Ekonomi G 8 Zirvesi'ne 10 ülke daha katılacak

G 8 Zirvesi'ne 10 ülke daha katılacak

17.06.2010 - 12:04 | Son Güncellenme:

.

G 8  Zirvesine 10 ülke daha katılacak

Kanada’nın Toronto ve Huntsville kentlerinde ay sonunda yapılacak G-8 ve G-20 zirveleri, Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın "misafir" statüsüyle davet ettiği ülkelerle birlikte giderek "Dünya Zirvesi"ne dönüşüyor.

Harper’ın, geçen hafta Pazar günü "konuk olarak başka ülkelerin de katılacağını" açıklamasıyla katılımcı listesi genişlemeye başladı. Böylece, 25-26 Haziran’da Huntsville’de yapılacak G-8 Zirvesi’ne önce Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu, daha sonra Cezayir, Etiyopya, Mısır, Malavi, Nijerya, Senegal, Güney Afrika, Kolombiya, Jamaika ve Haiti katılacak. G-8 liderleri önce kendi aralarında ilk toplantılarını yapacak, ardından "genişletilmiş konuklu zirveye" geçilecek.

Programda henüz öngörülmemesine rağmen G-8 Zirvesi’ne katılacak 10 konuk ülke liderinin Toronto’da yapılacak G-20 Zirvesi’ne de katılabileceği belirtiliyor. Başbakanlığa yakın kaynaklara göre, G-20 Zirvesi’ne, BM, Dünya Bankası, OECD, IMF, ILO ve başka uluslararası kuruluşlar da katılabilir.

Kanada basını, G-8 ve G-20 toplantılarına, 10 kadar ülkenin "konuk" olarak katılacak olmalarını "mini dünya zirvesi" olarak yorumluyor.

-BİNLERCE GAZETECİ İZLEYECEK-

Haberin Devamı

Kanada’daki her iki zirveyi binlerce gazetecinin izlemesi bekleniyor. İki zirveye katılacak ülkelerin heyetlerinin toplamının da 1000’i geçeceği tahmin ediliyor. Zirvelere, başbakanların yanı sıra maliye ya da hazine bakanları ile merkez bankaları başkanları gelecek.

Türkiye’den zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın gelmesi bekleniyor.

Bu arada en üst düzeye çıkarılan güvenlik önlemleri nedeniyle G-20’nin yapılacağı bölgedeki ağaçlar başka yerlere nakledilmeye başlandı. Güvenlik yetkilileri, ağaçların görüş açılarını daraltması yüzünden nakledildiğini, toplantıdan sonra eski yerlerine dikileceklerini söylediler.

Toronto’daki bir kuru temizleme firmasına toplu olarak temizlenmek için verilen polis üniformalarının çalınması polisi harekete geçirdi. Zirve tarihinin yaklaşmasıyla yoğun günler yaşanırken, Toronto sakinleri zirve sırasında trafiğe kapatılacak yollar nedeniyle uyarılıyor ve ulaşım planları yapmaları öneriliyor.

G-8 dünyanın en gelişmiş ekonomileri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya ve İngiltere’den oluşuyor. AB de G-8 zirvelerine katılıyor.