Ekonomi Güneş, 3 milyar dolarlık ithalatın önüne geçecek

Güneş, 3 milyar dolarlık ithalatın önüne geçecek

16.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, 3 ilde inşa edilmesi planlanan toplam 1000 megavat kapasiteli Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) güneş enerjisi santrallerinin (GES) 30 yıl işletilmesi halinde 3 milyar dolarlık doğal gaz ve kömür ithalatının önüne geçilebileceğini bildirdi.

Güneş, 3 milyar dolarlık  ithalatın önüne geçecek

Demirdağ, YEKA GES-4 ihaleleri kapsamında inşa edilecek santrallerin güneş enerjisi sektörünü canlandıracağını ifade etti. Söz konusu ihaleler için başvuruların 22 Mart 2022’de sona ereceğini belirten Demirdağ, Türkiye’nin güneş enerjisine yaptığı yatırımlarla güneşten enerji üretiminde artış sağlanacağını dile getirdi. Demirdağ, şunları kaydetti:

“Önceki gün Resmi Gazete’de açıklanan 3 ilde toplam 1000 megavat kapasiteli yapılması planlanan YEKA ihaleleriyle inşa edilecek GES’lerin 30 yıl işletilmesi halinde 3 milyar dolarlık doğal gaz ve ithal kömür ithalatının önüne geçilebilecek. YEKA ihalelerinde 50 ile 100 megavat arasında değişen toplam 1000 megavatlık ihaleler sonrasında inşa edilecek santraller Türkiye’nin enerji sepetinin zenginleşmesine katkı sağlayacak.”

İhale detayları

YEKA GES 4 yarışmaları, 15 ayrı projede 50-100 megavat arasında değişen kapasitelerde ve toplam 1000 megavat kapasite hakkı için düzenlenecek. Kapasiteler, Niğde’nin Bor ilçesi için 300 megavat, Hatay’ın Erzin ilçesi için 200 megavat ve Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesi için 500 megavat olmak üzere tahsis edilecek. Kullanılacak ekipman modüllerinin Türkiye’de kurulu fabrikalarda üretilmesi veya serbest bölgeler dışındaki yerli imalatçılardan tedarik edilmesi gerekecek.