Ekonomi Fed’in ötelemesi hisselere yaradı

Fed’in ötelemesi hisselere yaradı

24.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fed’in faiz artışını ötelemesi ve artan risk iştahı hisse senedi piyasasına yaradı. Hisse senetlerinde 3.5 ayda yüzde 20 değer artışı oldu. Bilanço beklentilerine bağlı seçici hisse hareketleri öne çıkıyor

Fed’in ötelemesi hisselere yaradı

Fed’in faiz artışını ötelemesi ve küresel piyasalarda artan risk iştahı en fazla hisse senetleri piyasasına yaradı. Hisse senetleri yaklaşık dört ayda yüzde 20 değer kazandı. Yükseliş dalgasının öncüleri ise güçlü hisseler oldu. Yeni zirve yapan endeks hisseleri, borsada çıkışın da lideri konumunda. Ancak hedef direnç seviyelerine gelindiği bu ortamda, kârını realize etmek isteyenler kademeli satış yapıyor.
Şimdilerde ise bilanço beklentilerine bağlı seçici hisse hareketleri öne çıkıyor. İlk çeyrek bilançosunu açıklayan Türk Telekom oldu. Firmanın kârı yüzde 1.425 artışla 407,7 milyon TL’ye çıktı. Bununla birlikte ilk çeyrek kârı, piyasa beklentisinin yüzde 20 gerisinde kaldı. Analist raporlarında “Endeksin Altında Getiri” beklentisi öne çıkmaya başladı. Bilanço açıklayan şirket sayısı artacak. Firmaların solo bilançoları 2 Mayıs, konsolide bilançoları ise 10 Mayıs tarihine kadar açıklanacak. Bankalar ise konsolide olmayan bilançolarını 10 Mayıs, konsolide bilançolarını 20 Mayıs’a kadar açıklayacak.
İlk çeyrekte ana beklenti banka dışı şirketlere çevrilmiş durumda. Sanayi ve hizmet firmalarının gelirlerinde artış beklenmesine rağmen kur hareketlerine ve faaliyet dışı gelirlerdeki artışın azalmasına bağlı olarak kârlılıklarında düşüş öngörüsü öne çıkmakta. Bununla birlikte sanayi firmaları arasında seçici davranılarak kârını da yüksek tutabilen firmaların prim potansiyeli artıyor. Diğer taraftan bankalara yönelik beklentinin de yıllık bazda kârlılıkta yüzde 15 artış yaşanması yönünde.

Kârda düşüş olabilir
Bilançolarda kârlılığını ciddi şekilde düşürmesi beklenen şirketlerin başında havayolu şirketleri geliyor. Türk Hava Yolları ve Pegasus gibi, havalimanı işletmecisi Tav Havalimanları’nın da kârlılığının düşmesi öngörülüyor. Düşen beklenti bu hisselerde satış baskısı yaşanmasında hayli etkili. Havayolu şirketlerinin kârlılıklarında meydana gelebilecek düşüşte trafik verileri öne çıkacak. Rusya gerilimi ve terör saldırıları sonucunda turist sayısında gerileme yaşanması havacılık sektörünün oldukça zorlu bir ilk çeyrek geçirmesine neden oldu. Rekabet, artan kapasitelere rağmen düşük doluluk oranları kârlılığı olumsuz yönde etkiliyor.

Çimentoda umut var
Çimento sektöründe veriler bölgesel performansın öne çıkacağını gösteriyor. Marmara’daki çimento şirketlerinin, özellikle Bolu Çimento’nun öne çıkması şaşırtmayacak. Bunun nedeni mega projelerin Marmara Bölgesi’nde yer almasından kaynaklanıyor.
Öte yandan kentsel dönüşüme tabi konutların yüzde 30’u Marmara Bölgesi’nde yer alıyor. Yoğun inşaat faaliyetlerinin etkisiyle bölgede yer alan çimento şirketleri yüksek kapasitelerle çalışmakta. Borsa İstanbul’da işlem gören çimento şirketi sayısı 18. Bu şirketlerden Akçansa, Aslan Çimento, Bolu Çimento ve Nuh Çimento, Marmara’da faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

BİST 100 zirvede dalgalanıyor
BİST 100 Endeksi 86.700 seviyesindeki direncini aşamaması nedeniyle zirvede dalgalanmaya başladı. Küresel risk iştahının canlı seyrini koruması hisse senetlerine yönelik talebi canlı tutuyor. Ancak endeksin zirve seviyelerinde zorlandığı gözleniyor. İlk çeyrek bilançoları ile önümüzdeki dönemde Borsa İstanbul’da seçici hisse hareketleri daha fazla görülecek. Yurtdışı borsalarına baktığımızda S&P 500 ve Dow Jones endekslerinin de zirvede zorlandıklarını görüyoruz. BİST 100 Endeksinde 84.500-86.700 aralığında yatay bir bantta hareket daha fazla önce çıkacak. Her iki seviyeden birinin yukarı ya da aşağı kırılması o yönde ivmeli bir hareketin sinyali olarak algılanmalı. BİST’te teknik göstergelerde gözlenen yorgunluk belirtileri ise daha ziyade bir düzeltmenin yaşanabileceğine işaret olarak değerlendirilmeli. Tüm bunlardan ayrı olarak yabancı paylarına bakıldığındaysa yabancı paylarındaki artışın sürdüğünü görmekteyiz. Yabancı payları geçtiğimiz ocak ayında en düşük 61,46’yı görürken sonradan gelen ilgiyle birlikte paylarda artış yaşandı. 21 Nisan itibariyle yabancı payı 64,62 seviyesine çıkarken ilginin de korunduğu gözleniyor. Alımların sürmesi hisse fiyatlarına da olumlu yönde yansıyor.

Haberin Devamı

Fed’in ötelemesi hisselere yaradı

Gıda perakendesi büyüyor
Gıda perakendecileri ilk çeyrekte öne çıkıyor. 2016’nın ilk çeyreğinde sektörde en büyük risk olarak asgari ücret artışları gösteriliyordu. Ancak şirketler, personel giderlerindeki bu artışı fiyatlarına yansıtınca asgari ücret artışının olumsuzluğunu bertaraf etmeyi başardı. BİM, Bizim Toptan ve Migros için beklentiler olumlu yönde. Şirketlerin cirolarının yılın ilk çeyreğinde çift haneli büyümesi öngörülüyor.

Döviz açığı olan rahatladı
Geçtiğimiz yıl yüzde 25 değerlenen dolar kuru özellikle döviz borcu bulunana firmaların bilançolarında ciddi tahribata yol açtı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise dolar kurunun yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,55 değer kaybetmesi döviz açığı olan şirketleri rahatlatırken bilançolarına da olumlu yönde yansıdı. Buna karşılık döviz pozisyonu artıda olduğu için geçtiğimiz yıl yüksek kârlar yazan şirketler de bu yılın ilk çeyreğinde aynı performansı gösteremeyecek.

Haberin Devamı

Otomotiv için güçlü seyir
Yüksek ihracatları ile öne çıkan otomotiv şirketlerinin ilk çeyrek performanslarının da olumlu seyretmesi bekleniyor. Özellikle savunma sanayi ve traktör segmentinde artışlar daha yüksek olabilir. İlk çeyrek sonuçlarının yanı sıra faizdeki indirim sürecinin de otomotiv şirketlerine olumlu yönde yansıması gözlenebilecektir. Faiz indiriminin finans sektörünün uygulayacağı kredi faiz oranlarına yansıması sektöre canlılık getirecektir.

Konutta faiz beklentisi
Faizdeki düşüş eğilimiyle birlikte gayrimenkul sektöründe canlanma yaşanabilir. Söz konusu canlılık GYO sektörüne de yansıyacaktır. Borsada işlem gören GYO firmaları arasında İş GYO ve Torunlar GYO öne çıkıyor. Dolar kurunun ilk çeyrekte gerilemesi bu şirketlerin bilançolarına olumlu yansıyabilir. En yüksek piyasa değerine sahip Emlak Konut GYO’nun ise ilk çeyrekteki teslim edilecek projelerinin kısıtlı olması kârlılığın düşük kalmasına yol açacaktır.

Haberin Devamı

Fed’in ötelemesi hisselere yaradı