Ekonomi ‘Fiyatlar salgın öncesine döner’

‘Fiyatlar salgın öncesine döner’

29.09.2021 - 06:30 | Son Güncellenme:

Fiyat artışlarını değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, normalleşme hız kazandıkça fiyatlama davranışlarının salgından önceki haline döneceğini söyledi

‘Fiyatlar salgın öncesine döner’

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Türkiye’nin fiyatların en çok arttığı ülkelerin başında geldiğini belirterek, “Bu fiyatlama davranışlarının, normalleşme hız kazandıkça  salgın öncesine geleceğini değerlendiriyoruz” dedi Finansın Geleceği Zirvesi’nde bir sunum yapan Kavcıoğlu, salgın sonrası toparlanma döneminde iktisadi faaliyetlerin küresel olarak normalleşmeye başladığını ifade eden Kavcıoğlu, bununla birlikte büyük ölçüde salgın dönemine atfedilebilecek bir dizi sorunun Türkiye’de olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de üretici fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Geçen ay yıllık enflasyonun gıda grubunda oldukça belirgin artarken hizmet grubunda sınırlı bir miktarda yükseldiğini, diğer ana gruplarda ise gerilediğini aktaran Kavcıoğlu, üretici enflasyonunun emtia fiyatları, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve talep koşulları nedeniyle yükselişine devam ettiğini söyledi. Buradaki fiyatlama davranışlarına değinen Kavcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Son dönemde belirli ürünlerdeki fiyat artışları tarihsel ortalamalarının oldukça üzerine çıkmıştır. Enflasyona en çok katkı yapan ürünlere baktığımızda, ağustostaki yıllık fiyat artışlarının son 10 yıllık ortalama fiyat artışlarının 3-4 katına ulaştığını görüyoruz. Bu durumun bir sebebi, salgına bağlı olarak emtia fiyatlarındaki artışlar ve arz kısıtları gibi gelişmeler olsa da bu unsurlar tek başlarına bu ürünlerdeki fiyat artışlarını açıklamakta yeterli olmamaktadır. Özellikle salgından olumsuz etkilenen ve salgından sonra talebin canlı olduğu sektörlerde fiyatlarda daha yüksek artışlar görüyoruz. Ancak ortaya çıkan bu fiyatlama davranışlarının, ekonomik ve sosyal normalleşme hız kazandıkça önümüzdeki dönemde yeniden salgın öncesi haline geleceğini değerlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Gıda vurgusu

Tüketim sepeti içerisinde gıda ağırlığının ve yurt içi gıda enflasyonunun ülkeler arasında farklılaşabildiğini aktaran Kavcıoğlu, “Böylece gıda fiyatlarındaki artış farklı ülkelerde enflasyona farklı oranlarda etki etmektedir. Türkiye, ülkeler arası bir değerlendirme yapıldığında fiyatların en çok arttığı ülkelerin başında gelmektedir. Ağustosta gıda enflasyonunun son 3 yılın ortalamasından oldukça yüksek gerçekleştiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Halka arz yükselişi sürecek

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, zirvede şunları söyledi:

“Bu sene 38 şirketimizin halka arzını gerçekleştirdik. Bu halka arzlarla şirketlerimize 16.3 milyar TL’lik kaynak aktardık. Yıl sonuna kadar bu rakamların daha da yükselmesini bekliyoruz. Geçen senelik verilerle bu senenin ilk 6 ayını karşılaştırdığımızda dünya sıralamasındaki yerimiz 32’nci sıradan 18’inci sıraya yükseldi. Yıl sonuna doğru bu sıralamadaki yerimizin daha da yukarılara tırmanacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Finansal inovasyona teşvik

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankacılığa ilişkin yeni çalışmaları şöyle açıkladı:
“Bankacılık sektöründe finansal inovasyonu teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla yeni bir düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında yıl sonuna kadar ‘Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesini’ yayımlayarak bankacılık sektörünün yeşil mutabakata uyumu için yol haritasını belirlemiş olacağız. Siber güvenlikte gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz.”

Yeşil tahvil rehberi geliyor

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, üzerinde çalıştıkları projeleri anlatırken şu bilgileri verdi: “Yeşil tahvil ve sukuk rehberlerini hazırlıyoruz. Uluslararası kabul görmüş ölçütlerle uyumlu bir biçimde hazırlayacağımız bu rehber ile şirketlerimizin, yeşil iş modellerini finanse edebilecekleri borçlanma aracı ihraç süreçlerini daha da netleştirmiş olacağız.”