Ekonomi Fed, faiz artışı için 'mart' dedi

Fed, faiz artışı için 'mart' dedi

27.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüm dünyada piyasaların merakla beklediği 2022 yılının ilk toplantısında ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını değiştirmedi, bununla birlikte faiz artışı için mart ayını işart etti. Bu durum doların güçlenmesinin önünü açabilir.

Fed, faiz artışı için mart dedi

Dün gerçekleştirilen toplantıda altına imza atılan karara göre; Fed, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Piyasa beklentileri de bu aralığa işaret ediyordu. Fed’in 2021 Aralık ayında yapılan toplantıda 2022 yılında 3 kez faiz artırımına gideceğini açıklaması sonrası, bazı analistler, yılın ilk toplantısında bu konudaki takvimin netleşebileceğini ifade ediyordu. Fed Başkanı Jerome Powell, "Martta faiz arttırma niyetindeyiz" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Varlık alımına son

Bu arada Fed varlık alımlarında Mart 2022’de son verecek. 2022 yılının ikinci Fed toplantısı 15-16 Mart tarihlerinde, üçüncü toplantı da 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Fed toplantı notlarında, “Koronavirüsün yeni versiyonları ile birlikte ekonomiye yönelik getirdiği risklerin” devam ettiği vurgulandı. ABD cephesi uzun vadeli bakışta yüzde 2 oranında maksimum istihdam ve enflasyon elde etmeyi hedefliyor. Buna göre Fed’in faiz oranı hedefini yakın tarihte artırmasının uygun olacağı vurgulandı.