Ekonomi Finale hücum

Finale hücum

11.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pazar günü Almanya-Arjantin arasında oynanacak final maçına 750 bin kişilik talep var. Biletler tükenirken, maç günü stadta olmak isteyenlere, fiyatları 3 bin dolar ila 20 bin dolar arasında değişen biletler satılıyor...

Finale hücum

Brezilya’daki Dünya Kupası’nda final maçına gelinirken, bu son maça ilgi bir hayli büyük. Pazar günü maçı Maracana Stadı’nda seyretmek isteyenler için bilet fiyatları 3 bin ila 20 bin dolar arasında değişiyor.
Almanya ile Arjantin arasındaki final maçı için geri sayım sürerken, maçı izlemek için de büyük bir mücadele yaşandığı belirtiliyor. FIFA tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Maracana Stadı’nda oynanacak pazar günkü maç için biletler çok önceden tükenmiş. FIFA, stadın kapasitesinin 75 bin kişi olmasına rağmen, bu kapasitenin tam 10 katı talep geldiğini de saklamıyor.

Fahiş fiyatlara kapışılıyor
Peki, bu maçı illa ki Maracana’da seyretmek isteyenler ne yapıyor? İkinci el, yani bir anlamda karaborsa biletlere yönelmiş durumdalar.
Normal final maçı bileti fiyatı, koltuğun yerine göre 440 ile 990 dolar arasında değişirken, bazı ikinci el satış yapan internet sitelerinde 3 bin dolardan başlayıp, 20 bin dolara kadar çıkabiliyor. eBay’de fiyatlar 3 bin-12 bin dolar arasındayken, daha çok ikinci el bilet satışı yapan “Ticketbis”te 6 bin 500 dolar, “Viagogo”daysa 5 bin ile 20 bin dolar arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Bu rakamların, maç gününe kadar daha da yükselebileceği belirtiliyor. Biletlere en çok talep ise, şaşırtıcı bir şekilde Amerika’dan gelmiş.
Bununla birlikte satışların internet üzerinden yapılmasının, Brezilya’da elden karaborsa bilet satışına ilişkin sert cezalar olmasına bağlanıyor. Üstelik buna karşı alınan önlem, hiç de yeni değil. Ayrıca FIFA da, futbol fanatiklerini uyararak, özellikle stadyum girişinde satılan biletlere ilgi gösterilmemesi gerektiğini bildirdi. Bunun nedeni de, geçtiğimiz hafta içinde “sahte bilet” konusunda ciddi bulgular ortaya çıkmış olması.

Haberin Devamı

Operasyon yapılmıştı
Brezilya makamları, karaborsa bilet konusunda geçen hafta ünlü bir otele baskın yapmış, ünlü İngiliz futbolcu Bobby Charlton’ın eski menajeri ve FIFA’yla birlikte çalışan “Match Hospitality” şirketinin yetkililerinden Ray Whelan ile 11 kişi daha gözaltına alınmıştı. Söz konusu kişilerin, maç başına karaborsa bilet satışlarından 500 bin dolara yakın gelir elde ettiğini iddia eden polis, yaklaşık 900 ihbar telefonu aldıklarını açıklamıştı. Bir kutu biletle gözaltına alınan Whelan ise, geçtiğimiz gün serbest bırakıldı.

Kadınlar da gitti
Çalışanlarını kupa döneminde Brezilya seyahatine ve maçlara götürenler oldu. Genelde Türkler, Rio Karnavalı sırasında ülkeye gitmeyi tercih ediyor.
Tatilsepeti.com Başkanı Kaan Karayal ise, geçen yılın haziran ve temmuz aylarına oranla Rio’ya giden sayısında yüzde yüzlük artış yaşandığını dile getirerek, şunları söyledi: “Bu artışta futbol heyecanının etkisi büyük oldu.
Bu dönemde Rio’ya tatile gitmek isteyenlerin yaklaşık yüzde 35’ini kadınlar oluşturdu. Tatilciler ortalama 8 gece 9 günlük Rio tatillerini tercih ediyor. 9 günlük bir Rio tatili için harcama miktarının kişi başı 2 bin Euro olduğunu belirtebiliriz.”

Haberin Devamı

Türklerin Brezilya’ya futbol seferi
Türk Milli Takımı, Dünya Kupası’na katılamasa da futbol için Brezilya’ya giden Türk tatilci sayısında artış yaşandı. Anıtur Yurtdışı Turlar Sorumlusu Cansu Varlık, Brezilya’ya Dünya Kupası döneminde tatil için giden Türk oranında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandığını belirterek, “Geçen yıla göre talepte artış var ama Türkiye katılmış olsaydı çok daha büyük talep olurdu. Daha çok kurumsal firmalardan talep aldık” dedi.