Ekonomi Havada bir Demir Leydi

Havada bir Demir Leydi

30.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bahar Birinci, Dubai merkezli dev havayolu şirketi Emirates’in Türkiye genel müdürlüğünü tam 26 yıldır yürütüyor. Birinci, şimdi İstanbul Havalimanı’nın heyecanını yaşıyor

Havada bir Demir Leydi

İstanbul Havalimanı tüm dünyayı uçuşa geçirmek için gün sayıyor. 7 Nisan’dan itibaren Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates de burayı kullanacak. Emirates Türkiye’nin kaptan köşkünde ise 26 yıldır Bahar Birinci oturuyor.

Haberin Devamı

Havacılık sektörünün en tecrübeli isimlerinden Birinci, 1993’ten beri Emirates’in Türkiye Genel Müdürü.

Şimdi görev alanına Romanya ve Bulgaristan da dahil.

İstanbul Havalimanı ve Emirates’i konuşmak için bir araya geldiğimiz Birinci, “İstanbul’a uçuşlarımızı artırabiliriz. Şu an haftada 18 seferimiz var. 7 tanesi Sabiha Gökçen’e. 11 tanesini ise Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşıyoruz. Yeni havalimanını görmemiz lazım ama sefer artırma yönünde heyecan yarattı” diyor.

Birinci, özellikle yeni havalimanında ileri fazlar devreye girdiğinde, yani pist sayısı 6’ya kadar çıktığında uluslararası havayolu şirketlerinin önünün tamamen açılacağını düşünüyor.

Hava yolculuğuna talep yaratmak için önce arzı artırmak gerektiğini söyleyen Birinci, havayolu şirketlerinin sayısı arttıkça pastanın daha da büyüyeceği görüşünde.

Haberin Devamı

Bugüne nasıl geldi?

Türkiye’ye gelen ve giden Emirates seferlerinde doluluk oranının yüzde 85 olduğuna dikkati çeken Birinci, şirketi bugüne nasıl taşıdığını şöyle anlatıyor:

“Ben işe başladığımda haftada 2 seferimiz vardı. Eski ihracatçı olduğum için Dubai’ye gittim, baktım. Ticaret müthiş gelişmiş. Türkiye ve Dubai arasındaki ihracatı geliştirmeye odaklandık. İhracatçıları topladık. Tabak satanla tabak alanı bir araya getirdik. İşimiz anormal büyümeye başladı. Yolcu sayımız 1 senede yüzde 400 arttı.

İhracattan sonra turizme baktık. Kışın sıcak yere gitmek isteyen çok. Miami bize uzak, Dubai ise 4 saat. O işi de oturttuk. Uzakdoğu, Hindistan, Doğu ve Batı Afrika, Körfez ülkeleri, Avustralya ve Japonya’daki turisti Türkiye’ye taşıyoruz. Uçuşlarımız 2’den 18’e kadar çıktı.”

Havada bir Demir Leydi

Çekim merkezi...

Bahar Birinci’nin verdiği bilgilere göre:

- Yıl sonu itibariyle Türkiye’de transit yolcular dahil yolcu sayısı 210 milyona yükseldi. Türkiye’de 2003’te 3 milyar olan sivil havacılık sektörü cirosu 2018’de 110 milyar TL’ye yükseldi. Cironun 2028’de 40 milyar dolar olması bekleniyor.

- En geç 1 - 2 yıl içinde 120 milyon, 4 fazın tümü tamamlandığında ise 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak İstanbul Havalimanı, tek bir havalimanından 300 ayrı destinasyona uçuş imkânı sağlayarak, Türkiye’nin küresel havayolu taşımacılığındaki iddiasını perçinleyecek bir çekim merkezi olacak.

Haberin Devamı

- Türkiye, küresel ölçekte yükselen ‘yeni orta sınıf’a yönelik etkili bir tanıtım kampanyası oluşturması halinde, dünyanın en tercih edilen turizm destinasyonları arasında ilk 6’dan rahatlıkla ilk 3’e oynayarak, turizm gelirlerini ilk etapta 50, 2030’larda rahatlıkla 100 milyar doların üzerine taşıyabilecek.

Havada bir Demir Leydi

BAŞARININ SIRRI NE?

Bahar Birinci, erkek yöneticilerin ağırlıkta olduğu havacılık sektöründe başarısının sırrını şöyle özetliyor:

“Havayolu sektöründen önce ağır sanayi ve uluslararası ticarette de hiç sıkıntı çekmeden yöneticilik yaptım. Sadece kadınlar için değil herkes için bunun sırrı, konulara ne kadar hakim olduğunuz, ne kadar yaratıcı ve yılmaz olduğunuz, devamlı yeniliklere imza atabiliyor, çok çalışıyor olmanızla ilgili.

Tabii ki kurumsal hayatta ilişkileri nasıl kurduğunuzla, ne kadar dürüst olduğunuzla da pekiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İşinizi iyi yaptığınız ve katma değer kattığınız sürece kadın mı, erkek mi olduğunuza bakılmıyor.”

A380 Türk kadın pilota emanet

Emirates’in filosunda dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus 380’lerden tam 108 tane var. 54 tanesinin de teslimatını bekliyorlar. Bu uçaklar Atatürk Havalimanı’na ağırlıklarından dolayı dolu olarak inemiyordu. İstanbul Havalimanı’na ise inebilecekler.

Emirates’te bu dev uçaklardan birisinin ikinci pilotu Safiye Ademoğlu Türkyılmaz. Hayali bir Airbus 380 uçurmak olan Türkyılmaz Emirates’te işe başvurmuş. Dubai’de 3 gün süren mülakat ve simülatör sınavlarından sonra kabul edilmiş. Eylül 2018’de Emirates’te zorlu bir A380 eğitimine başlayan Türkyılmaz şu anda A380 uçuran ilk Türk kadını.