Ekonomi ‘Gereken tedbir alındı yeni saldırı etkilemez’

‘Gereken tedbir alındı yeni saldırı etkilemez’

26.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi hedef alan siber saldırılar iki gündür devam ediyor.

‘Gereken tedbir alındı yeni saldırı etkilemez’

İlk başta bazı kamu kurumları ve emniyet müdürlüğünü hedef alan saldırılar bankaların sitelerini de zor durumda bırakıyor. Bu saldırılar nedeniyle pek çok tüketici banka işlemlerini yapmakta zorluk yaşarken, kredi kartı ödemeleri de gerçekleştirilemedi.

Haberin Devamı

Anonymous adlı hacker grubu tarafından yapılan bu saldırılar DDOS denilen suni internet trafiği saldırısı şeklinde gerçekleştiriliyor. Saldırıdan etkilenen bir bankadan yetkili bugün yaptığı açıklamada, “Saldırı nedeniyle internet sitesi ve kredi kartı işlemleri aralıklarla yapılamıyor” dedi.

‘Zombi’ saldırısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son dönemde Türkiye’ye yönelik siber saldırılara ilişkin gereken tedbirlerin birçoğunun alındığını, bundan sonraki saldırılarda bu kadar yoğun bir yavaşlama ve sisteme giriş engeli ile karşılaşmayacaklarını bildirdi.

Işık, Türkiye’ye yönelik son saldırıların bir kurumu hedef almadığını, sistemi tıkamaya yönelik olduğunu, bunun da internetteki trafiğin artırılarak gerçekleştirildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bu saldırıların, ‘zombi’ veya ‘köle’ tabir edilen bilgisayarlarla gerçekleştirildiğine işaret eden Işık, son saldırıda Türkiye’nin çıkışına yönelik trafiğin 10 bin kat artırıldığını belirtti.

Bakan Işık, özellikle bazı kamu kurumlarının bu saldırılara yönelik daha önceden alınması gereken tedbirleri almadığını kaydetti.

Bizimle ilgisi yok

ODTÜ’den yapılan açıklamada şu noktalara dikkat çekildi: “Ülkemizin bankalarına ve kurumlarına yönelik olarak sürdüğü söylenen siber saldırılar, ilgili kurumların kendi kontrolü altındaki sistemlerle ilişkilidir.

Konunun ODTÜ/Nic.tr tarafından tutulan ‘.tr’ DNS kayıtları veya DNS servisi ile hiçbir ilgisi yoktur.”

Kamu görevi olmalı

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün ise, ODTÜ’nün yıllardır önüne geçemediği siber saldırılar nedeniyle ‘Nic.tr sistemi’nin işin uzmanlarına devredilmesi gerektiğini savundu. Ergün, “Türkiye’nin siber güvenliğini ve internet altyapısını ilgilendiren bu önemli görev, bir üniversitenin yan görevi olarak ticari amaçlı olmamalı, bir devlet kurumunun önemli bir kamu görevi haline getirilmelidir” dedi.

Ergün, web adreslerinin DNS isteklerini ve çözümlemelerini yapan Nic.tr sisteminin, siber güvenlik açısından yeni teknolojileri takip etmesi gerektiğini söyledi.