Ekonomi Gayrimenkul rantına vergi

Gayrimenkul rantına vergi

30.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul rantına vergi

Gayrimenkul rantına vergi

Devlet Bakanı Güneş Taner gecekonduya vergi derken, Maliye gayrimenkul rantiyelerine vergi getiriyor

YATIRIMLARINI gayrimenkule yaparak kısa sürede elden çıkaranlar ile rant elde etmek amacıyla çok sık emlak alım satımı yapanlara "Rant Vergisi" getiriliyor.
Halen geçerli yasal düzenlemeye göre, satın alınan bir gayrimenkulu, dört yıl içinde elden çıkaranlar, Gelir Vergisi'ne tabi bulunuyor. Böylece 4 yıldan sonra satışlar gelir vergisinden muaf kalarak yalnızca emlak alım satımında yüzde 9.6'ya varan tapu harçlarını ödüyorlar.
Özellikle gayrimenkul alım satımlarından rant elde edenlerin, vergilendirilmesini amaçlayan ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in bizzat dile getirdiği düzenlemeye göre emlak alım satımında Gelir Vergisi'ne tabi olma süresi ya uzatılacak ya da tamamen kaldırılacak. Böylece ev ve arsa gibi emlakları alıp daha uzun sürede satmak isteyenler her zaman Gelir Vergisi ödeyecekler.

Maliye bürokratları Türkiye'de emlakların değerlerinin 7 ile 20 kat arasında düşük gösterildiğini belirterek, alıcı ve satıcı açısından alım satımlarda yüzde 9.6 olan vergi yükünün aşağıya çekileceğini ancak, gayrimenkulu elde tutma süresinin uzatılacağını belirttiler. Ancak bakanlığın yaptığı çalışmaya göre, gayrimenkulün uzatılan süre içinde satılması halinde Gelir Vergisi'ne tabi olacağını bildirdiler.
Maliye Bakanlığı'nın yaptığı hazırlığa göre, alıcı ve satıcı taraflardan yüzde 4.8 olarak alınınan böylece toplam yüzde 9.6'ya çıkan tapu harçları da yüzde 1'e çekılacak. Bunun amacı ise gayrimenkulun alım satımda gerçek değerinin beyan edilmesini sağlamak. Bakanlık bir yandan emlak alım satımında vergi yükünü azaltırken, diğer yandan gayrimenkul alım satımını gelir vergisine tabi tutarak, rant gelirlerini vergilendirecek.

MALİYE Bakanlığı'nın gayrimenkullerle ilgili olarak yaptığı bir diğer hazırlık, emlakların vergilendirilmesinde endekslemeyi getirmek. Buna göre örneğin 1980 yılında 1 milyara alınmış bir gayrimenkul satılmak istendiğinde enflasyona endekslenecek. 1980 yılındaki 1 milyarın bugünkü değeri 15 milyar lira olarak bulunacak. Eğer sözkonusu gayrimenkul 25 milyar liraya satılmışsa 15 ile 25 milyar arasında kalan 10 milyar lira üzerinden gelir vergisi alınacak. Böylece gayrimenkul üzerinde enflasyondan doğan değer artışı dışında kalan rant geliri vergilendirilmiş olacak. Ayrıca dört yılda bir verilen beyanname ile her yıl ödenen emlak vergisinin de endekslenerek toplanması üzerinde çalışmalar yapılıyor.