Ekonomi Güneydoğu’da 200 bin çocuğa özgüven aşıladı

Güneydoğu’da 200 bin çocuğa özgüven aşıladı

26.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri projesi kapsamında Güneydoğu’da 13 merkezde toplam 200 bin çocuğun hayatına dokunuldu. Yeni merkezlerin açılışına devam edilecek

Güneydoğu’da 200 bin  çocuğa özgüven aşıladı

PepsiCo’nun markası Cheetos ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın girişimiyle 15 yıl önce, Güneydoğu Anadolu’da kurulmaya başlanan GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri (ÇGM) 200 bini aşkın çocuğa dokundu. PepsiCo’nun bugüne kadar 4 milyon TL bütçe ayırdığı ÇGM’lerin sayısı da artırılacak. 14’üncüsünün 2018’de Diyarbakır’da açılacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Batman, Adıyaman (Merkez, Gölbaşı), Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa (Suruç, Hilvan), Gaziantep, Kilis, Mardin (Nusaybin, Kızıltepe, Ömerli) olmak üzere 9 ilde kurulan 13 gelişim merkezi ile çocukların derslerine destek olunuyor, iletişim becerileri artırılıyor ve sosyalleşmeleri destekleniyor.

Yüzde 55’i kızlardan

4-14 yaş arası bütün çocukların yararlandığı ÇGM’lerde kayıtlı çocukların yüzde 55’i kızlardan oluşuyor.

Merkezlerde tiyatro kurslarından, resim derslerine, gitar kurslarından, bilgisayar ve okul derslerine destek eğitimlerinden, İngilizce derslerine kadar geniş yelpazede eğitimler veriliyor. 15 yıl önce Cheetos Gelişim Merkezleri’ne başlayan birçok genç ise üniversiteyi kazanarak ÇGM’lerde öğretmen oldu. Buralarda başarılı olan birçok genç de PepsiCo’da staj yapma imkanı tanındı.

Haberin Devamı

Mardin-Ömerli GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan PepsiCo Kıdemli Pazarlama Direktörü Evrim Şen, ÇGM’lerin bölgesel fırsat eşitsizliklerini aşmak için okul çağı ve okul öncesi çocukların zihinsel, duygusal, kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemek ve ailelerinin bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

4 milyon TL bütçe

Şen, 2003’te başlatılan projeye 4 milyon TL bütçe ayırdıklarını 100 bine yakın çocuğa ve ailesine ulaştıklarını ancak kayıt yaptırmadan gelenlerle bu sayının 200 bine yaklaştığını ifade etti.

Şen, şirket olarak ÇGM’lerin devamı niteliğindeki ‘Kızlarımız Okuyor’ projesini de yürüttüklerini aktardı. Evrim Şen, “Bu PepsiCo çalışanlarının kendi maaşlarıyla verdikleri katkının PepsiCo şirketi tarafından ikiye katlanması ile yürütülen bir projedir.

Bu kapsamda merkezlerimize devam etmiş ancak ailelerinin ekonomik şartları nedeniyle lise eğitimlerine başlayamayacak veya devam edemeyecek olan başarılı kız öğrencilere burs vererek destek oluyoruz” bilgisini verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi ile ‘Çocuk Gelişim Merkezleri Sosyal Etki Değerlendirme Araştırması’ yaptıklarını anlatan Şen, “Çocuklar merkezler sayesinde ‘Derslerimde başarım arttı’, ‘Özgüvenim gelişti’ ve ‘Aile içi iletişimim düzeldi’ şeklinde yanıt verdi. Hedefimiz mutlu ve özgüvenli bireyler yetiştirmek” dedi.

Haberin Devamı

Her yıl yeni bir merkez yolda!

GAP İdaresi Başkanlığı Sosyal Projeler Koordinatörü Ali Çiçin de, projelerde dezavantajlı grupların gözetildiğini belirterek, “Merkezlerde; çocukların zihinsel, duygusal, sportif, kişisel ve sosyal gelişimlerini destekleyen etkinlikler düzenleniyor. Her yıl yeni bir merkez açma planımız var. Bir merkez için 150-200 bin TL yatırım yapılıyor” dedi.

Ödül üstüne ödül kazandı

2005’te kurulan ve 3 bin 46 çocuğun faaliyetlerine katıldığı Mardin-Ömerli GAP-Cheetos ÇGM şehirdeki üç merkezden biri. Buradaki çocuklar yalnızca Mardin’de değil, Mardin sınırları ötesinde de masa tenisi, satranç, futbol, halk oyunları ödülleri kazandı.