Ekonomi FED’de sürpriz yok faizi % 1’e yükseltti

FED’de sürpriz yok faizi % 1’e yükseltti

05.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Merkez Bankası FED cephesinden beklenen faiz artışı hamlesi dün geldi. Politika faizinde 50 baz puanlık artışa imza atıldı.

FED’de sürpriz yok faizi % 1’e yükseltti

FED böylece faizi yüzde 1’e yükseltti. Karar oy birliğiyle alındı. Bu kararla birlikte FED, 22 yılın ardından, yani 2000 yılından bu yana ilk kez 50 baz puanlık faiz artırımına gitmiş oldu. ABD’de yeni faiz oranları yüzde 0.75-1.00 seviyesine yükselirken, bir önceki oran yüzde 0.25-0.50 aralığına işaret ediyordu.

Haberin Devamı

Artış devam edebilir

Global piyasalarda doların değerini güçlendirecek bu hamle, ülkedeki enflasyon rakamlarının baskı yaratan seyri göz önüne alınarak yapıldı. Alınan kararda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ABD ekonomilerine etkilerinin belirsizliği ile Çin’de kovid nedenli kapanmaların tedarik zincirindeki aksamaları şiddetlendirecek olmasına dikkat çekildi.

FED, pandemi sonrası ilk faiz artışını 25 baz puan ile Mart ayında gerçekleştirmişti. 2008 yılından bu yana ikinci kez faiz artırımına giden FED’in önümüzdeki dönemde ne yönde hareket edeceğini göstergeler belirleyecek. Bununla birlikte FED bilanço daraltmaya 1 Haziran’da başlayacağını bildirdi. Bu kapsamda Hazine menkul kıymetleri için üst sınır başlangıçta ayda 30 milyar dolar olarak belirlenecek ve 3 ay sonra ayda 60 milyar dolara yükselecek. İpoteğine dayalı menkul kıymetler için üst sınır başlangıçta ayda 17.5 milyar dolar olacak, 3 ay sonra ayda 35 milyar dolara yükselecek.

Haberin Devamı

Fed Başkanı Jerome Powell, “Politika faizini daha normal seviyelere yükseltmek konusunda hızlı hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz ve eğer devam etmemiz gerekirse bunu yapacağız” dedi.

Yazarlar