Ekonomi Gözler Merkez Bankası'nda! Faiz indirimi gelecek mi? Prof. Dr. Sefer Şener değerlendirdi

Gözler Merkez Bankası'nda! Faiz indirimi gelecek mi? Prof. Dr. Sefer Şener değerlendirdi

16.11.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Konuya ilişkin Prof. Dr. Sefer Şener değerlendirmelerde bulundu.

Piyasalar, perşembe günü Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Kritik karar öncesinde CNN Türk canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Faiz kararından önce bugün bile yansımalarını görüyoruz. Piyasadaki bu beklentinin öncelikle kura yansıdığını çok net görebiliyoruz. Perşembe günkü faiz kararı piyasalardaki volatiliteyi artıyor. Kurdaki artışın ana nedeni Merkez Bankası ile ilgili beklenti.

Gözler Merkez Bankasında Faiz indirimi gelecek mi Prof. Dr. Sefer Şener değerlendirdi

Yapılan araştırmalar ve Merkez Bankası'nın söylemleri gündemde. Piyasanın beklentisi 100 baz puana kadar faiz indirimi. Veriler bunu gösteriyor. Merkez Bankası şaşırtabilir de. İndirim yerine farklı bir versiyona girilse o zaman dövizde farklı bir etkiyi de beraberinde getirecektir. Faiz artışı bu şartlarda çok mümkün görünmüyor.

PİYASA 100 BAZ PUANI FİYATLADI

Piyasa 100 baz puana göre fiyatlıyor gördüğümüz kadarıyla. Herkesin beklentisi Merkez Bankası'ndan indirim geleceği yönünde. Beklentilerin altında bir indirim gelirse ya da faiz sabit bırakılırsa kurda geri çekilmeler görebiliriz. Bunun da enflasyon üzerinde pozitif etkisi olacaktır. Piyasa 100 baz puanı fiyatlamış durumda.

Haberin Devamı

Vatandaşlar panik halinde hareket etmemelidir. Bir şekilde bunlar düzeltilecek ancak beklenti 100 iken kur yukarı doğru gidiyorken bu beklentinin altında faiz indirimi gelirse kurdaki oynaklığın daha az olduğunu göreceğiz. Orta ve uzun vadede bu durumun çok farklı değerlendirilmesi gerekiyor. Merkez Bankası para politikasını oluştururken enflasyon ve küresel çapta ekonomilerin nereye gittiğine bakıyor. Küresel çapta bir enflasyon sorunu var. Merkez Bankası önce bunu görecek ve fiyatlayacaktır. ABD’deki gelişmeler ışığında bu yeniden fiyatlanabilir.

Gözler Merkez Bankasında Faiz indirimi gelecek mi Prof. Dr. Sefer Şener değerlendirdi

Faiz kararın etkisini hem kurda hem de enflasyon üzerinde görüyoruz. Kur arttığı sürece ithal girdiler artıyor ve bu enflasyona yol açıyor. Bu hükümetin bir tercihidir. Hükümet doğal olarak cari açığı kapatmak için bir tercih yaptı. Biz Merkez Bankası’nın mantıksal olarak bu şekilde hareket ettiğini düşünüyoruz. Reeskont kredileri ile ihracatçıların desteklenmesi yönünde hareket ettiğini görüyoruz.

BEKLENTİLERİN ÖTESİNDE İNDİRİM NEGATİF ETKİ YAPAR

Herhangi bir şekilde beklenenin ötesinde bir faiz indirimi gelirse bu kur ve enflasyon üzerinde negatif etki yapacaktır. Ancak beklentilerin altında gerçekleşirse biz kur üzerinde bunun daha aşağı yönlü dengeleme yönünde etki edeceğini göreceğiz.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın politikası günlük kura göre değildir. Uzun vadeli olarak düşük faizin getireceği faydalardan yararlanmaya çalışan ihracatçıyı düşünen bir politikadır. Bunun getirilerini ve götürülerini orta vadede göreceğiz. Kısa vadede kur ve enflasyon üzerinde bir ekti yapıyor. Faizle ilgili diğer ekonomik enstrümanlarla ilgili alınacak kararlar ışığında kur da değişebilir.

Merkez Bankası farklı bir sürpriz yaparsa biz kurun geriye çekildiğini görebiliriz. Bu aslında bir fırsata da dönüştürülebilir. Bu ihtimal her zaman vardır ve vatandaşların bunu göz önünde bulundurması lazım.

Merkez Bankası'nın gidilecek yer var demesini de hala gidilecek yer olarak bekliyorum. Dediğim gibi Merkez Bankası piyasa beklentileri doğrultusunda 50 ile 100 baz puan arasında faiz indirebilir."