Ekonomi Gayrimenkuldeki büyüme devam eder

Gayrimenkuldeki büyüme devam eder

29.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Emlak Konut GYO, ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ Mayıs 2018 raporunda kamuoyunda sık sık tartışılan ‘Türk konut piyasasında fiyat yönlü balon’ olup olmadığı sorusuna yaptığı analizlerle yanıt verdi. Raporda, sektörde ‘balon’ olmadığı cevabına ulaşıldığı belirtildi.

Gayrimenkuldeki büyüme devam eder

Türkiye genelinde son verilere göre yapılan analizlerde fiyat artışının hâlâ makul bir eğilimde devam ettiğinin görüldüğü belirtilen raporda, “Endekslerin artışı sektörün ılımlı bir canlılığı taşıdığını gösteriyor. Ancak bölge ve/veya semt bazlı fiyatlarda ‘köpükleşme’ eğilimleri görülebilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Gelişen Türk inşaat ve konut sektörünün büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edeceği belirtilen raporda, “Demografik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alınıp dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülecektir. Ancak fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmalar ‘çöküş’ veya ‘balon’ olarak adlandırılmamalı. Gerek ülkemiz ile ilgili gerekse sektörle ilgili istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe orta vadede eğilim büyüme yolunda olacaktır” denildi.

Fiyat artışları nasıl?

Türkiye gayrimenkul piyasasına yönelik gelişmelerin de yer aldığı raporda, Türkiye’nin en önemli konut ve gayrimenkul pazarı olan İstanbul’un Ocak 2013 ile Ocak 2018 dönemi reel fiyat artışının yüzde 69.48 olduğu belirtildi. Aynı dönemde İzmir yüzde 59.23 artış kaydederken, Ankara ise aynı dönemde yüzde 14.25 reel fiyat artışı sağladı.

Haberin Devamı

Banka önerisi

Gayrimenkul sektörünün ‘sürdürebilir’ büyüyebilmesi için hem yasal, hem de kurumsal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten raporda, bu amaçla başta kalıcı vergi düzenlemesi yapılarak, ilk konutunu alacak kişiler için avantaj sağlanması gerektiği yazıldı. Raporda, çeşitli ülkelerde uygulandığı gibi kamu ağırlıklı, uzun vadeli konut kredilerini hem bireylere, hem de kurumlara sağlayan ve gayrimenkule dayalı ‘menkul kıymetleştirme‘ yapan bir banka gerektiği belirtildi.