Ekonomi Gayrimenkulde tarih yazacaklar

Gayrimenkulde tarih yazacaklar

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emlak Konut öncülüğünde gayrimenkulde 2. tarihi kampanya 1 Şubat’ta başlıyor. Gyoder ve Konutder’in de dahil olduğu kampanyada vade oranı 20 yıla çıkartıldı

Gayrimenkulde  tarih yazacaklar

İnşaat sektörü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomiye katkı için başlattığı 0.70 faiz oranı ve 120 ay (10 yıl) vadeyi içeren ‘seferberliğin’ ikinci hamlesini 1 Şubat’ta başlatıyor. Emlak Konut GYO’nun markalı konut üreticileriyle birlikte konutta vadeyi 20 yıla çıkaran kampanyasına sektör derneklerinden de destek var. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (Gyoder) de dahil olduğu kampanya 30 Mart’ta sona erecek. 240 ay vadeli satılacak konutlarda faiz bandı 0.75-0.85 aralığı olarak belirlendi.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un da katıldığı toplantıda bir araya gelen sektör temsilcileri kampanyadan umutlu. Gyoder Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, Türkiye’nin geçen yıl yaşadığı ve bu yıl yaşaması muhtemel olumsuzluklardan bahsederek, “Buradan yola çıkarak Konutder, Gyoder ve Emlak Konut GYO ile konut alıcısının konut edinmesini kolaylaştırmak için birtakım çalışmalar yaptık. 1 Şubat’tan itibaren Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar kolaylaştırıcı tedbirler alarak kampanyamızı başlatacağız” dedi.

Çok uzun vade...

Çelik, 240 ay vade uygulamasının gelişmiş ülkelerde konut alımını kolaylaştıran kredi uygulamalarından olduğunu ve Türkiye’de uygulanacağını dile getirdi.

Çelik, Türkiye’de ilk defa bir tüketicinin bu kadar uzun vade ile evini alacağını kaydederek, bankalarla görüşmelerinin sürdüğünü, devletin karar mekanizmalarının kendilerinin yanında olduğunu düşündüğünü söyledi.

Aylık 0.75-0.85 faiz bandı aralığında belirlenen kredilendirmenin firmaların inisiyatifinde olduğunu anlatan Çelik, “Bir stok problemimiz yok. Bir yandan üretip bir yandan satacağız. Bu kampanya stokları eritmek için değil konut alımını kolaylaştırmak için. Kampanyanın uzatılıp uzatılamayacağını 30 Mart’ta oturup tekrar değerlendireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

'Geleceğe güveniyoruz'

Toplantıya Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Gyoder Başkanı Aziz Torun ile Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik de katıldı. Murat Kurum, bu kampanya ile vatandaşa ‘ülkenin sadece bugününe, 5 yıl, 10 yıl sonrasına değil 20 yıl sonrasına güvendikleri’ mesajını verdiklerine dikkat çekti. Kurum, “Ağustos ayında başlattığımız kampanya ile çok iyi satış oranları yakaladık. Firmalarımız, bankalarımız, dövizin yüzde 25-30, inşaat maliyetlerinin yüzde 10-15 artmasına, faiz artırımına rağmen vadesini 240 aya çıkarıyor ve faiz oranını aşağı çekiyor. Bu, büyük fedakarlık ve büyük güç birliği” diye konuştu.

Sektör olarak bu dönemi, ‘kâr yılı değil ar yılı’ olarak sürdürdüklerini anlatan Konutder Başkanı Çelik, “Taşın altına gövdemizi koyuyoruz. Bu kampanya aynı zamanda alt gelir grubunun orta ve üstü projelere erişimini de kolaylaştıracak” dedi.

Haberin Devamı

İlk destek iki bankadan

Avni Çelik, ‘biz bankacılık yapmayacağız’ diyerek, kredilendirmenin bankalar tarafından yapılacağını belirtti. Toplantıya katılan firma sahiplerinin verdiği bilgiye göre Garanti Bankası ve Ziraat Bankası kampanyayı destekleyen bankalar oldu.