Ekonomi Gaz maliyeti ‘ardışık başvuru’ ile düşecek

Gaz maliyeti ‘ardışık başvuru’ ile düşecek

21.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), spot boru gazı ithalatında 3 ardışık takvim yılı için kapasite başvurusu alınmasına karar verdi. EPDK’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 540 milyar metreküplük gaz rezervinin 2023’te kullanıma sunulması için çalışmalar sürerken, sona eren veya erecek uzun vadeli doğal gaz kontratlarının ardından izlenecek stratejilerin netleştiği belirtildi.

Gaz maliyeti ‘ardışık başvuru’ ile düşecek

1 Ekim 2021’de Vadeli Doğal Gaz Piyasası’nın devreye girmesiyle Türkiye’nin bölgesel enerji ticaret merkezi olma hedefi için önemli bir eşiğin aşılacağı belirtilen açıklamada, doğal gazda arz güvenliğine ve rekabete destek olmak amacıyla EPDK’nin spot boru gazı ithalatı için artık sadece bir yıllık değil, 3 ardışık takvim yılı için kapasite başvurusu alacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, 90’lı yıllarda yapılan uzun vadeli doğal gaz kontratlarının petrol fiyatları ve dolar kuruna endeksli ve esnek olmayan şartlar içerdiği belirtildi. Ülkeler arası doğal gaz ticaretinde son yıllarda uzun dönemli anlaşmalardan spot anlaşmalara ve borsa endeksli ticarete geçiş yaşandığını kaydeden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Türkiye’de hem daha çok kaynaktan daha çok doğal gaz hem de daha fazla rekabetle daha az maliyetli doğal gaz dönemi başlayacak” dedi.

Spot boru gazı ithalatında 2022, 2023 ve 2024 yılları için talep çağrısı EPDK’nin internet sitesinde ilan edildi. Başvurular 27 Ağustos’a kadar alınacak ve talep toplama işlemi EPDK tarafından elektronik platformda 6 Eylül’de her yıl için ayrı saatlerde gerçekleştirilecek.