Ekonomi FED’İN BORSANIN BÜYÜKLERİNE FATURASI 88 MİLYAR TL

FED’İN BORSANIN BÜYÜKLERİNE FATURASI 88 MİLYAR TL

15.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

FED’in varlık alımlarını azaltacağı yönünde sinyal verdiği 22 Mayıs’tan bu yana borsanın büyük şirketlerinin değeri 88 milyar TL azaldı. Mayıs sarsıntısının fazlaca sürdüğünü düşünenler, yeni yıla dalgalı ancak olumlu bir piyasa beklentisi içinde giriyor

FED’İN BORSANIN BÜYÜKLERİNE FATURASI 88 MİLYAR TL

Son 10 yılın en yüksek piyasa değerine ulaşan borsanın 20 büyük şirketi, 22 Mayıs’ta FED’in açıklaması ile birlikte yaşadıkları düşüşün ardından piyasa değerleri toplamda 88 milyar TL eridi. En fazla değer kaybı ise 16 milyar TL ile Garanti Bankası’nda yaşandı. Garanti Bankası’ndaki bu denli sert düşüşte, yabancıların mayıs ayından bu yana satış ağırlıklı işlemlerde bulunması etkili oldu. Yabancılar mayıs ve kasım dönemini içeren 7 aylık dönemde Garanti Bankası hissesinde 347 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi.
İkinci sırada yer alan Akbank 13.6 milyar TL değer kaybederken, İş Bankası 12 milyar TL eridi. Yabancı yatırım kuruluşları ise Türk bankaları için olumsuz değerlendirmelerde bulunmaya devam ediyor. Morgan Stanley, 6 Aralık’ta yayınladığı raporunda; gelişmekte olan piyasada risk primlerinde potansiyel bir artışın Türk bankalarını olumsuz etkileyebileceğine inanmaya devam ettiklerini ifade etti.
Goldman Sachs ise Türk bankalarında değer gördüğünü, ancak FED’in parasal genişlemeyi azaltması olasılığı nedeniyle gardını korumaya devam ettiğini, bildirdi. Hisselerin bulundukları seviyelere bakıldığında, yabancı yatırım kuruluşlarının raporlarına rağmen bankaların son değerlemelere göre dip seviyelerde seyrettiği unutulmamalı. Bu nedenle hisselerde yukarı yönlü tepki hareketleri görmek mümkün. Bunlardan ayrı olarak FED sonrası borsanın en yüksek piyasa değerine sahip 20 şirketi içinde düşüşten kurtulan ve piyasa değeri artan sadece 4 şirket bulunuyor.

Mayıs sarsıntısının sonu mu?
Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Emlak Konut ve Turkcell, türbülanstan kurtulmayı başaran ve piyasa değeri yükselen şirketler oldu. Başarılı fon yöneticilerinden Bülent Topbaş, yeni yılda bankacılık sektörünün hem daralan faiz marjlarının hem de makro önlemlerin baskısı altında kalmaya devam edeceğini düşünüyor.
Piyasa profesyonellerine göre mayıs sarsıntısının etkileri geride kaldı. Düşüşün fazlaca fiyatlandığına inanan Topbaş, FED’in varlık azaltım kararını pekala çok yakın bir zamanda verebileceğini ancak buna rağmen piyasalardaki sarsıntının sonlarına gelindiğini, düşünüyor. Topbaş, 2013’te gelişmiş ülke borsalarının gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrıştığını, 2014’te ise bunun dengeleneceğini ve gelişmekte olan ülkelere ilginin artacağını düşünüyor. Mevcut durumda varlık azaltımı dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanma yaşandığı gerekçesiyle gündemde.Ancak bu parasal gevşemenin sonu anlamına da gelmiyor.
Ana ekonomilerde yapısal kırılganlıklar hâlâ devam ediyor. Bu nedenle varlık azaltımına rağmen düşük faiz ve bol likidite dönemi uzun yıllar gündemde kalabilir. Önümüzdeki yıl merkez bankalarının politika belirsizlikleri ve cari açık sorunu, BIST üzerinde baskı ve volatilite unsuru olarak varlığını koruyacak. Bununla birlikte para yöneticileri, BIST Endeksi’nin zirve yapmasının önünde bir engel olmadığını düşünüyor. Ancak unutulmamalı ki endeksin olası yükselişi, yurtdışı gelişmeler paralelinde satış fırsatı olarak da değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

FED’İN BORSANIN BÜYÜKLERİNE FATURASI 88 MİLYAR TL

Emeklilikte, aralıkta?çifte fırsat
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aralık ayında 12.000 TL ile katılanlar ocak ayında 3.000 TL devlet katkısı alacak. Yine ocak ayında 12.000 TL yatıranlar ilk çeyrekte de 3.000 TL katkı alacak. Yani BES’e şimdi girenler için önümüzdeki yılın ilk çeyreğine kadar çifte yüzde 25 devlet katkısından yararlanma imkanı var. Bilindiği gibi geçtiğimiz ocak itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne üye olan kişilere, ödedikleri primin yüzde 25’i oranında ‘devlet katkısı’ uygulaması başlatıldı. Devlet katkısının üst limiti ise 3.000 TL.
Bu noktada emeklilik sistemine girecek olanların, devlet katkısını bir avantaj olarak görürken seçecekleri fon türlerini de iyi belirlemesi gerekiyor. Katılımcıların tercih ettiği riskler incelendiğinde; gelir amaçlı ve esnek fonlar öncelikli tercihler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

FED’İN BORSANIN BÜYÜKLERİNE FATURASI 88 MİLYAR TL

2014’TE BORSADA SANAYİ VE HİZMET KONUŞULACAK
Yılın son ayı, hesaplar kapatılıyor. Bilançolar makyajlanıyor. Bankalar daha iyi bilanço gösterebilmek için yılın son işlemlerini gerçekleştiriyor. 31 Aralık’taki fotoğraf şirketlerin bir yıllık performansının görüntüsünü de ortaya çıkaracak.
Son bir yılın hisse performanslarına bakıldığında; içinde bulunduğumuz yılın lokomotifinin sanayi ve hizmet şirketleri olduğu görülüyor. Peki önümüzdeki yılda endeksi hangi sektörler ve şirketler taşıyacak?
Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan hisseler içerisinde performansı yüksek olanlar çoğunlukla sanayi ve hizmet sektörü hisseleri. Bankalarda satış baskısı devam edebilir. Ancak sanayi ve hizmet şirketleri talep görmeye devam edecek.

FED’İN BORSANIN BÜYÜKLERİNE FATURASI 88 MİLYAR TL

KURUMLARIN YARISI ZARARDA
Aracı kurumların ancak yarısı 2013 yılının ilk 9 ayında kâr yazdı. TSPAKB’nin verilerine göre faaliyetteki 52 aracı kurum kâr ederken zarar edenlerin sayısı da 43’ü buldu.
SPK ise çıkardığı tebliğ ile aracı kurumların çalışmalarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. Amaç bu kuruluşların yaptıkları faaliyete göre sermayesini güçlendirmesini sağlayabilmek. SPK piyasadaki aracı kuruluş sayısını fazla buluyor.
Çekilme ya da birleşme ile piyasadaki kuruluşların sayısında normalleşme beklerken sektördeki kârlılığın da artmasını bekliyor. Neticede kârı artan firmaların yan yollara girerek piyasayı zora sokacak yönelimlere girme olasılığı da törpülenmiş olacak.