Ekonomi Fındık toplayan çocuklar için ILO’dan uyarı geldi

Fındık toplayan çocuklar için ILO’dan uyarı geldi

10.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Karadeniz’de fındık toplayan çocuklarla ilgili uyarıda bulundu. Tarımda çocukların kötü şartlarda çalıştığı uyarısında bulunulan ILO raporunda, insan ticareti mağdurlarının sayısının da örgüte bildirilmesi istendi. Raporda, 2016’daki darbe girişiminin ardından işçilerin haklarının kısıtlandığı yönündeki Uluslarararası Sendikalar Konfederasyonu tespitlerinin de “kaygıyla kaydedildiğini” bildirildi.

Fındık toplayan çocuklar için ILO’dan uyarı geldi

 

MİTHAT YURDAKUL Ankara - ILO Sözleşmeler ve Tavsiye Kararlarının Uygulanması Uzmanlar Komitesi’nin 2021 raporunun Türkiye bölümünde, “Komite, 18 yaşın altındaki çocukların, mevsimlik fındık tarımındaki tehlikeli işlerde yer almamasını sağlamak amacıyla, iş müfettişlerinin mevsimlik tarım işleri ve özellikle fındık hasadı yapılan sahalara erişiminin sağlanmasına yönelik gerekli önlemleri almasını talep etmektedir.

Haberin Devamı

Komite ayrıca hükümetin, 18 yaşının altındaki çocukların tarım sektöründe, özellikle mevsimlik tarım ve fındık hasadı gibi tehlikeli işlerde yer almamasını sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürmesini talep etmiştir” denildi.

Olumsuz koşullar

TÜİK’in çocuk işçiliğiyle ilgili verilerine dikkat çekilen raporda, ekonomik faaliyetlerde yer alan 5 - 17 yaş aralığındaki çocukların yüzde 9.1’i fiziksel sağlıklarını olumsuz yönde etkileyen faktörlere maruz kaldığına dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

“Bu çocukların yüzde 12.9’u aşırı sıcak/soğuk havalarda veya aşırı nemli ortamlarda çalışmakta; yüzde 10.8’i kimyasal madde, toz, buhar, duman veya gazlara maruz kalmakta; yüzde 10.1’i ise çalışırken zor duruş şekli veya harekete maruz kalmakta ve ağır yük taşımaktadır. Komite böylelikle, hükümeti, 18 yaş altındaki çocukların tarım sektörü de dahil olmak üzere tehlikeli işlerden korunmasını sağlamaya ve bu konuda kaydedilen ilerlemelere dair bilgi sunmaya bir kez daha teşvik etmektedir.

Haberin Devamı

Komite ayrıca hükümetin, Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı tarafından İş Kanunu ve ilgili Yönetmeliklerin kapsamının mevsimlik tarım işlerinde ve çalışan sayısı 50’nin altında olan işletmelerde çalışan çocukları kapsayacak biçimde değiştirilmesine yönelik bilgi sunmasını talep etmektedir.”