Ekonomi Feyyaz Berker’e veda

Feyyaz Berker’e veda

25.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinden Tekfen Holding kurucu ortağı Berker, dün Bebek Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı

Feyyaz Berker’e veda

Türk sanayiinin duayen isimlerinden, Tekfen Holding kurucu ortağı ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Kurucu Başkanı Feyyaz Berker’in Bebek Camii’nde kılınan cenaze namazına iş, eğitim ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Haberin Devamı

Salı günü 92 yaşında vefat eden duayen iş adamının naaşı Tekfen Holding’in Ulus’taki merkezinde düzenlenen anma programının ardından Bebek Camii’ne getirildi.

Feyyaz Berker’in eşi Alev Berker, kızları Şebnem ve Meltem Berker, Feyyaz Berker’in 77 yıllık iş ve okul arkadaşı Ali Nihat Gökyiğit ve Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin taziyeleri kabul etti.

Cenaze namazına katılmak ve Berker’in ailesine taziyelerini bildirmek için, eski Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacı Sabancı ve çok sayıda iş insanı Bebek Camii’ne akın etti.

Haberin Devamı

İyi bir insan...

Cenaze törenine katılan İnan Kıraç, “Çok büyük bir adamdı. TÜSİAD başkanlığı süresinde hem dürüstlüğü, hem gücü, hem de kuvvetiyle bütün sanayi toplumu arkasına toplayabildi ve liderlik yaptı. O devrede Türkiye’yi bir yerlere getirdi. Öyle bir kişimiz bugün yok” dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, “Feyyaz ağabey bizim çok sevdiğimiz büyüğümüzdü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucusu olarak beraber çalışma imkânı buldum. Türk - Amerikan münasebetlerine çok önemli girdileri olmuştur. DEİK’e de, TÜSAD’a da çok katkıları oldu. Önemli bir büyüğümüzü, iyi bir insanı kaybettiğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Feyyaz Berker’in cenaze namazı öğle namazının ardından kılındı. Cenaze töreninin ardından Berker, Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1957’de Tekfen İnşaat’ı kurdu

Mersin’de 7 Ekim 1925’te dünyaya gelen Berker, ilköğrenimini Mersin’de tamamladıktan sonra eğitimine Tarsus’taki Amerikan Koleji’nde devam etti. 1939’da Robert Kolej’e kaydolan Berker, liseden sonra Robert Kolej Yüksek Okulu’nun İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne devam etti ve daha sonra 1946 yılında Michigan Üniversitesi’ne gitti. Berker, ABD’deki okul ve iş hayatından sonra 1949 yılında Türkiye’ye döndü. Askerlik hizmetini tamamladığı 1950 yılında Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Berker, Esenboğa Hava Meydanı şantiye şefliğinin ardından 1954 yılında Bayındırlık Bakanlığı Laboratuvar ve Araştırma Bölüm Başkanı oldu.

Haberin Devamı

Kendisi gibi Robert Kolej ve Michigan Üniversitesini bitirdikten sonra Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Ali Nihat Gökyiğit’le birlikte 1956 yılında Tekfen’in nüvesini oluşturan Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik (FN) şirketini kurdu. Onlara kısa bir süre sonra Necati Akçağlılar’ın da katılmasıyla şirket, Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) adını aldı.

Başlangıçta sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957’de Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi. Feyyaz Berker ve ortakları, yıllar içinde büyük bir yapıya dönüşen Tekfen Holding’in 2000 yılında yeniden yapılanmasıyla birlikte yönetimi tümüyle profesyonellere devretti. Bu tarihten sonra Berker, diğer ortaklarıyla dönüşümlü olarak üstlendiği Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, emekliye ayrıldığı 2014 yılına kadar sürdürdü.

Haberin Devamı

Feyyaz Berker’e veda