Ekonomi Güven artışı

Güven artışı

30.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ekonomik güven endeksi nisanda yüzde 3.4 arttı. Ekonomide alınan aksiyonların güveni artırdığına dikkati çeken Bakan Albayrak “Ocaktan beri süren artış, güçlü toparlanmanın da göstergesi” dedi

Güven artışı

Ekonomik güven endeksi, nisanda geçen aya kıyasla yüzde 3.4 artışla 81.9’dan 84.7’ye yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı.

Haberin Devamı

Endeksteki yükseliş, tüketici, reel kesim (imalat sanayisi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Nisanda tüketici güven endeksi 63.5, reel kesim güven endeksi 100, hizmet sektörü güven endeksi 83.1 değerine yükselirken inşaat sektörü güven endeksi 53.9 değerine, perakende ticaret güven endeksi ise 90.6 değerine geriledi.

Güçlü toparlanma

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide alınan aksiyonların ekonomik güven endeksini artırmaya devam ettiğini belirterek, “Ocaktan beri süren artış, güçlü toparlanmanın da göstergesi” ifadesini kullandı.

Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksini değerlendirdi.

Haberin Devamı

Güven artışı

‘Daha da yükselecek’

Ekonomide alınan aksiyonların ekonomik güven endeksini artırmaya devam ettiğine dikkati çeken Albayrak, ocaktan itibaren süren artışın, güçlü toparlanmanın da göstergesi olduğuna işaret etti. Albayrak, “İnşallah 2. çeyrekten itibaren uygulayacağımız politikalar ve Yapısal Dönüşüm Adımları ile daha yüksek seviyeleri yakalayacağız” değerlendirmelerinde bulundu.

Albayrak’ın paylaştığı infografikte de ekonomik güven endeksi, tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi ile hizmet sektörü güven endeksi değerlerine ve artış oranlarına yer verildi.

‘Merkez’in rapor günü

Merkez Bankası, bu yılın 2’nci Enflasyon Raporu’nu bugün İstanbul’da açıklayacak.

Merkez Bankası’nın konuyla ilgili duyurusunda, saat 10.30’daki toplantıda, Başkan Murat Çetinkaya’nın da bir sunum yapacağı kaydedildi. Piyasalar toplantıda Çetinkaya’nın sadece enflasyona dair söyleyeceklerini değil, rezervler ve bunların hesaplanması konusunda söyleyeceklerine de odaklanacak. Toplantı, bankanın internet sitesinden de canlı yayınlanacak.

Kağıtsız ihracat bugün başlıyor

Ticaret Bakanlığı’nın dijital ihracatın kapısını araladığı “Kağıtsız Gümrük Projesi” bugün tüm gümrüklerde uygulanmaya başlanacak. İhracat işlemlerindeki süreçlerin elektronik ortamda izlenebileceği uygulamayla kağıt belge ibrazı sona erecek.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı’nca ihracata yönelik yürütülen “Kağıtsız Gümrük Projesi” ile gümrük beyannamesine eklenen tüm belgeler ve beyanname işlemlerine ilişkin tüm talepler elektronik ortama alındı. Bu kapsamda, gümrük beyannamesine eklenen belgeler gümrük idaresince kağıt ortamında saklanmayacak.