olmak için erken davrananlar kazançlı çıkıyor. Çünkü daireler satıldıkça fiyatlar artıyor” dedi.