Ekonomi Fransız işadamlarının Türkiye çıkarması

Fransız işadamlarının Türkiye çıkarması

19.09.2010 - 16:00 | Son Güncellenme:

.

Fransız işadamlarının Türkiye çıkarması

Fransa’nın “TÜSİAD”ı olarak adlandırılan Medef üyesi tanınmış işadamlarından oluşan bir heyet, 21-23 Eylül günlerinde Ankara ve İstanbul’u ziyaret edecek. Eski Fransa Hazine Müsteşarı ve Eski Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı, Türk-Fransız İşadamları Konseyi Eş Başkanı Jean Lemierre’nin başkanlığındaki heyetin üyelerinin, özellikle yeni altyapı projelerinin yarattığı olanaklarla ilgilendiği belirtiliyor.
Halen Türk-Fransız İşadamları Konseyi Eş Başkanlığını yürüten BNP-Paribas Başkanı Danışmanı da olan Jean Lemierre’nin başkanlığındaki Medef heyeti, Ankara’da hükümet üyeleri, İstanbul’da ise önde gelen şirket yöneticileri ile görüşmelerde bulunacak.

Haberin Devamı

ÇOK SAYIDA BAKAN İLE GÖRÜŞECEK
Bu arada, Medef’in hazırladığı, 9 Eylül tarihli taslak programa göre, heyet üyelerinin, çok sayıda Bakan ile görüşmesi öngörülüyor. Programa göre, söz konusu hükümet üyeleri arasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Dış Ticaret’ten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de bulunuyor.
Öte yandan, Medef heyeti, İstanbul’da Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile DEİK ve İTO yöneticileriyle bir araya gelecek.

YENİ PROJE OLANAKLARI
Türkiye gezisi dolayısıyla Medef Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Thierry Courtaigne imzasıyla üyelere gönderilen davette 2009 yılında “çok zor” üç çeyrek geçiren Türk ekonomisinin bunun ardından sağladığı büyümenin önemli bir toparlamaya işaret ettiği kaydedildi.
Ayrıca Türk sektörünün kanıtladığı sağlamlığı, Türkiye’nin kredi notunun iyileşmesi ve geçen yıl lanse edilen orta vadeli ekonomik planının ülkenin yabancı ortaklarının güvenini güçlendirdiği görüşü de dile getirildi.
Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi hafif bir gerileme kaydetse de Fransa’nın, ülkedeki başlıca yatırımcıların arasındaki yerini koruduğuna da işaret edilirken bu konumunun sürmesi beklentisi de dile getirilerken Türkiye’de birçok yeni altyapı projesinin gündeme gelmesi ile ortaya çıkan yeni iş olanaklarının ortaya çıktığının altı çizildi.

Haberin Devamı

“İDDİALI ÖZELLEŞTİRME PLANI”
Bu çerçevede “demir yolu taşımacılığı, iletişim ve enerjinin yanı sıra ‘iddialı özelleştirme planına” vurgu yapıldı. Davet mektubunda Fransa’daki “Türk Mevsimi” etkinliği çerçevesinde Medef ile Türkiye’nin en tepedeki yetkilileriyle yapılan ve Fransız işadamlarının Türkiye’ye yatırım yapmaya çağrıldığı buluşmalara atıfta bulunulduğu mektupta şöyle denildi:
“Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan iki fevkalade görüşmenin ardından Medef Enternasyonal, Türk hükümet üyeleri ve şirket yöneticileriyle bir araya geleceğimiz bu gezi ile ikili ekonomik ilişkimizin güçlendirilmesini teşvik etmeyi sürdürmeyi arzu ediyor.”