22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
22 Mart Dünya Su Günü’nde su tasarrufunun önemine dikkat çekilirken, gelecek için ‘su’ kullanımına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yeryüzünde yaşamın var olmasını sağlayan suya, her alanda ihtiyaç duyuluyor. Enerji üretiminden tarıma, insan sağlığından doğaya kadar birçok alanda vazgeçilmez bir kaynak olan su tasarruflu kullanılmazsa, dünyayı kurak günlerin beklediği ifade ediliyor. Suyu verimli kullanmaya yönelik özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları (STK) çözümler üretmeye çalışıyor. Uzmanlar, son yıllarda herkes tarafından hissedilen iklim değişikliği, kuraklık gibi olayların gelecek dönemde suya erişimde sorun yaşanmasına sebep olabileceğini söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF’in bir raporuna göre, dünyada her 10 kişiden 3’ünün (2.1 milyar kişi) evinde güvenilir kullanma suyu bulunmazken, her 10 kişiden 6’sı da (4.4 milyar kişi) uygun koşullara sahip sanitasyondan (hijyen için gerekli koşullar) yoksun olarak yaşıyor.
Türkiye su stresinde
Türkiye’nin kişi başı kullanılabilir su miktarı göz önüne alındığında su stresi çeken bir ülke olarak kabul ediliyor. Artan su talebi, kuraklık, iklim değişikliğiyle birlikte su kaynakları giderek azalıyor. Su kıtlığı dünyanın en büyük sorunu olarak öne çıkarken, Türkiye kişi başı 1519 metreküplük su miktarı ile su stresi altında bir ülke. ‘Su zengini’ olmayan Türkiye’nin 2030 yılında nüfusunun 100 milyona ulaşacağı, böylece kişi başı su miktarının 1100 metreküp seviyelerine gerileyeceği tahmin ediliyor.
1.7 trilyon dolar
TSKB Ekonomik Araştırmalar, Yeşil Kuğu Platformu kapsamında yayımladığı ‘İklime Dair’in altıncı sayısında, su temasını mercek altına alarak, 22 Mart Dünya Su Günü’nün önemine dikkat çekti. Çalışmada Dünya Bankası istatistiklerine vurgu yapıldı. Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın 2025 yılına kadar su kıtlığı yaşayabileceği ifade edilirken, küresel nüfusun yaklaşık üçte ikisinin kronik su eksikliği içinde yaşama riskiyle karşı karşıya olduğunun altı çizildi. Tüm dünyada suyun etkin yönetiminde finansman boyutunun önemine de dikkat çekilen çalışmada, Birleşmiş Milletler 6. Sürdürülebilir Kalkınma Amacında belirlenen suyla ilişkili eylemlerin 2030 yılına kadar hayata geçirilmesi için tahmini 1.7 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Su yönetişimine yönelik çabaların Türkiye’de de hız kazandığı belirtilen raporda, 2021 yılı Ağustos ayında birincisi gerçekleştirilen ‘Su Şurası’nın, su verimliliği, su kanunu ve politikası, su kaynaklarının iyileştirilmesi, tarımsal sulama gibi başlıklar da dahil olmak üzere, 11 ayrı çalışma grubuna ev sahipliği yaptığı belirtildi. Bu kapsamda, Türkiye’deki su yönetişimine ilişkin hukuki ve kurumsal çerçeveye odaklanan Su Hukuku ve Politikası Çalışma Grubu’nun çalışma belgesi Türkiye’de bir ulusal su yönetişimi politikasına ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Dünya Su Günü nedir?
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart’ta kutlanıyor. Dünyada giderek büyüyen ‘temiz su’ sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması amacıyla düzenlenen Dünya Su Günü’nün küresel su kriziyle mücadele etmek ve harekete geçmek için bir fırsat olduğu da belirtiliyor.
Beş maddede su tasarrufu
Su tasarrufu için bireylere de görevler düşüyor. İşte 5 maddede su tasarrufu için yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:
1-) Tasarruflu musluk başlıkları kullanılmalı.
2-) El yıkarken, diş fırçalarken musluğun kapalı olmasına özen gösterilmeli.
3-) Meyve ve sebzeleri akan suda yıkamak yerine su dolu bir kap içinde bekletip, daha sonra durulama yapılmalı. Kalan su çiçek sulama veya farklı bir alanda da değerlendirilmeli.
4-) Sifon sisteminde su tasarrufu yapacak önlemler alınmalı.
5-) Çamaşır veya bulaşık yıkarken makine kullanımı tercih edilmeli.