Ekonomi Havada grev kargaşası

Havada grev kargaşası

31.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Havayolunda grev yapılmasını yasaklayan Torba Yasa’daki ilgili madde TBMM’de kabul edildi. THY çalışanları bu sabahtan itibaren her gün eylem kararı aldı

Havada grev kargaşası


TBMM Genel Kurulu, havacılık sektöründe grev ve lokavt yasağı getiren maddeyi kabul etti. Torba yasa içinde getirilen düzenlemenin TBMM’deki görüşmeleri sırasında da iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, havacılık sektöründe grev ve lokavt yasağı getiren birinci maddesi kabul edildi.

Gül’e mektup
Grev yasağı maddesinin TBMM’de kabul edilmesi üzerine THY çalışanları her gün eylem kararı aldı. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazarak veto hakkını kullanmasını isteyeceklerini söyledi. Ayçin, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün de (ILO), Türkiye’deki havacılıkta grev yasağı düzenlemesini masaya yatıracağını söyledi.

500 işçiye ‘atıldın’ mesajı
Milliyet’in sorularını yanıtlayan Ayçin, “özverisiz çalışma” adını verdikleri iş yavaşlatma eylemi nedeniyle 500’e yakın THY çalışanına, telefon ve SMS ile, “Yasadışı eyleme katılmanız nedeniyle iş akdiniz tazminatsız olarak feshedilmiştir” uyarısı yapıldığını söyledi. Ayçin, “Resmi tebligat yok. Bize göre yasal değil” dedi. Bu yolla uyarı alan çalışanların, dün sabah işyerlerine gittiklerinde engelle karşılaştıklarını belirten Ayçin, “İşlerinin başına dönüp çalışmalarını önerdik. Ancak, işe gitmemek için aldıkları resmi raporları olmasına rağmen ‘biz sizinle çalışmak istemiyoruz’ denilerek işyerlerine alınmadılar” dedi. Ayçin, bu konudaki hukuki mücadelelerinin devam edeceğini, her gün işyerlerine gideceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

EYLEMLER BUGÜN BAŞLIYOR
Ayçin, 29 Mayıs gecesi sona eren iş yavaşlatma eyleminin her gün devam edecek şekilde bu sabah (perşembe) yeniden başlatılacağını belirterek, “Her gün 06.00-23.00 saatleri arasında işyerlerimize gideceğiz, ‘özverisiz çalışma’ hakkımızı kullanacağız” diye konuştu.

GREV YASAĞI OLAN İŞ KOLLARI

Grev ve lokavt hakkını düzenleyen 2822 sayılı kanunun 29. maddesinde, hangi işlerde grev ve lokavt yapılamayacağı şöyle sıralanıyor:

1. Can ve mal kurtarma işlerinde
2. Cenaze ve tekfin işlerinde
3. Su, elektrik, havagazı, termik santrallerini besleyen linyit üretimi, tabi gaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya tabi gazdan başlayan petro kimya işlerinde
4. Banka ve noterlik hizmetlerinde
5. Kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, şehiriçi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde

Haberin Devamı

Aynı yasanın 30. maddesinde de, hangi iş yerlerinde grev ve lokavt yapılamayacağı sıralanıyor:

1. İlaç imal eden iş yerleri hariç olmak üzere aşı ve serum imal eden müesselerle, hastane, klinik, sanatoryum prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili iş yerlerinde
2. Eğitim ve öğretim kurumlarında, çocuk bakım yerlerinde ve huzurevlerinde,
3. Mezarlıklarda
4. Milli Savunma Bakanlığı İle Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca doğrudan işletilen iş yerlerinde.

ABD ve Avrupa’da durum
Avrupa Birliği ülkelerinin bir çoğunda havayolları personelinin yanı sıra havaalanlarında çalışanların grevlerine karşı bir engel bulunmuyor. Son olarak Fransa ve Portekiz’de hava trafik kontrolörlerinin gerçekleştirdiği grevler pek çok havayolunun seferlerini iptal etmesine neden olurken, birçok havayolu şirketi grevlerin yasaklanması için Avrupa Birliği Komisyonu’na çağrıda bulunmuştu. Benzer şekilde zordaki Iberia da, İspanya’da pilot ve kabin görevlilerinin greve gitmesine neden olan sendikaları mahkemeye vermişti.
Ancak mahkeme birkaç ayda sonuçlanacağından, grevlerin bir bölümüne engel olunamamıştı. ABD’de ise hava trafik kontrolörlerinin greve gitmesi, yasalar tarafından engellenirken, mahkemeler de greve gidilmemesi konusunda bağlayıcı kararlar çıkartabiliyor. Greve katılan çalışanlar, bu kez “mahkemenin kararına karşı geldikleri için” işlerinden atılabiliyor.

Haberin Devamı

Şimşek: Turizme darbeye izin yok
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları’ndaki (THY) eyleme ilişkin olarak, “Türkiye’nin turizmine, havacılık sektörüne, Türkiye ekonomisine darbe vuracak hiçbir girişime biz izin vermeyiz. Bunun için ne gerekiyorsa yaparız” dedi. Şimşek, şöyle konuştu:
“Yasa dışı eylem kabul edilebilir bir eylem değildir. Sonuçta, THY ülkemizin çok başarılı, son yıllarda yüz akı, büyük performans gösteren bir şirketi. Tabii ki biz çalışanlarımızın haklarına saygılıyız. Ama bu haklarını yasalar çerçevesinde kullanmaları lazım.”