Ekonomi Halka dostluk eli uzattık

Halka dostluk eli uzattık

17.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Halka dostluk eli uzattık

Halka dostluk eli uzattık

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, Resmi Gazete'nin önceki günkü mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren Vergi Yasası'na ilişkin tebliğde öngörülen 30 Eylül Mali Milat tarihini, "Devletin vatandaşına barış elini uzattığı" tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendirirken "Devletin vatandaşına uzattığı bu barış elinin samimiyetle kavranacağına yürekten inanıyorum" dedi. Yılmaz, geçmişten gelen ve 30 Eylül'de varlığı ispatlanan kazancın, gelecekte hiçbir şekilde vergilendirilmeyeceğini, vatandaşların bu imkandan yararlanmak için Türk lirasi, döviz, çek ve benzeri mali kıymetlerini 30 Eylül 1998 tarihine kadar herhangi bir Türk Bankasına yatırmalarının yeterli olacağını anımsattı. Bu işlemin spekülasyonlara konu edildiği gibi bir blokaj olmadığını, 30 Eylül'de bankalarda bulunması gereken kıymetleri 1 Ekim tarihinden itibaren istedikleri gibi kullanabileceklerini anımsattı. Tüm vatandaşların bu fırsatı en iyi şekilde kullanacağına inandığını, hiçbir vatandaşın elinde bulunan kayıt dışı kıymetini bildirerek kayda aldırmaktan çekinmemesini, bu bildirimlerden hareketle hiçbir vergi incelemesi ve yürütülmesi yapılmayacağını, başka kanunlar uyarınca da işleme tabi tutulmayacağını ve bilgilerin gizli tutulacağını söyleyen Yılmaz, vergi vermenin vatandaşlık onuru olduğunu her vatandaşın bu onuru paylaşacağından şüphesi bulunmadığını söyledi.
       Yılmaz dün Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek "Mali Milat"a ilişkin tebliğ ve destekleme alımlarına ilişkin bilgi verdi.

       Yılmaz, Hükümetin ekonomi politikası ile başladığı konuşmasında, vergi reformunun bu konuda yaşama geçirme imkanı buldukları temel düzenlemelerden biri olduğunu söyledi.
       Vergi reformunun bir yandan bütün birikim ve kazançları vergi kapsamına alan diğer yandan hemen her kalemde vatandaşların vergi yükünü hafifleten geniş çaplı bir düzenleme olduğunu vurgulayan Yılmaz mükelleflere büyük kolaylıklar sağlandığını, çiftçinin defter tutma kabusundan kurtarıldığını, küçük esnafın maliyenin hedefi olmaktan çıkarıldığını, esnaf, tüccar ve serbest meslek erbabının kazanmadığı gelirden vergi vermeye mahkum eden hayat standardı esasını kaldırdıklarını anlattı. Memur ve işçilerin vergi yükünü hafiflettiklerini, götürü vergilemeyi kazancın varlığı şartına bağladıklarını vurgulayan Yılmaz, yatırım ve istihdamın teşvik edildiğini belirtti. Vergi teşviklerini sanayici lehine düzelttiklerini başta gelir ve emlak vergileri olmak üzere tüm kalemlerde vergi oranlarını önemli ölçüde düşürerek verginin ödenebilir hale getirilirken vergiye olan direncin kırılmasının da sağlandığını vurgulayan Yılmaz, tabanı genişletilerek her türlü gelirin, vergi kapsamına alındığını anlattı.
       Yeni düzende vergi kaçıranın yanına kar kalmayacağını söyleyen ve vatandaşların geçmişte yaşadığı sıkıntıları bu döneme taşımamak gereğinin açık olduğunu belirten Yılmaz, bu nedenle mali milat tarihinin tespit edildiğini söyledi.

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, vergi kanunu düzenlemeleri dışında da İMKB ile ilgili alınabilecek olan bazı tedbirler sözkonusu olduğunu belirterek, 'yararlı olacağına inandığımız noktada bu tedbirleri almakta terettüt etmeyiz" dedi.
       Yılmaz, bazı yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan olumsuz etkilerden korunması için yapacağımız düzenlemeleri kısa bir süre önce kamuoyuna açıkladıklarını hatırlatarak, borsa ilgili durumu yakından izlediklerini söyledi. Yılmaz, "Şu anki gözlemimiz piyasaların vergi kanunu ile getirilen düzenlemelerden değil daha çok dış piyasalardan olumsuz etkilendiği yöndedir" dedi.
       Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de, borsa kazançlarının vergilendirilmesi yolundaki düzenlemelerin değiştirilmesinin düşünülmediğini söyledi. Temizel, bu yıl hisse senedi kazıncından vergi alınmayacağını söyledi. Borsayı etkilyeyecek bir vergi düzenlemenin olmadığını kaydenen Temizel, "1999 yılında bir yıldan kısa süreli alım satımlar sonunda kazanç doğmuşsa ve bu kazanç belirli bir miktarı aşıyorsa, 2,000 yılının Mart ayında enflasyondan arındırıldıktan sonra beyanname verilecektir" dedi. Borsanın vergide en ayrıcalıklı sisteme sahip olduğunu belirten Temizel, bu sistemi değiştirecek bir olumsuzluk olmadığını ve herhangi bir değişiklik düşünmediklerini söyledi.

       Başbakan Mesut Yılmaz, Türk tarımının en önemli sorunlarından birinin de, tarımsal işletmelerin çok küçülmesi ve arazilerin parçalı hale gelerek veriminin düşmesi olduğunu da söyledi.
       Bunun için, arazi toplulaştırma çalışmalarını hızlandırarak, 25 yıldır konuşulan, ancak ilerleme sağlanamayan bu konuda, kısa sürede önemli neticeler elde ettiklerini bildiren Yılmaz, şu bilgileri verdi:
       'Şanlıurfa, Harran ve Ceylanpınar'da 134 bin hektar alanı toplulaştırarak, 23 bin 400 çiftçi ailesine tapularını dağıttık. Halen Yozgat, Aksaray, Ankara ve Şanlıurfa illerindeki 53 köyde, 30 bin hektar arazinin toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki yıl da, Aydın, Konya, Kırklareli, Edirne ve Şanlıurfa illerimizde, 82 bin 400 hektarlık bir alanda toplulaştırma
       çalışmalarına başlıyoruz. Tarım reformu anlayışımız doğrultusunda, topraksız veya az topraklı çiftçi ailelerine toprak dağıtımına başlayarak, çiftçimizin 25 yıllık rüyasını gerçekleştirdik. Ceylanpınar'da 2100 aileye 107 bin dekar arazinin tapusunu verdik. Hilvan, Siverek ve Viranşehir'de 934 hak sahibine 172 bin dekar arazinin dağıtımını yakında tamamlıyoruz.''
       Eskişehir, Konya, Edirne ve Aydın'da, 153 bin dekar arazinin çiftçi ailelerine dağıtımına başlandığına işaret eden Yılmaz, ''Eskişehir, Yozgat, Edirne ve Ankara illerindeki 671 hak sahibine, 42 bin dekar arazinin dağıtımıyla ilgili çalışmalar da sürmektedir'' dedi.