Ekonomi Hem AVRUPALI hem AFRİKALI

Hem AVRUPALI hem AFRİKALI

20.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

IMF’nin Dünya Ekonomik Bakış Raporu’nda iki farklı Türkiye ortaya çıktı

Hem AVRUPALI hem AFRİKALI




Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) hazırladığı Dünya Ekonomik Bakış Raporu’nda, Türkiye ekonomide Avrupa Birliği’ne aday 12 ülke ile birlikte, kamu kurumlarının kalitesini gösteren kurumsal kalite liginde ise Afrika ve eski Doğu Bloku ülkeleri ile aynı kategoride değerlendirildi.
Raporun türk ekonomisinin değerlendirildiği bölümünde, bu yılki büyüme hızı yüzde 4.5, 2001 yılının ilk yarısında ise 4.8 olarak tahmin edildi. Tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) artış hızı tahmini ise 2000 için yıllık ortalama yüzde 46.5, 2001’in ilk altı ayı için de yüzde 17 oldu. Raporda, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranı 2000 yılı için yüzde 3.1, 2001 yılının ilk yarısı için de yüzde 2.4 olarak öngörüldü.
Raporda, Türkiye ve Romanya dışındaki aday ülkelerin 2001’de tek haneli enflasyon rakamlarına geçeceği belirtildi. AB’ye aday ülkeler arasında ekonomileri en iyi durumda olan ülkelerin Polonya ve Macaristan olduğu belirtildi.
Türk ekonomisinde bu yıl yaşanan canlanmanın, deprem bölgelerinin yeniden inşaası, ihracat ve turizm gelirlerinin artması, faiz oranlarının düşmesi ve piyasalarda sağlanan güvenden kaynaklandığı vurgulanan raporda, IMF tarafından desteklenen ekonomik programa da dikkat çekildi.
Raporda, petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enflasyon ve cari açığın, yılın ilk aylarında beklenenden fazla arttığı kaydedildi. Hükümetin buna karşı ek mali önlemler aldığı ifade edildi. Raporda, 2000 yılı sonunda Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın net olarak 1.2 - 1.4 milyar dolar arasında değişeceği de belirtildi.

Dünya 4.7 büyüyecek
Dünya Ekonomik Bakış Raporu’nda, 2000 yılı sonunda dünyadaki büyümenin yüzde 4.7 olacağı tahminine yer verildi. Amerikan ekonomisinin gücünün devam edeceği ve Avrupa’da hızlı büyüme sağlanacağı öngörülen raporda, ekonomik durgunluk içinde bulunan Japonya’dan “ekonomisinin düzeldiğine dair sinyaller gelen bir ülke" olarak bahsedildi. Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu’da ekonomik ve mali dengesizliklere karşın ekonomilerin büyümesinin hızlandığı kaydedildi. Raporda ayrıca, artan petrol fiyatlarının dünya ekonomisi açısından endişe verici bir duruma geldiği vurgulandı.

Şeffaflık ve kalitede zayıfız
IMF’nin hazırladığı Dünya Ekonomik Bakış Raporu’nda, IMF üyesi ülkelerin kurumsal kalitelerini gösteren bir araştırma da yayımlandı.
Kamuda şeffaflık, hükümet edilme, mali sektör gelişimi, altyapı kalitesi ve teknoloji düzeyi kriterlerine göre oluşturulan bu sınıflandırma içinde, Türkiye Afrika ve eski Doğu Bloku ülkeleriyle bir arada yer aldı.
Kurumsal kalite açısından ülkeler beş ayrı kategoriye ayrıldı. Türkiye dördüncü kategoride yer aldı. Türkiye’nin yer aldığı grupta Senegal Ekvator, Guetemala, Uganda, Siri Lanka, Papua Yeni Gine, Rusya gibi ülkeler bulunuyor.
Birinci kategoride ise sanayileşmiş ülkeler dışında, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde olan Macaristan, Slovenya ve Malta bulunuyar. Güney Kıbrıs birinci kategoride yer alırken Yunanistan da ikinci kategoride bulunuyor.




Kamu kurumlarımız dördüncü ligde

Birinci lig

ABD, İsviçre, Hollanda, Finlandiya, Yeni Zelanda, Danimarka, Norveç, İsveç İngiltere, Singapur, Kanada, Avustralya, İrlanda, Avusturya, Almanya, İzlanda, Portekiz, Solomon Adaları, İspanya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hong Kong, Porto Riko, Japonya, İtalya, Belçika, Tayvan, Şili, Barbados, Sao Pome ve Principe, Macaristan, Slovenya, Malta.

İkinci lig
Kostarika, Malavi, İsrail, Bahamalar, Yunanistan, Trinidad ve Tobaga, Uruguay, Botswana, Katar, Belize, Umman, Namibia, Güney Kore, Yeni Kaledonya, Kuveyt, Ürdün, Arjantin, Tunus, Slovakya, Burunei, Letonya, Litvanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Gazze ve Batı Şeria, Moğolistan, Filipinler, Fas, Tayland, Guyana, Panama, Güney Afrika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Slovakya, Letonya, Litvanya.

Üçüncü lig
Fiji, Batı Samoa, Comoros, Bahreyn, Hırvatistan, Cape Verde, Bolivya, Bulgaristan, Hindistan, Meksika, Lübnan, Mali, Dominik Cumhuriyeti, Etiyopya, Tanzanya, Gana, Mısır, Malezya, Peru, Fildişi Sahilleri, Moldavya, Çin, Zambia, Surinam, Suudi Arabistan, Lesotho, Burkina Faso, Nepal, Benin, El Salvador, Jameika, Bulgaristan, Romanya.

Dördüncü lig
Senegal, Ekvador, Makedonya, TÜRKİYE, Uganda, Venezüella, Küba, Papua ve Yeni Gine, Sirilanka, Madagaskar, Vietnam, Bangladeş, Kamboçya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kolombiya, Nikaragua, Kırgızistan, Honduras, Ermenistan, Swaiziland, Cibuti, Mozambik, Guatemala, Zimbabwe, Kazakistan, Gabon, İran, Rusya, Gine, Paraguay, Ukrayna, Pakistan, Gürcistan, Togo.

Beşinci lig
Kuzey Kore, Kamerun, Suriye, Çad, Beyaz Rusya, Endonezya, Azerbaycan, Kenya, Moritanya, Yemen, Gine - Dissau, Maldiv Adaları, Siera Leone, Bosna Hersek, Nijerya, Burundi, Nijer, Kongo, Özbekistan, Liberya, Yugoslavya, Haiti, Türkmenistan, Angola, Ruanda, Butan, Ekvator Ginesi, Cezayir, Sudan, Laos, Tacikistan, Somali, Zaire.