Ekonomi Fed’den sinyal geldi

Fed’den sinyal geldi

23.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu hafta hem dünya, hem de Türkiye piyasalarında gözler merkez bankalarının kararlarına çevrili. Dün gece ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomiyi desteklemek için yaptığı varlık alımlarını azaltmaya hazırlandığı ve önümüzdeki sene faiz artışına gideceği sinyalini verdi.

Fed’den sinyal geldi

 

Fed, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 - 0.25 aralığında sabit bıraktı ve her ay yaptığı 120 milyar dolarlık varlık alımını devam ettirdi. Ancak Fed istihdam ve enflasyon hedefleri doğrultusunda ilerleme beklendiği gibi sürerse, varlık alımlarının hızını yavaşlatabileceğini vurguladı. Fed faizi de 2022’de 1 kez, 2023’te ise 3 kez artıracağı öngörüsünde bulundu.

Haberin Devamı

TCMB’nin karar günü

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün gerçekleştireceği eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısı da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Garanti BBVA Türkiye Başekonomisti Seda Güler Mert, AA’ya yaptığı açıklamada, TCMB’nin sözlü yönlendirme konusundaki söylem değişikliğinden sonra bu ayki toplantının öneminin arttığını vurguladı.

Her ne kadar çekirdek enflasyon göstergelerine vurgu yapılıyor olsa da Türkiye ekonomisi için geçmişe dönük fiyatlama davranışlarından dolayı manşet enflasyonun öneminin büyük olduğunu ifade eden Mert, şu yorumu yaptı:

“Bu yaklaşımla erken bir faiz indirimi, beklentileri olumsuz etkilemeye devam edebilir. Dolayısıyla global koşulların bizim gibi ülkeleri zorlamaya başlayacağı bu yeni dönemde, enflasyon üzerindeki riskleri düşündüğümüzde, biz hala temkinli kalınacağını ve yılın son 2 ayında kademeli bir faiz indirimi olabileceğini düşünüyoruz.                 

Haberin Devamı

Yıl sonu politika faizi beklentimiz yüzde 18.”