Ekonomi Hazine arazileri, sermaye piyasasında

Hazine arazileri, sermaye piyasasında

08.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hazine arazileri, sermaye piyasasında

Hazine arazileri, sermaye piyasasında

Arsa Ofisi, Milli Emlak'tan satın aldığı Hazine arazilerini, Gayri Menkul Yatırım Ortaklıkları (GMYO) aracılığı ile elden çıkaracak. Bu satıştan 100 trilyonluk gelir elde edilmesi bekleniyor.

MALİYE Bakanlığı, Hazine arazilerini Gayrı Menkul Yatırım Ortaklıkları (GMYO) kanalıyla elden çıkarmak için harekete geçti. Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nde bu konuda başlatılan çalışmaların hukuki altyapısı tamamlandı. Teşkilat Kanunu'nun 2. maddesinde "Yatırım Ortaklıkları kurar, işletir" hükmü yeralan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz hafta bu yönde bir de yönetmelik değişikliğine gitti. Yönetmelik değişikliğinde, Arsa Ofisi'nin "Ortak olduğu Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığı şirketlerine sermaye karşılığı arsa vermesi" öngörüldü.

Daha önce Vakıf Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığı'na yüzde 25 hisse ile katılan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü, yeni uygulama çerçevesinde başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere çeşitli merkezlerde değerlendirilecek Hazine arazilerini Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden satın alacak. Ofis, ortak olmak istediği GMYO'ya sermaye yerine bu arsa ile ortak olacak. GMYO şirketi, bu arsa ve arazilerde gayrı menkule dayalı çeşitli projeler üretecek. Sözkonusu kuruluşlar, halka arz edilecek hisse senetleriyle sermaye piyasasına girecek.

Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü yetkilileri, kendilerinin uygulama çerçevesinde Vakıf Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığı'ndan sonra diğer GMYO şirketlerine de Hazine arazileri ile ortak olacaklarını bildirdi.
Yetkililer, yönetmelik değişikliğinin ardından Alarko, Nurol ve Yapı Kredi gibi şirketlerin kendileriyle ön görüşmeler yaparak, uygulama hakkında bilgi aldığını söyledi. Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü yetkilileri, Gayrı Menkul Yatırım Ortaklıkları eliyle kamu arazilerinin daha iyi değerlendirilmesinin amaçlandığını, bu sistemin özellikle büyük arazilerin en karlı şekilde elden çıkarılmasını sağlayacağını ifade ettiler.
Arsa Ofisi yetkilileri, hazine arazilerinin GMYO ile satışının yeni yılın başlarında hayata geçirilmesinin planlandığını, uygulamadan diğer gelirlerle birlikte 1998'de 100 trilyon beklendiğini vurguladı.