Ekonomi Fındıkta 3 ülke anlaştı... ‘Hasat’ öncesi stratejik imza

Fındıkta 3 ülke anlaştı... ‘Hasat’ öncesi stratejik imza

07.08.2019 - 08:40 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Azerbaycan Tarım Bakanlığı ile Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanlığı arasında “Fındık Alanında Stratejik İşbirliği Deklarasyonu” duyuruldu. Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan tarım bakanları fındık hasadı törenine katılmak üzere Ordu’ya geldi.

Fındıkta 3 ülke anlaştı... ‘Hasat’ öncesi stratejik imza

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin 5-6 stratejik ürünü olduğunu hatırlatarak, “Bu ürünlerde Türkiye ya 1. ya 2. sırada ve fiyatını da Türkiye yapıyor ve yapmalı. Bu anlamda fındık bu ürünlerin en başını çeken, Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’nu oluşturan, 600 bin aileye ekmek olan, 700 bin hektar alanda, yani Türkiye’nin kabaca  ekilen alanlarının yüzde 10’u kadar sahip olduğumuz bir ürünümüz” dedi

Haberin Devamı

3 ülke omuz omuza

Pakdemirli, fındığın tohumdan çatala kadar olan zincirini hep beraber programlama, planlama ve tek vücut olunmasının önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada 5 büyük üreticinin 3’ü burada. Diğer üreticiler de gelmek isterse onlara da gönlümüz, kapımız açık. Bölgesel işbirlikleri önemseme anlamında bu bölgeden böyle bir inisiyatife başlamış olmanın anlamlı olduğunu düşünüyorum. Teknik ekiplerimiz bir araya geldi, ortak çalışmalar yürüttük.”

İşbirliği deklarasyonu hakkında konuşan Pakdemirli, “Bu  deklarasyon, dünya fındık üretiminde en büyük paya sahip 3 ülke olarak omuz omuza, bir arada, fındığın anavatanında, kültür fındığının dünyaya yayıldığı topraklarda, fındığın üretimini, kalitesini ve  verimini artırmak, hastalık ve zararlılarla mücadele, yeni çeşitlerin  geliştirilmesi yönündeki kararlılıklarını ortaya koymaktadırlar. Biz 3 bakan olarak her zaman üretenin ve tüketenin yanındayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Azerbaycan Tarım Bakanı İmam Karimov ve Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili de fındığa ilişkin işbirliğinin 3 ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

1.2 milyarlık destek hesapta

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemelerinin kalan yüzde 30’luk kısmıyla hububat, baklagil ve dane mısır desteği olarak, toplam 227 bin çiftçiye 1.2 milyar lira ödeme yapılacağını bildirdi. Ödemelerin dün saat 18.00 itibarıyla başlayacağı duyuruldu.

Pakdemirli, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi ile hububat, baklagil ve dane mısır desteği ödemelerinin yapılacağını ifade etti. Pakdemirli, söz konusu ödemeleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Hasat Bayramı’nda açıkladığı gibi Kurban Bayramı öncesi gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.